Zondag 11/06/2023

Pi

Geef uw moeder ne kater in plaats van ne mixer, zo luidt het aanlokkelijke voorstel van de organisatie van Moedernacht. Op de avond voor het nationale mama-feest organiseert Villanella een hommage aan de moeder. Headliner is zelfverklaard moederexpert en schrijver Arnon Grunberg met zijn Workshop voor aanstaande moeders. Ook viriele mannen als Vitalski en Marcel Vanthilt laten voor één keer hun innerlijke moederskindje los op de planken.

7 mei in DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen. www.destudio.be.

Een kunstproject met gedetineerden, kansarmen, studenten, professionele kunstenaars: dat is IN/OUT. In hun eerste voorstelling PI bouwen ze samen aan een imaginair paleis. Met Clics (dat kleurrijke speelgoed) bouwden ze met 98 man zo'n 200 uur aan hun eigen miniatuurstad.

28 mei, CC De Mol in Lier.

PWA Conflict

Liefhebbers van ruige actie en gehavende lichamen, spits de oren: de Boomse worstelvereniging Pro Wrestling Allstars zakt af naar recreatiedomein De Schorre voor een flinke portie spektakel. De club doet aan catch, een worstelvorm uit de Verenigde Staten waar de goede en slechte personages tegen elkaar worden uitgespeeld. Maar vergis je niet: hoewel het spektakelelement in scène is gezet, zijn de pijn, de inspanning en de overwinning zo echt als hun spieren doen vermoeden. Maar passie is belangrijker dan fysiek. Ook minder gespierde vrouwen en mannen zullen hun pit en power tonen in de ring.

21 mei in Brasserie De Schorre, Schommelei, 2850 Boom. www.prowrestling.be.

het laatste woord

Wereldberoemd in Vlaanderen zijn ze: Renzo en Jenny uit Thuis. Maar Janine Bischops en Frank Van Erum, de acteurs achter de personages, hebben meer in hun mars: comedy! Met hun nieuwe zaalshow vullen ze Zaal Elckerlyc met zowel humor als melancholie. De herkenbaarheid van de sketches zullen je lachspieren grondig aan het werk zetten. Vier avonden lang is het dus wél ergens beter dan thuis.

19 tot 22 mei in theater Elckerlyc, Frankrijklei 85-87, 2000 Antwerpen. www.elckerlyc.be.

Dag van het Park

Bloemetjes, bijtjes, bomen en bokes: picknicken in het park is de hemel op aarde. Op de Dag van het Park wordt dat zelfs nog een tikkeltje leuker. In parken over heel Vlaanderen poppen de mini-festivals, geleide wandelingen en familieactiviteiten als madeliefjes uit de grond. Zak dus maar af naar je favoriete park en pimp die picknick!

29 mei, verspreid over Vlaanderen. www.dagvanhetpark.be.

Alexandre

nicolas

Wie waren Spiderman en Yoda voor ze geboren werden? Over die absurde vraag brak Alexandre Nicolas zich nachtenlang het hoofd. De Franse beeldhouwer maakte vervolgens een reeks beeldjes van superhelden in hun meest primitieve vorm en liet ze zweven in plexiglazen kubussen en eieren. Dit rariteitenkabinet kan je deze maand bezoeken in de Artelli Gallery. En of het de moeite is. Naast micro-Batman en zijn vrienden brengt de kunstenaar ook enkele experimentele vazen en een clubje Darth Vader's met zich mee. Quick, to the batmobile!

12 mei tot 11 juni, Artelli Gallery, Mechelsesteenweg 120, 2000 Antwerpen. www.artelligallery.com.

festival

Als je de grenzen van je buikspiervermogen al schaterend wil opzoeken, bedient het Live Comedy Festival je op je wenken met nationaal en internationaal talent. De Belgische trots wordt verdedigd door Kamal Kharmach, Lukas Lelie en Steven Mahieu. Deze heilige drievuldigheid betreedt op 19 mei als gelegenheidstrio de Arenbergschouwburg. Niet te missen is de slotshow van wereldberoemd comedian Jimmy Carr. Wie laatst lacht...

19 mei tot 5 juni, verspreid over Antwerpen. www.livecomedyfestival.be.

3x in open lucht

Quondam

Een weekend lang vindt op het domein van 't Hooghuys een old-fashioned riddertornooi plaats. Ver weg van de veldslagen kan je ook naar hartenlust shoppen op het marktje, ideaal om dat zwaard en harnas van je dromen aan te schaffen. Natuurlijk komen ook de kleine prinsessen en schildknapen aan hun trekken met oude ambachten, volksspelen en een echte riddersopleiding.

14 en 15 mei in 't Hooghuys, Hemelshoek 235, 2590 Berlaar. www.quondam.be.

