Dinsdag 07/04/2020

Update

"Plan rond auteursrechten is platte belastingverhoging"

Karel Van Eetvelt van Unizo.Beeld BELGA

De regering krijgt bakken kritiek op de plannen om de bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten te verhogen van 15 naar 25 procent. Een "platte belastingverhoging" klinkt het, terwijl ook de (gebrekkige) communicatie over het plan de wind van voren krijgt. De nieuwe regeling is echter nog altijd voordeliger dan de situatie van voor 2008, reageert een woordvoerder van het kabinet Financiën.

Ondernemersorganisatie Unizo en de bij haar aangesloten organisaties Overleg KunstenOrganisaties (oKo) en de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen zijn niet te spreken over de "platte belastingsverhoging" in de creatieve sectoren. "Een extra belasting in de creatieve sectoren getuigt van gebrek aan inzicht in de sector", klinkt het.

"Als we in België ergens echt sterk in zijn, dan is het in de creatieve en scheppende sectoren", aldus de organisaties. "Creatief kapitaal wordt belangrijker dan ooit. We zouden er dus maximaal in moeten investeren, in plaats van creatieven plotsklaps extra te belasten."

Communicatie
Unizo vindt zowel de maatregel op zich als de manier waarop die "geruisloos" werd bekendgemaakt, ongehoord. Ook Groen en Ecolo reageren verontwaardigd, en Groen-senatrice Freya Piryns vindt het "schokkend" dat de regering de verhoging van de belasting heeft proberen te verbergen. "De regering moet snel duidelijkheid brengen en alle beslissingen en cijfers transparant communiceren", stelt ze.

"In de steeds veranderende omgeving van de auteurs muzikanten en theatermensen zijn inkomsten uit auteursrechten vaak het enige stabiele inkomen. Daaraan beginnen morrelen maakt het nóg moeilijker om als auteur te overleven", meent Piryns. Ze wijst erop dat Groen en Ecolo al verschillende wetsvoorstellen ingediend hebben om het statuut van de kunstenaar te versterken, die zowel overheid als kunstenaar ten goede zouden komen. "Maar de regering van CD&V, Open Vld en sp.a kiest ervoor om het artiesten en auteurs nog moeilijker te maken door deze belastingverhoging", stelt Piryns vast.

Gebrek aan inzicht
Het feit dat artiesten de helft van de roerende voorheffing kunnen aftrekken, is volgens Unizo geen excuus. "Het gaat om een gebrek aan inzicht: de regering kiest nu verkeerdelijk om de artiest te belasten, ze zou hem beter meer fiscale ademruimte geven" klinkt het.

Zanger en Unizo-adviseur Tom Kestens zegt dat belastingen op auteursrechten "net die inkomstenbron belasten is die creatieven nog en beetje financiële ademruimte geeft/gaf". Hij zegt dat de overheid beter voor een stimulerende omkadering kan zorgen. "Een verbeterd kunstenaarsstatuut of fiscale gunstmaatregelen zouden pas een statement zijn. De belasting lijkt eerder een lapmiddel op korte termijn en zonder visie. Het is alleszins een garantie dat de artiest het nog moeilijker zal krijgen om te overleven in dit land."

Freya PirynsBeeld BELGA

Journalistenverenigingen
De JournalistenAuteursmaatschappij (JAM), de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Association des Journalistes Professionnels (AJP) vragen de regering de beslissing te herbekijken. De verhoging van de roerende voorheffing op auteursrechten discrimineert auteurs en kunstenaars omdat zij daardoor de enige bevolkingsgroep vormen die 10 procent op haar inkomsten moet inleveren voor de sanering van de staatsfinanciën. Andere beroepsgroepen krijgen slechts een status quo op de lonen opgelegd.

Roerende voorheffing is een belasting op diverse inkomsten, onder meer op rente op kapitalen. Voor de kunstenaar vormen auteursrechten evenwel vaak het hoofdinkomen dat van jaar tot jaar sterk kan schommelen naargelang zijn productie of succes bij het publiek. Ook voor journalisten - in het bijzonder de karig betaalde zelfstandigen - was de voorheffing op auteursrechten een maatregel die deze groep wat extra zuurstof bezorgde.

In 2008 besliste de toenmalige minister van Financiën Didier Reynders om auteursrechten als roerende inkomsten te behandelen en niet meer als veel zwaarder belaste beroepsinkomsten, precies om de kunstenaars en de hele creatieve sector een stimulans te geven. Dat principe werd gehandhaafd bij de vorige verhoging van de roerende voorheffing van 15 naar 21 procent, toen de auteursrechten op het oude niveau behouden bleven, merken de VVJ, AJP en JAM nog op.

 
De belasting lijkt eerder een lapmiddel op korte termijn en zonder visie. Het is alleszins een garantie dat de artiest het nog moeilijker zal krijgen om te overleven in dit land.
Tom Kestens

Ministerie reageert
Een woordvoerder van het kabinet Financiën noemt het plan nog altijd voordeliger dan de situatie van voor 2008, en geeft ook details over het inbrengen van kosten vrij. "De eerste 10.000 euro inkomsten worden voor de helft niet belast, in de praktijk wordt er dus 12,5 procent belast voor de relatief lage inkomens", klinkt het. "De volgende schijf van 10.000 euro wordt voor 25 procent niet belast, waardoor het niet-belastbaar maximaal forfait 7.500 euro bedraagt."

Het kabinet wijst erop dat de verhoging kadert in de harmonisering van de roerende inkomensbelastingen, die op drie uitzonderingen na op 25 procent gebracht worden. De uitzonderingen zijn de Liquidatiebonus, de Letermebon en het vrijgestelde deel van het spaarboekje.

Verder zegt een woordvoerder dat de optrekking ook vergeleken moet worden met de situatie vóór 2008, toen auteursrechten belast werden via het klassieke systeem van de personenbelasting, met schalen tussen 30 en 40 procent. "Zeker voor de lagere schijven die in de praktijk aan 12,5 procent zitten, is er nog altijd een korting tot 30 procent, een niet onbelangrijke nuance", klinkt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234