Maandag 21/06/2021

PUKKELPOP

#pkp15: Twitter lacht politie vierkant uit, mag dat wel?

null Beeld kos
Beeld kos

Politiezone Hazodi screent Twitter, Facebook en Instagram. Ze doen dat om de veiligheid op Pukkelpop te verhogen en vechtersbazen, dealers en terroristen op te sporen. Maar ondertussen tweeten honderen mensen 'valse' tweets de wereld in om het monitoringsysteem in de maling te nemen.

"Wie 'normale' dingen rondstuurt, komt niet op onze radar", legt Sjors van den Dries van Crowdsense uit. Maar de vraag is natuurlijk of het wel een goed idee was om met het nieuws over dat systeem uit te pakken in de media.

Drank en drugs

Twitter lacht big brother vierkant uit. Het wemelt van dubbelzinnige tweets met trefwoorden over drugs en aanslagen op de sociaalnetwerksite. Brengen die tweets het systeem, dat een incident op Koningsdag in Nederland hielp voorkomen, in de war?

Politie: "Geen problemen"

De Hasseltse politie is niet meteen ongerust. Korpschef Philip Pirard verwacht geen grote problemen door de storm van 'valse' tweets sinds de berichtgeving. "Morgen is dat gedaan", verzekert hij ons. Ze voorspellen dus geen grote problemen voor wanneer het festival echt van start gaat. "Maar we blijven élk bericht wel opvolgen", zegt Pirard. De tweets die vandaag circuleren zijn vaak dubbelzinnig en ironisch. Het team focust dan ook op de toon en de manier van schrijven, aldus de korpschef.

Vrije meningsuiting?

Maar mag dat eigenlijk wél? Valt het tweeten van valse berichtjes over drugs en aanslagen om de voeten van de politie te rammelen onder het recht op vrije meningsuiting? "Dat is een moeilijk juridisch debat", legt ex-vrederechter Jan Nolf uit. Volgens de justitiewatcher was het te voorspellen dat talloze grappenmakers zich op de hashtag #pkp15 zouden storten.

Maar Nolf waarschuwt voor de effecten van de valse tweets. "Als ze grappig willen zijn, moet dat wel duidelijk zijn uit hun berichten." De voormalige vrederechter meent dat het gevoel voor humor bij de politie niet schitterend is. "Wie onder de hashtag #pkp15 tweet, moet zich bewust zijn dat Twitter momenteel de markt van Hasselt is."

Privacy

De vrederechter is trouwens not amused met de manier waarop de politie iedereen massaal volgt. "Men gaat nu iedere festivalganger verdacht maken", klinkt het. "Men verzamelt onbeheersbare informatie in bulk. Dat is contraproductief en bovendien al achterhaald."

Datacollectie

Matthias Dobbelaere-Welvaert van juristenbureau deJuristen, dat zich focust op IT-recht, stelde zich ook vragen bij de manier waarop de politie de data gaat verzamelen op het festival in Kiewit. Hij vroeg via Twitter onder andere of de agenten de data zouden opslaan.

De politie screent enkel publieke Twitter- en Facebookaccounts. Afgeschermde gebruikers komen dus niet op de radar van politiezone Hazodi. "Wij garanderen geen opslag of kopie van data", klinkt het op het politieaccount via Twitter.

"Controle houden over een dermate groot terrein en aantal mensen is onmogelijk enkel met menselijk oog. De technologie, en dus ook de inbreuk op het recht op privacy, is geoorloofd."

undefined

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Politie Hazodi: "Geen heksenjacht op pukkelpopbezoekers"

Na de golf van berichten op Twitter laat de politie weten dat ze niet de intentie heeft om een heksenjacht in te zetten naar de bezoekers van het Pukkelpopfestival. "De berichten op Twitter zullen enkel en alleen gebruikt worden om de mobiliteit en veiligheid in de festivalomgeving te garanderen", aldus Dorien Baens, woordvoerster van politie Hazodi.

"We wensen een en ander recht te zetten. De tool wordt alleen door de politie gebruikt, volledig autonoom van de organisatie van Pukkelpop. Uit veiligheidsoogpunt wil de politie weten wat er leeft en gezegd wordt over het festival. Na deze test willen we bekijken of de tool tijdens andere evenementen kan ingezet worden."

Ook ontkent de politie dat de tool de privacywetgeving zou schenden: "De tool haalt alleen openbare berichten binnen. Er worden geen gegevens bewaard of opgeslagen. Alle openbare berichten over Pukkelpop op sociale media volgen is onmogelijk. De tool pikt alleen de berichten uit die voor de politie relevant kunnen zijn", vertelt Baens.

Geen criminelen najagen
Tot slot haalt de politie nog eens expliciet aan dat het niet de bedoeling is om met de tool op mogelijke drugdealers of andere criminelen te jagen. "Met de screening willen we gewoon sneller op de hoogte zijn van verkeersongevallen in de buurt, de verkeersdoorstroming, incidenten in de omgeving of overlast die invloed kunnen hebben op het festival."

De berichten van festivalgangers op sociale media van de festivalgangers zouden zo louter een bron van informatie voor de politiemensen zijn, in kader van de mobiliteit en veiligheid in de festivalomgeving.

Tot slot benadrukt Baens dat de politie "echt wel kan lachen met de berichten die momenteel via Twitter verspreid worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234