40ste straatfeesten festival

Waar het doorsnee straatfeest zich beperkt tot een spaghettiavond en wat vertier rond het hotdogkraam, zien ze het in de Kapellensteenweg in Kalmthout een beetje groter. Hun jaarlijkse hoogmis van het lokale entertainment groeide in veertig jaar tijd uit tot een volwaardig festival in de gezellige dorpskern. Met Arbeid Adelt!, Pieter Embrechts en Discobaar A Moeder op de affiche is een tripje naar de Noorderkempen meer dan verantwoord.

13 tot 15 mei in Kerkeneind, Kalmthout. www.straatfeesten.com.

Sinksenfoor

Yes, bijna Pinksteren! Niet dat we zo'n heilige boontjes zijn, maar omdat de Sinksenfoor weer in zicht is. Oké, je moet even reizen naar Spoor Oost, maar dat is de kermis der kermissen zeker waard. De foorkramers legden, uit eigen zak, 50.000 euro op tafel voor concerten en een EK-scherm. Laat dat supporterslied maar komen!

23 mei tot 12 juli, Spoor Oost.

sinksenfoor.antwerpen.be.

Oud is hip

Op Facebook is The Vintage Market the page to be voor liefhebbers van een beetje nostalgische gezelligheid. En als je dan (lekker vintage) het internet links laat liggen, kan je gewoon naar hun échte markt gaan. Zelfs als je niet van plan bent je huis te pimpen tot sixties-woning is het de moeite om er eens een kijkje te nemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een styling bij de barbier? Of ga je eerder voor de rockabilly-optredens en de oldtimers. Eén ding is zeker: it will rock-'n-roll!

22 mei in Muziekcentrum TRIX, Noordersingel 28-30, 2140 Borgerhout. www.trix.be.

bryan adams

Van 9 tot 99: iedereen brult mee als The Summer of 69 uit de luidsprekers knalt. Het brein achter deze brok muziekgeschiedenis komt naar *tromgeroffel* Antwerpen! Verwacht je maar aan een combi van stevige rocknummers, enkele gemoedelijkere schijven en - thank god - alle grote hits! Zorg dus dat je nog snel een plaatsje bemachtigt want everything he does, he does it for you!

25 mei in Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem. www.sportpaleis.be.

"Het collectieve geheugen is érg collectief"

Een theatershow waar gezapt wordt tussen De Collega's, S.O.S. Piet en Tien Om Te Zien: dat klinkt als een stevige portie nostalgie.

Jelle Cleymans (30): "Zeker, na de voorstelling zegt het publiek ons vaak dat ze terug naar hun kindertijd werden gekatapulteerd. Zeker bij de sketch van De Fabeltjeskrant. Bij 'Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker', mompelt heel de zaal lustig mee. Dat zinnetje staat duidelijk diep in het geheugen gegrift. Een ander programma dat echt élke keer gekozen wordt is De Collega's. Dit in schril contrast met Wie Wordt De Man Van Wendy? dat we nog geen enkele keer hebben mogen spelen. Het collectieve geheugen is collectiever dan we dachten." (lacht)

Welk fragment mag voor jou op één?

"Zonder twijfel Pak De Poen! Dat vind ik een hilarisch tv-fragment. Op die ene avond is er geschiedenis geschreven, al was het niet in de mooiste zin van het woord. Maar achteraf bekeken is het onbetaalbaar: een avond waarop alles, maar dan ook echt alles, misgaat. Ideaal sketchmateriaal!"

Je zus Clara speelt ook mee. Hebben jullie, na zoveel jaren onder hetzelfde dak, ook dezelfde tv-herinneringen?

"Ja, dat is opvallend. Tijdens de repetities moeten we vaak om dezelfde dingen lachen en komen we met gelijkaardige ideeën op de proppen. We zaten vroeger vaak samen voor tv, dus onze herinneringen zijn haast identiek."

Kromme banaantjes

Welke programma's schrijven vandaag nog geschiedenis?

"Safety First: iedereen heeft dat gezien en kent de personages, maar de vraag is natuurlijk of dat binnen veertig jaar nog zo is. Met Netflix en HBO is het aanbod veel groter dan vroeger, dus is het moeilijker om je als programma in het collectieve geheugen te nestelen. Neem nu Tony Corsari. Toen hij op de televisie kwam, was zijn show min of meer het enige wat op dat moment te bekijken viel. Als we 'waarom zijn de banaantjes krom' zingen, kweelt heel de zaal uit volle borst mee. Ik denk niet dat dat nog zou lukken met een televisieliedje van de laatste jaren. Alhoewel... met Dos cervezas misschien, waarschijnlijk is dat de allerlaatste legendarische televisiehit." (lacht)

O.a. op 21 mei in Puurs. www.ooitgewist.be.

Normaal gezien komen we onze canapé niet uit om op verplaatsing naar tv te kijken, maar voor Ooit Gewist maken we graag een uitzondering. De theatershow, met onder anderen Jelle Cleymans en Jaak Van Assche, brengt legendarische televisiefragmenten op de planken. Opmerkelijk: het publiek kiest zelf welke brokjes tv-geschiedenis het wil zien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234