Woensdag 29/06/2022

Platform gezocht

Beraad over Brusselse beurs

Eén systeem waarop alle grote Europese aandelen verhandeld kunnen worden, met minder nemen de marktpartijen geen vrede meer. Desnoods maken ze zelf hun beurs.

Vandaag wordt op het ministerie van Financiën een 'niet-crisisberaad' gehouden over het lot van de Brusselse beurs. De Financieel Economische Tijd en De Standaard deden met dit bericht in hun weekendeditie de buitenwereld toch even schrikken. Zeker toen de VRT er ook de nodige aandacht aan besteedde, leek het alsof er iets meer aan de hand is dan een toch wel zeer laattijdig overleg over een probleem dat al lang aangekaart is. In Nederland versterkte het Financieel Dagblad dat vermoeden. De krant meldde zaterdag dat de besprekingen over een nauwere samenwerking tussen acht Europese beurzen dreigen te mislukken. Het gaat om Brussel, Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan, Zürich, Amsterdam en Madrid.

De beurs van Frankfurt zou veel belang hechten aan haar eigen ambitie om de leidende Europese beurs te worden, schrijft het Financieel Dagblad. De vertegenwoordigers van de acht beurzen komen in maart bijeen. Maar Frankfurt zou het oorspronkelijke plan om de acht beurzen met elkaar te verbinden voor een gezamenlijke handel in de grootste driehonderd Europese aandelen als technisch onmogelijk bestempelen. Daarom zouden Parijs en Amsterdam dan maar onderhandelen om samen iets tot stand te brengen. Voorzitter Olivier Lefebvre van de BXS, de Brusselse beurs, had vrijdag in Le Soir verklaard dat hij de "samenwerking met acht", die al geen gezamenlijke markt voor de top-300 zou inhouden, prioritair vindt. Een fusie met drie, met Amsterdam en Parijs kan dan volgen. Nu heeft het er de schijn van dat de Fransen en de Nederlanders ook vrede kunnen nemen met een fusie met twee, als België niet meewil.

Het is dan niet verwonderlijk dat minister van Financiën Didier Reynders graag zou vernemen waar België in die hele problematiek, met onderhuidse conflicten tussen de grote beurzen, staat. "Eigenlijk is de financiële wereld maar naar één ding op zoek", zegt Luc Van Hecke, hoofdeconoom van beursmakelaar KBC Securities. Dat is een platform van waarop de grote aandelen van euroland verhandeld kunnen worden. Het project van de acht beurzen om gezamenlijk de grootste driehonderd Europese aandelen te verhandelen via één systeem had mooi uitgekomen.

Blijkbaar zijn de Duitsers er nu niet klaar voor. Voorzitter Olivier Lefebvre van de Brusselse beurs pleitte dan maar al vooraf voor een 'integratie' tussen de acht beurzen. Die zou bestaan uit eengemaakte procedures voor de afwikkeling van transacties en uit een regeling voor gelijke openingstijden. Als die integratie rond is, zou Lefebvre werk willen maken van de eenmaking tussen de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs. Alleen: is het gouden kalf dan al niet verdronken? Nu heeft de Bel 20 al 14,92 procent ingeleverd sedert het begin van dit jaar. Geen enkele beurs presteerde zwakker.

De klacht van de Belgische bedrijven is dat ze zich niet meer kunnen financieren via de beurs. Die klacht is wel zeer relatief. Beursmakelaar Petercam argumenteert al sinds het begin van het jaar dat Brussel níét onderpresteert als rekening gehouden wordt met de sectoren die op de beurs genoteerd worden. Vrijdag nog kwam hoofdeconoom Geert Noels met een studie over de Bel 20. De Stoxx 50, de meest gebruikte index van euroland, bevat 30 procent zogenaamde 'techtelmed': technologie, telecom en media. Noels bekeek hoe en index met 30 procent 'techmed' en 70 procent Bel 20 er zou hebben uitgezien. Die zou nagenoeg samenvallen met de Bel 20. In de Verenigde Staten gaapt ook een enorme kloof tussen de Nasdaq en de gewone indexen. Er is volgens Noels dus niets aan de hand met de Brusselse beurs op zich. Ze zit alleen in sectoren die niet in trek zijn. Na wat aandringen geeft hij toe dat de Bel 20 toch zo'n 5 tot 10 procent ondergewaardeerd moet zijn. Luc Van Hecke zou zelfs tot 15 procent onderwaardering gaan, op voorwaarde dat de lange rente onveranderd blijft. Nu kan die lange rente zeker nog hoger Van Hecke geeft toe dat hij in december op minder rentestijging gerekend had. Wel gelooft Van Hecke nog in zijn algemeen scenario van december. De rente zou nog in het eerste kwartaal pieken en dan afbrokkelen, als het inflatiegevaar afneemt. Dat de Bel 20 dit jaar naar 3.700 of 3.800 gaat, ruim 1.000 punten boven zijn huidige niveau, durft Van Hecke niet meer met zoveel overtuiging voorop te stellen als in december.

