Donderdag 26/05/2022

Piqueur en zijn kinderen aangehouden

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. Ook zijn kinderen Ruben en Rebecca Piqueur zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het gaat om aanhoudingen in het onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. Die werd op 15 juni 2016 failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar de ondergang van de Optima Bank, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte.

De Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens liet Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur aanhouden na een verhoor. Er wordt onderzocht of er sprake is van misbruik van vennootschapsgoederen. Sinds enkele weken verhoort het gerecht ex-toplui van Optima. Het zou gaan om voormalige managers, directieleden, en bestuurders. De bestuurders werden na verhoor vrijgelaten. Bij sommigen werden voorwaarden opgelegd. Over wie het gaat, is niet geweten. Onder meer Luc Van den Bossche, voormalig sp.a-politicus, was als bestuurder verbonden aan de bank en aan Optima Global Estate, het zusterbedrijf actief in vastgoed. Ook Geert Versnick (Open Vld) zetelde in de raad van bestuur. Bij het gerecht is men karig met informatie.

Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur verschijnen vermoedelijk vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen of hun verdere aanhouding noodzakelijk is. Advocaat Raf Verstraeten treedt op voor vader en zoon Piqueur, maar niet voor de dochter. "Jeroen Piqueur betwist de strafrechtelijke verwijten die hem worden gemaakt. Hij zal klaar zijn om daarover een grondig debat te voeren voor de rechtbank, maar hij begrijpt niet dat er nu sprake zou zijn van hetgeen de wet vereist om iemand aan te houden: een volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid. Hij zal de aanhouding betwisten", zegt Verstraeten.

De aanhouding van Jeroen Piqueur staat los van de uitspraak eerder dit jaar. De ex-topman werd door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude. Piqueur ging in beroep, maar het Gentse hof van beroep heeft nog geen uitspraak gedaan. Hij wordt vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, van voor het faillissement van de Optima Bank.

Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Piqueur kreeg een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft. Hij kreeg ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro.

Tegenprestatie

Ook in het onderzoek naar het omvallen van Optima Bank is er sprake van allerlei constructies. De rol van Ruben Piqueur is deze van voormalig bestuurder van Optima Bank, terwijl Rebecca Piqueur bestuurder was van Imaco. Dat is de vennootschap waarlangs Jeroen Piqueur ervan verdacht wordt zich verrijkt te hebben ten nadele van Optima Bank. Piqueur zelf zei dat de betaling van 600.000 euro per jaar de tegenprestatie was voor managementdiensten.

Jeroen Piqueur is net als zijn zoon Ruben nog aan de slag als gedelegeerd bestuurder van het voormalige Optima Global Estate, dat is herdoopt in Yes (Your Estate Solution). Yes werkt onder bescherming tegen schuldeisers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234