Donderdag 01/12/2022

Update

"Plan van Homans zal geen enkel gezin uit de armoede halen"

Vlaams minister voor Wonen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister voor Wonen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA).Beeld BELGA

Volgens het Netwerk Tegen Armoede zal de bijdrage van minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) aan het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding geen zoden aan de dijk zetten. Haar voorstellen om met 1-euromaaltijden te werken en voedseloverschotten te verdelen zullen "geen enkel gezin uit de armoede halen", luidt het.

Homans legde in De Standaard uit hoe ze vanuit haar bevoegdheid wil bijdragen aan het Vlaams Actieplan. Het Netwerk Tegen Armoede, dat 60 verenigingen verenigt, stelt vast dat mensen in armoede om de oren worden geslagen met besparingen en dat Homans nog steeds geen werk heeft gemaakt van de aangekondigde sociale correcties.

Het Netwerk Tegen Armoede stelt opnieuw aan Homans voor om de 1-euromaaltijden in te passen in de schoolmaaltijden. "Het werkt niet stigmatiserend, geeft kinderen de kans op een gezonde maaltijd en maakt ook de schoolfactuur een stuk beter betaalbaar."

Wat betreft de piste die Homans lanceert om tussen te komen in de kost voor sportclubs zeggen de armoedeverenigingen te hopen "dat de minister daarmee bedoelt dat ze bijkomend wil investeren in de Uitpas". In de regio's waar hij ingevoerd is, heeft de Uitpas zijn deugdelijkheid al bewezen, luidt het. "We hopen dat 'het belang van participatie voor jongeren' verder reikt dan een financiële tussenkomst voor sportclubs."

Met de voorstellen die Homans op tafel legt, krijgt het Netwerk Tegen Armoede "(opnieuw) heel sterk de indruk" dat ze mensen in armoede in een apart circuit wil onderbrengen, afgescheiden van de samenleving. "Voor 1-euromaaltijden moeten ze naar het sociaal restaurant, wie onvoldoende Nederlands spreekt of zijn huis niet genoeg poetst, krijgt geen sociale woning. Ze maken de kloof tussen wie onder en boven de armoedegrens leeft, alleen maar groter."

"Actieplan heeft niks om het lijf"

Ook oppositiepartijen Groen en sp.a vinden niet dat Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) met haar bijdrage aan het Vlaams Actieplan tegen Armoede het probleem structureel aanpakt. "Het zijn goede initiatieven, maar beperken zich tot symptoombestrijding", zegt Groen-parlementslid An Moerenhout. Volgens Bart Van Malderen (sp.a) "roept Homans heel luid om te verbergen dat haar Actieplan niets om het lijf heeft".

Door de zesde staatshervorming en het feit dat Homans binnen de Vlaamse regering als viceminister-president "de gewichtigste politica van de grootste partij" is, heeft ze de middelen en het gezag om armoede eindelijk echt aan te pakken, zegt An Moerenhout van Groen. Alleen doet Homans dat volgens haar niet.

Moerenhout bepleit structurele oplossingen als het bouwen van meer sociale woningen of minstens de besparingen erop stop te zetten. "Ook kan ze het systeem van huurpremies uitbreiden." Daarnaast kan de kinderbijslag ingezet worden in de strijd tegen armoede, de kinderopvang meer betaalbaar en flexibel gemaakt worden en een effectief doelgroepenbeleid georganiseerd worden op de arbeidsmarkt.

Volgens sp.a'er Van Malderen vormen de 1-euromaaltijden geen armoedebestrijding. "Wie niet in een centrumstad woont, moet zijn plan trekken." Hij hekelt ook het feit dat de minister geen kritiek verdraagt of aandacht heeft voor wetenschappelijke analyses.

Bart Van Malderen (sp.a). Beeld BELGA
Bart Van Malderen (sp.a).Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234