Woensdag 27/01/2021

Energie

Planbureau: Europese energiedoelstellingen halen kost ons 29 tot 44 miljard extra

De Thorntonbank Wind Farm op 30 km van de Belgische kust in Zeebrugge.Beeld BELGA

Om te voldoen aan de Europese energiedoelstellingen zal ons land van 2020 tot 2040 29 tot 44 miljard extra moeten investeren in nieuwe manieren om elektriciteit op te wekken. Dat heeft het Federaal Planbureau berekend.

Na de klimaatakkoorden van Parijs heeft de Europese Commissie een groeipad opgesteld om de uitstoot in de lidstaten terug te dringen en het aandeel hernieuwbare energie te verhogen. De hele Europese Unie moet tegen 2030 40 procent minder uitstoten in vergelijking met 1990, tegen 2050 moet dat naar -80 procent.

Voor België is de daling van uitstoot van broeikasgassen in de sectoren die niet deelnemen aan de handel in uitstootrechten, zoals de bouw, het transport, de afvalverwerking en de landbouw, vastgelegd op -35 procent in vergelijking met 2005, tegen 2030.

Het Federaal Planbureau maakte eind vorig jaar de berekening: bij ongewijzigd beleid vanaf 2020 haalt België die doelstellingen niet.

Met meer inspanningen - bijvoorbeeld meer inzetten op elektrisch transport - kan de totale uitstoot in 2030 met ongeveer een derde naar beneden in vergelijking met 1990, mét behoud van industrie, economische groei en rekening houdend met een grotere bevolking, heeft het planbureau nu berekend.

Het aandeel hernieuwbare energie stijgt ook. Dat kan naar een vijfde van het totale energieverbruik in 2030. Voor de hele Europese Unie ligt de doelstelling daar met 27 procent wel iets hoger.

Prijskaartje

Maar aan dat alles hangt een stevig prijskaartje. De investeringen in nieuwe manieren om elektriciteit op te wekken - denk aan gascentrales, zonnepanelen of windenergie - en de kosten voor distributie en transmissie kunnen tussen 2020 en 2040 oplopen tot 73 miljard euro, afhankelijk van het scenario. Bij onveranderd beleid is er een kostprijs van 29 miljard. Een meerprijs van 44 miljard dus. Per jaar komt dat neer op een som van 2,8 tot 3,7 miljard, meer dan een verdubbeling in vergelijking met het scenario waarin er na 2020 geen beleidsverandering meer is. In het 'goedkoopste scenario' gaat het nog altijd om een meerprijs van 29 miljard.

Het Planbureau wijst er in zijn studie op dat die investeringen "enorm" zijn, maar dat ze nodig zijn om het aanbod voldoende hoog te houden en de Europese doelstellingen te halen. Bovendien leiden investeringen elders tot opbrengsten, in werkgelegenheid of bbp bijvoorbeeld.

Ons land moet eind dit jaar een eerste ontwerp van klimaat- en energieplan indienen bij de Europese Commissie. De definitieve tekst moet eind 2019 op tafel liggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234