Zaterdag 23/10/2021

Planbureau bevestigt "supercijfers" over werkgelegenheid in België, maar plaatst ook kanttekeningen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Planbureau ziet de binnenlandse werkgelegenheid over de periode van dit jaar tot 2022 toenemen met 262.000 personen, wat de werkloosheidsgraad tot het lage niveau van begin jaren '80 zou brengen. Dat blijkt uit zijn nieuwe economische vooruitzichten. Ook de verwachte economische groeicijfers zijn goed. Maar anderzijds is het (structurele) begrotingsevenwicht nog ver weg. Maatregelen om dat alsnog te realiseren, kunnen de groei nog fnuiken.

Het Planbureau bevestigt wat ook andere instanties al hadden gezegd: de jobmotor draait op volle toeren. De werkgelegenheidsgroei met 262.000 personen in de komende jaren ligt gevoelig hoger dan in de jaren sinds de financiële crisis. Er zijn wel verschillen: terwijl er in de periode 2009-2016 meer dan 90.000 banen verloren gingen in de verwerkende nijverheid, zou dat verlies beperkt blijven tot 15.000 jobs tegen 2022. In de bouw zouden er dan weer 27.000 jobs bijkomen.

De instelling verwacht voor dit en volgend jaar een economische groei van telkens 1,6 procent. Tijdens de periode 2018-2020 zou het bbp vervolgens een groeitempo van 1,5 à 1,6 procent aanhouden, om dan in 2021 en 2022 enigszins te vertragen tot gemiddeld 1,4 procent. De inflatie werd vorig jaar de hoogte in gejaagd door de hogere energiefactuur en zou ook dit jaar nog op 2,1 procent uitkomen - boven de ECB-doelstelling van net geen 2 procent dus - maar zou vanaf volgend jaar tot 2022 wel beperkt blijven tot gemiddeld 1,6 procent per jaar.

Koen Hendrickx, specialist arbeidsmarkt bij het Planbureau, plaatste wel wat kanttekeningen bij de supercijfers over de werkgelegenheid. Zo is de werkloosheidsreglementering nu veel restrictiever dan in de jaren 80, wat de vergelijking met die periode wat nuanceert. Maar Hendrickx merkte ook op dat de sterke groei van de werkgelegenheid wordt "ondersteund door een budgettair beleid dat expansief is in vergelijking met de streefdoelen". Lees: het beloofde begrotingsevenwicht zit nog niet in de cijfers verrekend.

Er gaapt een gat van ruim 9 miljard euro tussen het door de regering vooropgestelde structurele evenwicht tegen 2019 en het tekort dat eraan komt bij ongewijzigd beleid, zo berekende het Planbureau. Bijkomende maatregelen zijn dus nodig. "Met de tewerkstelling kan het tekort niet dichtgereden worden, omdat binnen de overheidsuitgaven voor onder meer de gezondheidszorg en de pensioenen nog altijd een stijging te zien is die hoger ligt dan de economische groei", zegt commissaris-adjunct Jan Verschooten. De regering moet dus op zoek naar een compromis tussen economische steunmaatregelen en begrotingsmaatregelen.

"Geen verdienste van regering"

Eerder kreeg Charles Michel al een schouderklopje van OESO-topman José Ángel Gurria bij de overhandiging van het jaarlijkse OESO-rapport over de Belgische economie. Maar de goede cijfers zijn volgens het ABVV, de socialistische vakbond, geen resultaat van het regeringsbeleid.

"We zijn het enige land in Europa waar de reële lonen in 2016 gedaald zijn", zegt ABVV. "De arbeidsvoorwaarden zijn verslechterd, de sociale bescherming is verminderd en ons land bengelt aan de staart van het Europees peloton als het gaat om jobcreatie." Het compliment van de OESO dat België "een tophervormer" is en een "topperformer", vindt de vakbond dan ook erg misplaatst.

"De budgettaire situatie lijkt dan wel te verbeteren, dit herstel gaat veel trager dan vooropgesteld", aldus nog ABVV. "Wil de regering-Michel haar begrotingsdoelstelling voor 2019 behalen, dan zal ze nog 8 miljard moeten vinden. Een tekort dat ze zelf veroorzaakt heeft met een slecht uitgewerkte taxshift. De financiering van de taxshift is immers nog steeds niet rond. Dit wordt bevestigd door de OESO."

ABVV vindt wel steun bij de OESO voor een aantal pistes om het begrotingsgat nog te dichten, zoals een minder gunstige fiscale behandeling van bedrijfswagens, een meerwaardebelasting of een afschaffing van de notionele intrestaftrek. "De OESO wijst ook op de te beperkte overheidsinvesteringen, vooral in publieke infrastructuur. Op die nagel klopt het ABVV al jaren", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234