Zondag 05/12/2021

'Plan mysterycalls volstaat niet tegen discriminatie'

Dienstenchequebedrijven die zelf een bedrijf in de arm nemen om mogelijke discriminatie op te sporen? De vakbonden geloven er niet in en wijzen het actieplan van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) af. 'Dit is veel te vrijblijvend.'

Terug naar de tekentafel. De vakbonden geven een duidelijk signaal richting de Vlaamse regering. Het actieplan tegen discriminatie binnen de dienstenchequesector wordt als "ontoereikend" omschreven en zal niet worden ondersteund, zo bevestigen ACV en ABVV aan deze krant. Vooral de uitwerking van mysterycalls krijgt een onvoldoende: de dienstenchequebedrijven zullen, net zoals de interimsector, zelfregulerend mogen werken. Concreet betekent dit dat zij een externe partner in de hand nemen, die vervolgens nagaat of er sprake is van discriminatie.

"Het plan dat nu voorligt, krijgt van ons een onvoldoende", zegt Bart Vannetelbosch, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. "We menen dat de overheid zich te afzijdig houdt, terwijl het nochtans gaat om een door de overheid zwaar gesubsidieerde sector. Nu neemt de Vlaamse regering zich voor om 200.000 euro uit te trekken voor de mysterycalls, maar wel zonder dat daar enige controle over wordt uitgeoefend."

De vakbonden geloven niet dat het externe bedrijf, dat zal worden ingeschakeld door de werkgeversorganisaties, hard zal durven oordelen over bedrijven die in de fout zijn gegaan. "Onrechtstreeks controleren de dienstenchequebedrijven zichzelf", zegt Issam Benali, federaal secretaris van de Algemene Centrale ABVV, die benadrukt dat er nauwelijks overleg is geweest met de vakbonden. "Wij zouden liever zien dat de overheid dit doet middels de inspectiediensten of dat wij rechtstreeks betrokken worden. Nu zal de drempel te hoog zijn om bedrijven die een fout maken aan te pakken."

Begin vorig jaar werd uit een onderzoek van het Minderhedenforum duidelijk dat 165 van de 251 onderzochte Vlaamse poetsbedrijven ingingen op de vraag van een klant om een autochtone poetshulp. Die bevindingen zorgden voor een breed maatschappelijk debat, waarna verschillende politieke partijen opriepen om praktijktests in te voeren. Afgelopen juni kondigde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan dat er een akkoord was bereikt met de sectororganisaties om mysterycalls in te voeren. Ook zou er een informatiecampagne tegen discriminatie op de arbeidsmarkt worden opgezet.

Angst voor debat

"Wij zijn hierin nauwelijks geraadpleegd en roepen op tot verder overleg", zegt Vannetelbosch. "Wij hebben de indruk dat de Vlaamse regering schrik heeft voor een open debat. De vakbonden trekken aan een zeel en ook Unia (het vroegere Interfederale Gelijkekansencentrum, RA/BST) en het Minderhedenforum gaan niet akkoord." Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, klaagt over het gebrek aan gezamenlijk overleg en de vrijblijvendheid. "Het is voor ons noodzakelijk om met alle betrokken partners samen te komen vooraleer het actieplan gefinaliseerd kan worden. Wij vragen daarnaast dat ook het kabinet van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) mee aan tafel komt. Pas dan kunnen we onze rol spelen bij een evaluatie."

Minister Muyters geeft mee dat hij bereid is om het gesprek aan te gaan, maar dat hij op het centrale punt alvast geen enkele toegeving zal doen. "We gaan niets veranderen aan de uitwerking van de mysterycalls. Het gaat hier om een afspraak binnen de meerderheid. Wij zetten daarom door, met of zonder de vakbonden. Natuurlijk liefst met, maar ik vind hun reactie nu kortzichtig. Zij maken een politiek statement door het hele actieplan tegen discriminatie in de vuilnisbak te gooien. Zij zien blijkbaar liever geen plan, dan een plan waarvan één actie hen niet 100 procent bevalt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234