Dinsdag 31/01/2023

Plattekaas met goudlorkbloempjes

De goudlork (Pseudolarix amabilis of Pseudolarix kaempferi) is wellicht de mooiste van alle coniferen. Het is, net als de echte lork (larix), een bladverliezende conifeer. Het is met zijn zachte, lichtgroene naalden en de breed uitgroeiende, afhangende takken een prachtige boom. Vooral in de herfst maakt hij zijn naam helemaal waar als hij schitterend goudgeel verkleurt.

De goudlork werd in de tweede helft van de negentiende eeuw in China ontdekt door de Britse plantenjager Robert Fortune. Net zoals de legendarische Ginkgo biloba is het eigenlijk een voorhistorische boom die tijdens de laatste ijstijd bijna uitstierf. Alleen op enkele geïsoleerde locaties in China kon hij overleven. In zijn thuisland kan hij uitgroeien tot een boom van wel 30 meter hoog, maar bij ons is het net iets te koud en wordt hij zelden veel hoger dan 10 meter. Hij wordt bij ons ook niet erg oud. Het grootste exemplaar van ons land staat in het arboretum van Kalmthout en is zo'n 15 meter hoog. Een groter exemplaar, afkomstig uit het Italiaanse Palanza bij het Comomeer, sneuvelde enkele jaren geleden.

In het voorjaar bloeit de goudlork met mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn net kleine geelgroene rozen die in de loop van het seizoen veranderen in artisjokachtige kegels. De mannelijke bloeiwijze bestaat uit geelgroene katjes die in kleine trosjes bij elkaar staan. Het zijn net juweeltjes. Als ze rijp zijn, laten ze wolken stuifmeel vliegen die de vrouwelijke bloemen bevruchten.

Het zijn die mannelijke bloeiwijzen die we in de knop plukken om ze in de keuken te gebruiken. Ze hebben een hele fijne, wat hazelnootachtige smaak. Dit uiterst eenvoudige maar verrassend lekkere recept komt van wijlen Jelena de Belder, de stichtster en jarenlange bezielster van het Arboretum Kalmthout. Precieze hoeveelheden zijn moeilijk te geven: dat hangt af van wat je ermee wilt doen en hoe sterk je de smaak wilt.

Ingrediënten

l plattekaas

l amandelen

l fijngemalen mannelijke bloempjes van de goudlork Bereiding

Meng de amandelen en de in kleine stukjes verdeelde bloempjes van de goudlork door de plattekaas. Gebruik dat mengsel als broodbeleg of verras je gasten ermee bij het aperitief.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234