Woensdag 27/01/2021

Update

Pleidooi fusie Brussels en Vlaams gewest op IJzerbedevaart

Beeld UNKNOWN

Tijdens de communautaire onderhandelingen moet Vlaanderen "de fusie van het Brussels Gewest met het Vlaams Gewest ter tafel brengen". Dat zei Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité zondag in zijn toespraak op de 81ste IJzerbedevaart in Diksmuide. Vlaanderen zou daarbij de Franstaligen in Brussel als culturele minderheid moeten opnemen.

Ander kleedje
De IJzerbedevaart dit jaar zat in een ander kleedje, met activiteiten verspreid over een hele dag en over verschillende locaties in en rond Diksmuide hoopten de organisatoren een breder publiek aan te spreken. Een aantal traditionele elementen, zoals de toespraak van het IJzerbedevaartcomité bleven behouden.

Politici aanwezig
Die toespraak werd ook dit jaar bijgewoond door politici van vooral CD&V, N-VA en VlaamsProgressieven. Onder de toehoorders waren Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), de Vlaamse ministers Hilde Crevits (CD&V), Geert Bourgeois (N-VA) en Bert Anciaux (Vl.Pro). N-VA-voorzitter Bart De Wever was er niet.

Federaal België is mislukt
In de toespraak van de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité wordt traditioneel een stand van zaken opgemaakt van de realisaties inzake Vlaams zelfbestuur. "Het gaat barslecht met de federale staat", zei voorzitter Walter Baeten. "Regeren op Belgisch niveau is onmogelijk geworden", luidde het. Het federale België is "totaal mislukt" en de staatsstructuur moet grondig worden herdacht, of België "zal straks niet meer zijn", zei Baeten.

Heft zelf in handen nemen
Het IJzerbedevaartcomité riep de aanwezige Vlaamse minister-president Kris Peeters op "om het heft van de staatshervorming zelf in handen te nemen" en een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap op te starten met het oog op een federale staatshervorming. Volgens voorzitter Baeten is dat dé te volgen piste en kunnen we beter "stoppen met het organiseren van federale verkiezingen".

Wat met Brussel?
Wat moet er dan met Brussel gebeuren? "Waarom zou Vlaanderen in de communautaire besprekingen de fusie van het Brussels Gewest met het Vlaams Gewest niet ter tafel brengen? ", zei Baeten. Vlaanderen zou de grondgebonden bevoegdheden over Brussel kunnen uitoefenen, de Franstaligen in Brussel zouden als culturele minderheid opgenomen moeten worden "zonder hen voorwerp te maken van enige politieke of administratieve vervlaamsingsdruk". Vlaanderen zou er ook financieel garant moeten voor staan "dat deze Franstalige gemeenschap haar bevoegdheden qua cultuur, onderwijs, gezondheidszorg en andere persoonsgebonden materies" in Brussel kan blijven uitoefenen.

Alimentatie bepalen
Als elk voorstel botst op een "non" van de Franstaligen, wordt Vlaanderen verplicht om "eenzijdig de alimentatie vast te leggen en via een Nederlandstalige meerderheid in Kamer en Senaat uit de Belgische structuur te stappen, zei voorzitter Baeten nog.

F 16's in Afghanistan
De IJzerbedevaart is ook een manifestatie die pleit voor vrede. De beslissing van de federale regering om F16's naar Afghanistan te sturen, werd dan ook streng veroordeeld. "Meneer de minister, breng uw F16-toestellen terug naar huis", klonk het.

Opkomst
Het evenement lokte enkele duizenden mensen naar Diksmuide. Volgens secretaris van het IJzerbedevaartcomité Dirk Demeurie waren er 2.500 tot 3.000 mensen op de eigenlijke IJzerbedevaart in de namiddag, 2.000 mensen zouden één of meerdere van de activiteiten in de voormiddag bijgewoond hebben.

IJzerwake
Zondagmorgen was er ook een korte herdenking aan het monument van de gebroeders van Raemdonck in Steenstraete, waar jaarlijks ook de radicalere IJzerwake plaatsvindt. Voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Walter Baeten zei er dat dit "geen plaats is voor haat of agressie". "Wij kunnen niet aanvaarden dat dit monument door één politieke partij misbruikt wordt voor zijn partijpolitieke standpunten en doeleinden, strijdig met de doelstellingen en opdrachtverklaring van het IJzerbedevaartcomité. Geen enkele politieke partij kan de IJzersite of dit monument claimen", zei hij. (belga/eb/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234