Maandag 14/10/2019

Piret beëdigd als procureur-generaal bij Cassatie

Opvolger van Liekendael neemt verdediging van Balie bij Cassatie op zich

Gisteren legde de 68-jarige Jean-Marie Piret de eed af als procureur-generaal bij de hoogste rechtsinstantie in ons land. Hij volgt Eliane Liekendael op, die wordt toegelaten tot het emeritaat. De installatie van Piret gebeurde volgens de wet en de traditie: waardig en droog.

Piret is de meest aangewezen persoon om Liekendael op te volgen. Dat bleek uit de openingsrede van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Hij bejubelde uitvoerig de verdiensten van Piret. Vooral het feit dat Piret reeds zestien jaar met succes het ambt van advocaat-generaal uitoefent, werd breed uitgesmeerd.

De eerste voorzitter was niet de enige die tijdens de plechtige installatie Piret ophemelde. Ook de stafhouder benadrukte in naam van de Balie bij Cassatie de positieve eigenschappen van Piret. Volgens de stafhouder is het talent van Piret om heldere, nuchtere en doordachte analyses te maken een van de grootste troeven om de functie van procureur-generaal met succes te vervullen.

Piret was duidelijk gecharmeerd. Hij nam dan ook de verdediging van de Balie bij Cassatie op zich. Het nut hiervan werd onlangs in twijfel getrokken. Er gaan zelfs stemmen op om de Balie bij Cassatie af te schaffen. Dit laatste is niet naar de zin van Piret. In zijn dankwoord stelde de nieuwbakken procureur-generaal dat er maar op één manier paal en perk kan worden gesteld aan de toevloed van niet ontvankelijke of ongegronde cassatieberoepen. En dit door de Balie bij Cassatie te belasten met de selectie en het opstellen van alle cassatieberoepen.

Eliane Liekendael kwam ook ter sprake in het dankwoord. Piret prees haar voor haar bewezen diensten en omschreef haar als een vriendelijke dame wier glimlach alleen maar verdwijnt als ze wordt geconfronteerd met hypocriete mensen of persfotografen. Direct de reden waarom persfotografen niet welkom waren op de beëdiging van Piret?

Over de justitiehervormingen formuleerde Piret tot slot ook nog een bedenking. De nieuwe procureur-generaal vreest dat de nieuwe mechanismen om magistraten te selecteren niet afdoende zullen zijn. (KE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234