Zondag 23/01/2022

Pizzakoning Herman Cain gooit de handschoen in presidentsrace

Herman Cain schort zijn campagne op om de presidentskandidaat te worden voor de Republikeinse partij in de Verenigde Staten. Dat meldde hij in een toespraak, na een reeks van beschuldigingen van langdurig overspel en seksueel wangedrag.

Toen ex-pizzakoning Herman Cain vorige week zei dat hij een 'ontmoeting' zou hebben met zijn echtgenote Gloria vanwege een relatie met een andere vrouw, was dat een teken aan de wand. Zaterdag, een dag na het echtelijke gesprek, maakte de Republikeinse presidentskandidaat in Atlanta bekend dat hij zijn campagne opschort. Gloria stond applaudisserend achter hem.

Cain zei tot zijn besluit te zijn gekomen na 'veel bidden en zelfonderzoek'. Ook verwees hij naar de pijn die zijn familie was aangedaan. Maar de kandidaat stond daar niet als een zondaar, die deemoedig erkent dat het vlees zwak is geweest. De pijn was niet veroorzaakt door hem, maar door de politiek en de media. Zij hadden zich laten leiden door 'onterechte' beschuldigingen over seksuele intimidatie en een buitenechtelijke affaire. Cain: "Ik ben in het reine met God, ik ben in het reine met mijn vrouw, en zij is in het reine met mij."

Gloria Cain heeft haar man openlijk nooit laten vallen. Zij verdedigde hem op televisie tegen vier vrouwen die zeiden ooit door hem te zijn lastiggevallen. De Herman die zij kende, zou zoiets nooit kunnen hebben doen, zei ze.

Maar afgelopen week kwam de 46-jarige Ginger White met het verhaal dat zij dertien jaar een seksuele affaire had gehad met Cain. Zij had zijn nummer in haar mobiele telefoon en toen een verslaggever dat belde, kreeg die Cain aan de lijn. De kandidaat kon niet meer ontkennen dat hij White kende, maar volgens hem had hij geen verhouding met haar, maar hielp hij haar alleen bij het betalen van de rekeningen. Hij erkende dat zijn vrouw niets wist van deze vriendschap.

Meteen was duidelijk dat Cain hier een probleem had. Dat er een 'ontmoeting' nodig was, betekende dat zijn vrouw en kinderen tekst en uitleg wilden van papa. Hoewel niemand bij dat gesprek is geweest, lijkt het erop dat dit het moment voor haar is geweest om orde op zaken te stellen. Net als Hillary Clinton dat na de Lewinsky-affaire deed met Bill, en wel zo grondig dat er bij de veganistisch geworden oud-president zelfs geen spoortje vleselijkheid meer is te bespeuren.

Cain houdt vol dat de verdachtmakingen niet bewezen zijn, maar met vijf vrouwen is het voordeel van de twijfel dat hij bij kiezers misschien nog had kunnen hebben, opgesoupeerd. In de peilingen zakte hij, de favoriet van de Tea Party, steeds verder weg, al voor zaterdag.

Waarschijnlijk profiteert New Gingrich van zijn vertrek. Hij is aan een ongelooflijke opmars bezig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234