Toch zijn er nog zaken die opvallen. Tijdens de beurszitting van vrijdag bereikten in Brussel slechts vijf aandelen hun hoogste punt in 52 weken. Er was slechts één Belgisch aandeel bij: Sait-Radio Holland, niet toevallig een telecomaandeel. "Als de overheid iets positiefs voor de beurs wil doen, kan ze maar best voor een beursnotering van Belgacom zorgen", merkt Stefaan Casteleyn directielid van de Bank Corluy op. een groot liquide telecomaandel zou al veel doen. De markt zoekt technologie en telecom. De beursintroductie van computerdienstverlener Ariane II in Brussel was wél een succes.

Maar sommige sectoren, zoals de banken, zijn momenteel gewoon niet aan de man te brengen. Casteleyn verwees naar het Nederlandse ING dat net 54 procent meer winst bekendmaakte. De koers zakte! Vastgoedbevaks zullen zich als rentegevoelige aandelen ook niet veel illusies moeten maken over spoedig beurssucces.

Wat dan met de beurspareltjes van de Belgische 'tweede lijn'? Beursmakelaar Petercam heeft zijn buitenlandse cliënten daar in de eerste maanden van 1998 speciaal over moeten informeren. Er leek een Brussels beurswonder in de maak. Nu vielen de Brusselse mirakelaandelen fel terug. Bij de 36 aandelen die vorige vrijdag in Brussel hun laagste koers in een heel jaar haalden, prijken pareltjes als Resilux, Sioen, Van de Velde en Brantano. Dat soort aandelen lijdt onder de eengemaakte markt in euroland. "Resilux en Sioen zijn zo uniek dat er geen goed vergelijkingsmateriaal is", voert Geert Noels aan. Ze kunnen dus moeilijk door een Europese sectoranalist ontdekt worden. De meeste Bel 20-aandelen lijden niet aan dat euvel. Een studie van Petercam wees uit dat alleen chemieaandeel UCB en computerdienstverlener Real Software echt ondergewaardeerd zijn tegenover hun sectorgenoten.

Als de 'offciële' beurzen blijven palaveren, zou hun rol vlug uitgespeeld kunnen zijn. Zakenbank Morgan Stanley Dean Witter heeft pas een initiatief genomen om met de Zweedse OM Group een tradingplatform tot stand te brengen. De Easdaq heeft ook al bewezen dat er plaats is voor computerbeurzen naast de officiële beurzen. Minister Reynders zou trouwens ook graag onderzoeken hoe het toezicht van deze in Brussel gevestigde beurs georganiseerd moet worden. En dan is er nog de Amerikaanse computerbeurs Nasdaq, waarop de Easdaq zich geïnspireerd heeft. Ook die zou naar Europa willen komen. "Waar die beurs staat, trekt geen mens zich aan", merkt, Luc Van Hecke op. Er moet alleen zo snel mogelijk een tradingplatform komen. "Als te lang geaarzeld wordt, kan de Nasdaq zowel de Europese technologiebeurs als die voor de grote aandelen inpikken", vermoedt Stefaan Casteleyn. Brussel heeft het voordeel dat het met dezelfde technologie werkt als Parijs, sinds de invoering van de Cats-markt al. Bovendien mag men niet vergeten dat Parijs nog altijd de belangrijkste continentale beurs is.

Als de officiële beurzen lang palaveren, kan hun rol vlug uitgespeeld zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234