Donderdag 22/08/2019

Plato

► Plato werd ergens tussen 429 en 423 voor Christus geboren. Hij was afkomstig uit een vooraanstaande Atheense familie. Mogelijk was zijn echte naam Aristocles, naar zijn grootvader. 'Plato' kon een bijnaam zijn die verwees naar zijn brede gestalte of voorhoofd.

► Hij was een slimme jongen en kreeg een uitstekende opleiding. Tijdens de Peloponnesische Oorlog tegen Sparta was Plato vier jaar lang soldaat.

► Net toen Plato begon te overwegen om in de politiek te stappen, moest zijn leermeester Socrates de gifbeker ledigen - in 399 voor Christus was dat. Gedegouteerd koos hij voluit voor de filosofie.

► Wat zijn rijke oeuvre betreft is Plato het bekendst door zijn dialogen. Dikwijls liet hij Socrates aan het woord, in plaats van zelf te zeggen waar het op stond.

► Plato was een verwoed reiziger. Na een conflict met de tiran van Syracuse, op het huidige Sicilië, werd hij verkocht als slaaf. Hij keer-de later terug en raakte wéér verstrikt in intriges.

► Zijn bekendste werk is Staat (Politeia). Daarin rangschikte Plato vijf staatsvormen: de aristocratie (geleid door de besten), de timocratie (militairen), de oligarchie (rijken), de democratie (iedereen) en de tirannie (één ongeschikte).

► Bij de grot van Plato denk je aan een filosoof die in zijn grot zit te tobben, maar het gaat over een allegorie over onze kennis van de werkelijkheid. Plato wees op het verschil tussen schaduwen van dingen en echte dingen.

► In zijn dialogen laat Plato Socrates vraagtekens zetten bij onze waarneming van de werkelijkheid. Dat is de ideeën- of vormenleer. Er is een onveranderlijke wereld van ideeën, terwijl de zichtbare wereld constant verandert. Die tweede is maar een afkooksel van de echte.

► In 385 voor Christus was Plato de oprichter van de Academie, de eerste universiteit in de westerse wereld. Het gebouw werd in 84 voor Christus vernietigd. Plato gaf er les aan die andere grote Griekse denker, Aristoteles.

► Plato werd ruim 80 jaar oud, hij stierf vermoedelijk in 347 voor Christus. Sommige historici gunnen hem een overlijden in zijn slaap, andere denken dat hij tijdens een trouwfeest overleed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden