Vrijdag 07/10/2022

Interview

"Play-off I is onze vitrine"

Advocaat Pierre François wil meer macht voor de profclubs. Beeld PHOTO_NEWS
Advocaat Pierre François wil meer macht voor de profclubs.Beeld PHOTO_NEWS

Pierre François (59), dat was de schaduw van Luciano D'Onofrio in de belle époque van Standard. Vandaag leidt hij ons profvoetbal. "Nooit gedacht dat de Pro League voor zo'n ambetanterik zou kiezen."

STEPHAN KEYGNAERT

De filet americain, raadt hij aan. "U zult niet ontgoocheld zijn." Zelfs de routine van elke dag, eten en drinken, zal deze Luikse topadvocaat mooi weten te emballeren. Pierre François werd onlangs gedelegeerd bestuurder van de Pro League. "De opportuniteit kwam op een magnifiek moment in mijn carrière. Tien jaar in het bestuur van Standard, nadien auditeur en raadgever voor Club Lausanne in Zwitserland, afgevaardigd bestuurder bij WS Brussels en tot voor kort algemeen manager bij Mons: ik was klaar voor de uitdaging bij de Pro League."

Het was verrassend. Hoe vaak heeft u destijds bij Standard, samen met Luciano D'Onofrio, de Pro League niet uitgeroepen tot vijand?
François: "D'Onofrio ging in de aanval en Ivan De Witte (toenmalig voorzitter van de Pro League, red.) ging in het verweer. Dat waren interessante tijden. Ik weet wat mij te wachten staat: spanningen, confrontaties, ingewikkelde dossiers... Mijn job zal niet altijd plezant zijn. Maar u heeft gelijk: ik was net zo verrast, toen ik enkele maanden geleden een telefoontje kreeg van Ivan De Witte, die mij dit project voor de voeten gooide. Ik had nooit gedacht dat de profclubs aan een ambetanterik als ik zouden denken."

Bent u een ambetanterik?
"Dat wordt gezegd, en ik bevestig. Door in de voetbalwereld altijd ja te knikken, gaan de mensen je op den duur als bullshit beschouwen. Ik ben met 12 stemmen voor, 2 tegen en 2 onthoudingen verkozen. Dat zorgt voor een enorme verantwoordelijkheid."

Mag u van de voorzitter van de Pro League, Roger Vanden Stock, uw ding doen?
"Ik kreeg vorige week dezelfde vraag van een RTBF-journalist. Ik ga mijn antwoord herhalen: Nu begrijp ik waarom Herman Van Holsbeeck in interviews steeds herhaalt: 'Roger laat mij werken op Anderlecht, geeft me macht, steun en bescherm mij.' Sinds mijn eerste gesprek met Vanden Stock, op 4 mei, heb ik dezelfde ervaring als Van Holsbeeck."

Wist u voor uw aanstelling dat de Pro League de macht over het professionele voetbal in België wilde overnemen van de bond?
"Dat wist ik. Ik had de interne nota van Bart Verhaeghe gelezen en ik had van Ivan De Witte begrepen dat hiervoor een groot draagvlak was. Ik ben het eens met Verhaeghe. Het is te zeggen: wetgeving, arbitrage, disciplinaire aangelegenheden, dat kunnen allemaal bevoegdheden van de bond blijven. We mogen niet de indruk wekken dat we het profvoetbal willen afnemen van de bond; we willen als Pro League veeleer iets toevoegen."

"Ik geef twee voorbeelden van dossiers waarover een breed akkoord bestaat. Ten eerste: de Beker van België. Dat is een product van de bond, maar vanaf de zestiende finales springen de profclubs in de dans. Wel, dan zeggen wij als Pro League: sportief en professioneel willen we op dat moment zelf beslissen over kalender, commerciële deals, tv-rechten enzovoort."

"Het tweede voorbeeld: de Rode Duivels. Onze nationale ploeg moet het uithangbord van de bond blijven. Maar wij willen mee beslissen over de sportieve en financiële materie. Het aanstellen en de positie van de bondscoach, portretrechten, commerciële contracten, dat mag niet langer de exclusiviteit van de federatie zijn."

Concreet: Marc Wilmots kan niet persoonlijk een vervanger voor Johan Walem aanstellen als beloftecoach?
"Wilmots mag voorstellen doen, hij is essentieel in een sportieve structuur. Maar zoals in een club is de trainer afhankelijk van de beslissingen van zijn bestuur. Tot voor kort gréép Wilmots de macht, voortaan zal de Pro League mee aan tafel zitten."

U was bij Standard tegen de play-offs, nu slaapt u met de wolven.
"Ik vond het systeem ingewikkeld. Vandaag constateer ik dat vooral play-off I een vitrine van ons voetbal is geworden, stevig geïnstalleerd in het professionele- en medialandschap."

De eerste luis in uw pels: Beerschot.
"Zij beweren dat zij dit seizoen in derde klasse niet kunnen promoveren door de scheiding van prof- en amateurvoetbal. Dat is niet juist. Hoeveel nationale reeksen zitten nu onder Beerschot? Eén: vierde klasse. Als zij promoveren en in 2016 in de superliga van het amateur-voetbal terechtkomen, hoeveel echelons zitten er dan onder Beerschot? Twee."

Wie moet volgens u de voorzittersverkiezingen winnen bij de bond?
"Ik ben niet tégen de kandidatuur van De Keersmaecker, ik ben vóór de kandidatuur van Allijns."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234