Zaterdag 26/11/2022

'PJ Harvey is de Queen of Rock'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Bert Verbeke. Tijdens de Gentse Feesten speelt de ex-Thuis-acteur maar liefst 21 voorstellingen in 10 dagen. Vandaag verklapt hij zijn culturele geheimen.

Was u of bent u lid van een culturele vereniging? De welke?

"Mijn leven is een culturele vereniging. Op dit moment maak ik deel uit van twee theatergezelschappen, als freelance acteur hop ik van de ene groep naar de andere. Een nieuwe groep, aangevoerd door Debbie Crommelinck, samen met Jef Hoogmartens en Mathias Sercu. Die heeft het stuk Naamloze gebeurtenis geschreven. En voor de tweede keer maak ik deel uit van het Vernieuwd Gents Volkstoneel, een gezelschap van Bob De Moor met teksten van Jo Van Damme."

Wat is uw vroegste culturele herinnering?

"Mijn moeder heeft me eens meegenomen naar een kleutervoorstelling in de Vooruit. Een soort performance met huishoudtoestellen. Heel geschift. En op het eind mocht iedereen meedoen. Dat moet mijn eerste theaterervaring geweest zijn en het sprak danig tot de verbeelding."

Aan welke culturele hobby geeft u te veel geld uit?

"Ik koop nog altijd cd's. Als tiener was ik grote fan van dEUS. Ik had al hun platen, maar ook alle singles. Voor de maxi-cd van Suds & Soda heb ik zelfs 35 euro betaald. Er staan maar drie liedjes op, maar het was exclusief. Dat had de platenboer me toch wijsgemaakt.

"Ooit heb ik ook veel geld gegeven aan een optreden van The Cure in Rome. Ze stonden dat jaar ook op Werchter, maar daar was ik niet geraakt. Een geluk bij een ongeluk: in Rome hebben ze 3,5 uur gespeeld. Decadent, belachelijk veel geld, maar memorabel."

Als geld geen bezwaar was: welk kunstwerk zou u dan in uw living willen zien staan/liggen/ hangen?

"Arrangement in Grey and Black No.1 - beter bekend als Whistler's Mother - van James McNeill Whistler. Dat werk heeft op een bizarre manier de hoofdrol gespeeld in een draak van een film met Mr. Bean. Als achttienjarige liep ik door Musée d'Orsay in Parijs, toen ik dat doek zag hangen. Ik wist niet dat het zo groot was. Een halfuur lang heb ik ernaar zitten gapen. Dit is een beeld dat mij echt tot rust kan brengen."

In welke cultuurstad dwaalt u het liefst rond? En wat bezoekt u daar altijd?

"Ik heb een tijd in Bergen in Noorwegen gewoond. Regelmatig ga ik terug, altijd naar dezelfde koffiebar waar volgens mij de beste koffie van de wereld wordt gemaakt. En dan maak ik een wandeling in het oudste stadsdeel Bryggen, waar houten huisjes staan. Het kan er erg toeristisch zijn, maar in het laagseizoen valt dat mee."

Met welk culturele verschijning zou u weleens de nacht willen doorbrengen?

"PJ Harvey. Ze heeft zoveel charisma, ze is dé Queen of Rock 'n Roll. Moest ik geen relatie hebben, ik zou het wel weten. (lacht) Al zal er ook voer genoeg zijn om gewoon te praten."

Naamloze Gebeurtenis (20-24/7) in NTGent Arca, ticketsgent.be Revue Romain hermixt (15-19/7) en Schoon ogen (15-23/7) in Minard, minard.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234