Woensdag 25/11/2020

Plattelanders overrompelen Londen

De Londenaars hebben gisteren de grootste betoging uit de recente Britse geschiedenis voor hun deur zien defileren. Meer dan 250.000 mensen had de politie op het middaguur geteld: allemaal plattelandsbewoners die protesteerden tegen een verbod op de jacht, maar ook tegen het beleid van de regering-Blair, die geen oog zou hebben voor de verzuchtingen van het platteland.

LONDEN.

AFP/DPA/REUTERS

Jagers, slagers, boeren, landeigenaars en gewoon mensen die op het platteland wonen... Zo allemaal samen waren ze een krachtige herinnering aan het adres van Tony Blair van de sterkte van de plattelandslobby. De tienduizenden betogers die uit de verste uithoeken van Groot-Brittannië naar Londen waren gekomen, vormden een ongewoon gezicht, toen ze zich onder begeleiding van jachthorens van Trafalgar Square naar Hyde Park begaven.

De Countryside March kwam er vooral omwille van het debat dat volgende week in het parlement plaatsvindt over een wetsvoorstel om het jagen met honden te verbieden. Op dit punt staan de betogers diametraal tegenover de meeste Labour-parlementsleden. De regering-Blair is in principe tegen de jacht, maar anderzijds is het al lang duidelijk geworden dat de regering niet van plan is om het wetsvoorstel van Labour-mp Michael Foster, dat de jacht wil verbieden, hoog op de politieke agenda te plaatsen. Daardoor is Blair erin geslaagd om beide partijen in de discussie tegen zich in het harnas te jagen.

Maar het gaat natuurlijk over veel meer dan alleen de vossenjacht. Labour dankt zijn verpletterende overwinning van mei vorig jaar voor een groot deel aan het platteland - meer dan honderd Labour-mp's hebben zetels in landelijke gebieden -, maar die kiezers voelen zich nu verraden door Blair. Zij vinden dat hij aan zijn verkiezingsbeloftes voor het platteland heeft verzaakt.

"Dit gaat over het vrijwaren van een broodwinning, niet over het beschermen van een tijdverdrijf", zei Paddy Ashdown, voorzitter van de Liberal Democrat Party gisteren. Hij vertaalde daarmee de groeiende tegensteling tussen de belangen van de mensen die op het platteland wonen, en zij die er om recreatieve redenen graag naartoe gaan, en die allemaal aanspraak maken op de groene ruimten. Ashdown zei te hopen dat de mars "een krachtige, eensluidende stem" zal zijn tegen wat hij noemde "de bedreiging voor de landelijke manier van leven".

Landbouwers die slechte zaken doen omwille van het sterke pond en goedkope import, zijn woedend over de regeringsbeslissing van december vorig jaar om - niettegenstaande de geringe wetenschappelijke bewijzen - een verbod uit te vaardigen op de verkoop van T-bonesteaks omdat de dollekoeienziekte via die weg in de menselijke voedselketting zou terechtkomen. "Stop aan dit onnozel verbod! Mensen hebben de keuze om te roken of niet, laat ons dan de keuze om te eten wat we willen", zei een kwade beenhouwer uit Bath.

Andere betogers waren plattelandsbewoners met klachten over het slechte openbaar vervoer buiten de steden, en het gebrek aan openbare nutsvoorzieningen als ziekenhuizen en scholen. Anderen zeiden dat ze zich in hun levensstijl bedreigd voelden door grootschalige sociale woningbouwprojecten.

De regering-Blair lijkt niet te kunnen beslissen of ze nu voor of tegen de Countryside March moet zijn. De Labour-milieuminister, Michael Meacher, had vrijdag onenigheid gezaaid in de regering door aan te kondigen dat hij mee zou opstappen. Maar landbouwminister Jack Cunningham beweerde in de Sunday Express dat honderdduizenden "brave plattelandsmensen" zich in de luren hebben laten leggen door wat hij noemde "gevestigde belangen". Volgens Cunningham zitten de Amerikaanse wapenlobby en afwezige landeigenaren achter het protest.

Maar Blair voelt duidelijk de hete adem van het platteland in de nek en de voorbije dagen zijn een rist maatregelen genomen die tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de plattelandsbewoners. Plannen om wandelaars het statutaire recht te geven om privé-eigendommen te betreden - een eis van de stedelingen die graag op het platteland gaan wandelen -, zijn afgezwakt. En ook een project om 4,4 miljoen nieuwe huizen te bouwen op het platteland, is geschrapt.

De krant The Observer meldde gisteren dat er een nieuw wetsvoorstel in de maak is dat voetgangers voorrang zou geven boven auto's op het platteland. Verder zou de regering van plan zijn een soort 'groene autobelasting' in te voeren. Daarmee zouden bewoners van het platteland, te identificeren aan hun streekgebonden nummerplaat, gedeeltelijk ontkomen aan de geplande verhoging van de wegenbelasting op benzine en diesel. Volgens de Independent on Sunday wil de regering verder nog een nieuw ministerie van Landbouw en Plattelandszaken creëren. Kabinetsleden hopen dat zo'n nieuw ministerie effectiever zou kunnen optreden tegen de relatief grote armoede in veel plattelandsgemeenschappen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234