Maandag 21/10/2019

Aanslagen Brussel

Pleegde imam meineed? Commissie vraagt onderzoek

Imam Galaye N'Diaye tijdens zijn hoorzitting in de onderzoekscommissie. Beeld BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart vraagt een onderzoek naar eventuele meineed van de imam van de Grote Moskee in Brussel. De commissie eist bijkomende opheldering, meldt voorzitter Patrick Dewael (Open Vld).

Imam Galaye N'Diaye verscheen maandag voor de parlementaire onderzoekscommissie. Zijn getuigenis nam 2,5 uur in beslag, en riep bij de commissieleden bedenkingen op.

"Onze islam is een gematigde islam. Wij zijn niet wahabitisch, noch salafistisch", zei Mohamed Galaye N'Diaye in de onderzoekscommissie. Volgens hem zijn de Grote Moskee en het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) bondgenoten in de strijd tegen de radicalisering. "Er is geen enkele Syriëstrijder die bij ons studeert. Die jongeren komen ook niet bij ons aankloppen. Als dat toch zou gebeuren, zeggen we dat ze niet moeten vertrekken", klonk het.

Patrick Dewael (Open Vld) en Peter De Roover (N-VA) in de commissie. Beeld Photo News

Uit gerechtelijke documenten, waarover La Libre Belgique vandaag bericht, blijkt echter dat een jonge vrouwelijke Syriëstrijder het centrum wel degelijk bezocht. Ook het OCAD-rapport over het salafisme zou duidelijk stellen dat meerdere Syriëstrijders er cursussen volgden, laat de N-VA weten in een persbericht.

Opheldering

Voorzitter van de commissie Patrick Dewael (Open Vld) laat weten dat de onderzoekscommissie geen genoegen neemt met de hoorzitting van de imam en eist bijkomende opheldering van het Islamitisch en Cultureel Centrum en de Grote Moskee.

Het ICC vaardigde een vertegenwoordiger af die niet afdoende kon antwoorden op de vragen van de onderzoekscommissie, bijvoorbeeld over de boekhouding en de financiering uit het buitenland, luidt het in een persbericht. Het beeld dat de imam schetste van de moskee strookt ook niet met andere getuigenissen in de commissie, onder meer van de Staatsveiligheid of het OCAD. 

In een schrijven aan het ICC en de Grote Moskee vraagt Dewael een antwoord op enkele concrete vragen. Het ICC moet vervolgens een afgevaardigde sturen naar de commissie. Als het dat weigert, zal de voorzitter beslag laten leggen op documenten of de verantwoordelijken dagvaarden, klinkt het nog.

"Passend gevolg"

Ook N-VA laat in een persbericht weten om een onderzoek te vragen. Kamerfractieleider Peter De Roover heeft in de parlementaire onderzoekscommissie gevraagd om de notulen van de getuigenis van de imam te vergelijken met het OCAD-rapport over het salafisme en wahabisme. "Indien uit het onderzoek zou blijken dat hij voor de parlementaire onderzoekscommissie effectief gelogen heeft onder ede, moet daar het passende gevolg aan gegeven worden aangezien hij dan een strafbaar feit heeft gepleegd."

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234