Woensdag 13/11/2019

Update

Pittig debat over Belgische F-16's boven Syrië: "Regering loopt VS gedwee achterna"

Beeld ANP

De oppositie in de Kamer heeft de regering vandaag gewaarschuwd voor de wankele juridische basis waarop ze F-16's uitstuurt om terreurgroep IS te bombarderen in Syrië. Dat de meerderheid bovendien de grootste moeite had om voldoende parlementsleden op te trommelen, bewees voor de oppositie de manifeste onwil om het parlement te betrekken bij deze "belangrijke en gevoelige kwestie".

Volgens sp.a'er Dirk Van der Maelen lieten zijn collega's van N-VA, CD&V, Open Vld en MR zich degraderen tot "notarisklerken" door "klakkeloos te volgen wat de regering zegt". Bovendien loopt die regering in zijn ogen gedwee de Amerikanen achterna, "nochtans notoire recidivisten in het schenden van het internationaal recht".

De socialist verwees naar professor internationaal recht Jan Wouters. Die trok in een recent opiniestuk de juridische basis in twijfel waar nu ook de meerderheid in de Kamer zich op beroept voor de inzet van Belgische gevechtsvliegtuigen boven Syrië. "Let ervoor op spitsvondige argumenten al te soepel te legitimeren", zo parafraseerde Van der Maelen de Leuvense prof. "Andere mogendheden zullen ons anders vroeg of laat een koekje van eigen deeg geven."

Dirk Van der Mechelen Beeld belga

Signaal

Dit kan ons zuur opbreken, knikten Ecolo-Groen, cdH en de PS instemmend. "Welk signaal stuur je bovendien uit aan al wie vatbaar is voor de lokroep van IS, door met twee maten en twee gewichten te werken? Dit speelt Daesh (IS, nvdr) alleen maar in de kaart", wierp Benoît Hellings (Ecolo) op. Ook PS'er Sébastion Pirlot riep op niet opnieuw de fouten te maken uit het verleden.

Georges Dallemagne (cdH) onderstreepte dat niemand de militaire acties tegen IS in vraag stelt. Niemand gelooft dat met IS te onderhandelen valt, erkende hij. Maar in een eigen resolutie - volgens hem grotendeels en inclusief typfouten gekopieerd door de meerderheid - dringt hij aan op ruimere diplomatieke, financiële, economische en humanitaire inspanningen om ook een duurzame oplossing uit te werken. Dallemagne vraagt ook de Kamer volop te betrekken.

Op dat laatste punt knelde vandaag opnieuw het schoentje. Niet alleen kwam het debat pas nadat de regering al beslist had om de F-16's ook boven Syrië in te zetten, er bleek ook geen van de bevoegde ministers aanwezig. Het gebrek aan voldoende leden van de meerderheid zorgde bovendien voor vertraging én hoogoplopende ruzies, en bewees voor de oppositie de minachting voor het parlement.

Georges Dallemagne Beeld Photo News

Politieke oplossing

"U degradeert ons tot een bende zwakkelingen. Dat is bijzonder jammer gezien het gaat om een erg delicate kwestie", besloot Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Iets wat Karolien Grosemans (N-VA), auteur van de resolutie, met klem tegensprak. Volgens haar werkt de regering trouwens wel degelijk binnen de internationale rechtsregels en hecht ze veel belang aan humanitaire hulp en een politieke oplossing voor Syrië.

Niettemin bleek de meerderheid na enige tijd opnieuw met te weinig, waardoor de bespreking in de Kamercommissie werd opgeschort zonder dat gestemd kon worden over de resolutie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234