Woensdag 13/11/2019

Piqueur: "Spaanse veroordeling van mijn strafblad laten halen"

Voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur. Beeld BELGA

De Spaanse veroordeling van de voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur, die leidde tot het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank dat hem vier maanden effectieve celstraf oplegde voor grootschalige fiscale fraude, was het gevolg van "de uitdrijving van onrechtmatige bezetters uit een onroerend goed". Dat stelt Piqueur, die zijn Spaanse advocaten heeft opgedragen om de feiten van zijn strafblad te halen.

De 62-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshorestructuren, terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Piqueur kreeg een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft. "Hij heeft op 31 juli 2009 voor de strafrechter in Benidorm een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden opgelopen", zei de rechtbankvoorzitter. Die veroordeling was een verrassing voor zowel Piqueur als zijn advocaat Raf Verstraeten. Piqueur heeft nu meer duidelijkheid, zegt hij in een mededeling.

"In het kader van de uitdrijving van onrechtmatige bezetters uit een onroerend goed toebehorend aan een vennootschap van mij, werd een klacht ingediend wegens de uitoefening van een onrechtmatige dwang. Die procedure vond plaats in mijn afwezigheid en leidde in 2009 klaarblijkelijk tot een veroordeling tot een gevangenisstraf van één jaar en negen maanden."

Zonder medeweten

Jeroen Piqueur kon geen voorwaardelijke straf meer krijgen, zoals gevorderd door het openbaar ministerie, door de veroordeling in Spanje. "Deze veroordeling werd niet aan mij persoonlijk ter kennis gebracht en ik werd hiervan nooit geïnformeerd", zegt Piqueur. "Op 24 juli 2015 heeft een Spaanse rechtbank, opnieuw zonder mijn medeweten, dan vastgesteld dat de uitgesproken straffen verjaard zijn en dat de strafrechtelijke verantwoordelijkheid aldus is uitgedoofd. Ik heb op heden aan de Spaanse advocaten gevraagd om de feiten van mijn strafblad te halen. Dit zou ongeveer twee weken duren. Tot mijn grote spijt was ik niet op de hoogte van dit vonnis, anders had ik dat in 2015 reeds gedaan."

De ex-topman van Optima kreeg van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven. Jeroen Piqueur heeft nog een maand de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234