Maandag 06/02/2023

Plagiaatrel rond 'De meisjes' van Emma Cline

De Amerikaanse auteur Emma Cline (28) zit in nauwe schoentjes. Haar ex-vriend Chaz Reetz-Laiolo beschuldigt haar van plagiaat. Cline veroverde vorig jaar met haar debuut De meisjes wereldwijd de bestsellerlijsten. Het boek, waarin een tienermeisje zich in 1969 overgeeft aan een sekte à la die van Charles Manson, zou niet authentiek zijn. Reetz-Laiolo beweert dat Cline bij hem ideeën en fragmenten stal. Ze zou zelfs spyware hebben gebruikt om zijn e-mail te kunnen traceren. Cline lacht de beschuldigingen weg en beweert dat het een kwestie van jaloezie is. Ze vermoedt dat Reetz-Laiolo haar klem wil zetten om een geldbedrag te verwerven.

Haar literair agent benadrukt in The New York Times dat Cline de verhaallijn voor The Girls al te pakken had voor ze met Reetz-Laiolo een relatie aanging. Dat ze hem in de gaten hield, heeft te maken met vermoedens van ontrouw. Op haar beurt eist Cline nu 75.000 dollar schadevergoeding van haar ex. Reetz-Laiolo wordt bijgestaan door advocatenkantoor Boies Schiller Flexner, dat ook de gevallen filmproducent Harvey Weinstein verdedigt.

Reetz-Laiolo zou ook geprobeerd hebben Cline te chanteren met naaktfoto's die hij van haar maakte.

Uitgeverij Letterwerk mikt op filosofie en muziek

Filosoof en docent Thomas Crombez is gestart met een nieu-we uitgeverij. Letterwerk wil zich profileren op het gebied van (kunst)-filosofie, muziek, theater en design. "Ik hoop elk jaar zo'n vijf boeken uit te brengen", zegt Crombez. Paradepaardjes zijn de Brief aan D'Alembert over het theater (Jean-Jacques Rousseau) en een boek over Chopin, geschreven door

Marlies De Munck: Waarom Chopin de regen niet wilde horen.

De missie van Letterwerk is dat print en web aanvullend werken. "Een 'publicatie' kan een boek worden, of een website, of allebei." Want Letterwerk maakt ook digitale producten, zoals archief- en onderzoekssites voor de culturele en academische sector. "Voorts geloof ik dat er bij ons veel prachtige onderzoekers en docenten rondlopen, maar dat ze te weinig mooie en toegankelijke boeken schrijven", zegt Crombez. "Academische publicaties zijn te gespecialiseerd en/of onleesbaar en/of vreselijk vormgegeven. Letterwerk wil daar iets aan veranderen."

Of hij niet een al te klein publiek beoogt? "Ja, het is een niche. In sommige gevallen zelfs een niche van de niches. Maar de toekomst is aan de niches."

De boeken van Letterwerk worden verdeeld door Epo.

Franse coryfee Jean d'Ormesson (92) overleden

De Franse schrijver Jean d'Ormesson, lid met hoog aanzien van de Académie française, is op 92-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij publiceerde ruim 40 romans en essays. D'Ormesson had ook een rijkgevulde diplomatieke en journalistieke carrière. Hij was een tijdlang secretaris-generaal van de UNESCO en directeur van de krant Le Figaro.

D'Ormesson debuteerde in 1956 met L'amour est un plaisir, waarvan slechts 2.000 exemplaren werden verkocht. Tot ontgoocheling van zijn uitgever Julliard, die in hem een mannelijke Françoise Sagan leek te ontwaren. Pas in 1971 brak hij door bij het brede publiek met zijn roman La gloire de l'empire, bekroond met de Grand Prix de l'Académie française. Sindsdien schreef de uiterst productieve d'Ormesson geheide bestsellers, romans met veel verwikkelingen en personages, en was hij niet weg te denken uit het publieke debat. Bekende titels zijn Dieu, sa vie, son oeuvre (1981), Jean qui grogne et Jean qui rit (1984), L'Histoire du juif errant (1991), La douane de mer (1994) et Presque rien sur presque tout (1999).

Zijn oeuvre werd in 2015 bij leven opgenomen in de prestigieuze reeks de Pléiade, een bijzondere eer voor een Franse auteur.

Telex

► 'She covers her breasts with her swimsuit. The rest of her remains so delectably exposed. The skin along her arms and shoulders are different shades of tan like water stains in a bathtub. Her face and vagina are competing for my attention, so I glance down at the billiard rack of my penis and testicles.'

Het is deze scène uit The Destroyers waarmee Christopher Bollen de 'Bad Sex In Fiction Award' op zijn naam heeft geschreven. Volgens The Guardian was de jury vooral geïntrigeerd door het laatste deel van Bollens zinnen, 'the billiard rack of my penis and testicles'. Want over hoeveel ballen beschikte de hoofdpersoon dan eigenlijk?

► Uitgeverij Meulenhoff brengt in september 2018 de Nederlandse vertaling uit van L'ordre du jour van Goncourt-winnaar Eric Vuillard. Zes uitgeverijen bikkelden om de rechten van deze non-fictieroman, die onder meer de periode van de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland evoceert.
In 2019 zal eveneens bij Meulenhoff 14 Juillet verschijnen, Vuillards succesvolle roman over de Franse Revolutie.

► Op 8 en 9 december 2017 vindt de eerste editie plaats van #daaromleesik, een tweedaags festival in Bibliotheek De Krook in Gent dat het leesplezier viert én onderzoekt. Een gevarieerd programma, van een laagdrempelig lezerspodium over verrassende interventies en snedige debatten, wil de bezoeker aanzetten tot lezen maar ook laten nadenken over waarom (en hoe) we lezen. Op de affiche staan namen als Herman Brusselmans, Christophe Vekeman, An Pierlé, Jeroen Olyslaegers, Chokri Ben Chikha, Ignaas Devisch, Bruno De Wever, Sami Zemni, Marc Cosyns. Iedereen kan deelnemen aan de literaire speeddate achteraf en napraten in het Krookcafé.

► Morgenavond 7 december trekken de Vlaamse debutanten weer hun dansschoenen aan voor de tweede editie van het Debutantenbal in de AB Club.
Uit de vele tientallen literaire debuten die er jaarlijks verschijnen maakt Passa Porta een selectie. Er zijn auteursgesprekken en voorlezingen met en van onder meer Astrid Haerens, Lenny Peeters, Patricia Jozef, Hannah Roels, Aya Sabi en Vincent van Meenen.
Herman Brusselmans blikt terug op zijn debuut. En vervolgens is er dus ruimte op de dansvloer. passaporta.be

► David Van Reybrouck krijgt voor zijn boek Zink de Prix du livre européen. De prijs wordt vanavond uitgereikt in het Europees Parlement in Brussel. Van Reybrouck treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen Tony Judt en Roberto Saviano. De onderscheiding is bedoeld voor 'boeken die bijdragen aan een beter begrip van de Europese Unie als culturele eenheid'. Zink vertelt het verhaal van het vergeten land Neutraal Moresnet - een eeuw geleden het buurland van Nederland, België en Duitsland, aan de hand van de lotgevallen van één bewoner - die op zijn 42ste zonder ooit te verhuizen vijf nationaliteiten heeft gehad.
Het boek roept de vraag op wat de grote geschiedenis met gewone mensen doet. Zink verscheen in 2016 als Boekenweek-essay en was binnen enkele dagen uitverkocht. Het is vanaf 15 februari weer leverbaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234