Woensdag 08/02/2023

NieuwsHoreca

Pintje op café wordt duurder: meer dan helft horecazaken verhoogt prijzen na corona

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Als we straks weer wat langer kunnen blijven hangen op café of restaurant, zullen we in de meeste zaken meer geld moeten neertellen voor een pintje of een steak. Horeca Vlaanderen schat dat iets meer dan de helft van de uitbaters de prijzen zal verhogen. Noodgedwongen na corona, luidt het. In sommige zaken gaat het om prijsstijgingen van 5 tot 10 procent. ‘We moeten het hoofd toch boven water houden.’

Lieve Van Bastelaere

De voorbije vijftien maanden zijn de horecazaken een paar keer verplicht gesloten geweest, waardoor de omzet compleet tot stilstand kwam. “Het ergste was dat er zoveel onduidelijkheid was”, zegt Wim Van der Borght (51), die 23 horeca-adressen heeft in Antwerpen. “Als we geweten hadden dat het wisselend sluiten en weer openen vijftien maanden zou duren, hadden we onze zaken volledig ‘ontmanteld’. Dan hadden we de stroom afgesloten, de diepvries leeggehaald... We hebben dat allemaal niet gedaan en dus bleven de rekeningen maar binnenstromen. Wie een appeltje voor de dorst opzij had gezet, heeft dat in sneltempo zien wegsmelten.”

“In het begin waren de leveranciers wel toegeeflijk, maar op den duur begonnen ze toch te vragen dat die vier maanden oude factuur eindelijk eens zou betaald worden. Ook de overheid stuurt voorlopig nog geen dagvaarding als de btw en RSZ niet op tijd betaald worden, maar ik vermoed dat de minister van Financiën (Vincent Van Peteghem (CD&V), red.) al in de herfst komaf zal maken met de huidige laksheid. Kortom: we zijn nu wel weer open - al is het door alle coronaregels niet op volle capaciteit - maar we hebben een grote financiële achterstand in te halen.”

En dus verhoogt Wim Van der Borght - bekend van zaken als Murni, Umami en Danieli il Divino - zijn prijzen met 5 tot 10 procent. “Heel wat horeca-uitbaters hebben hun zaak al moeten sluiten”, verduidelijkt hij. “Wie wel verder doet, is beginnen rekenen. De prijzen waren sowieso te laag in de horeca. In Milaan betalen we met de glimlach zes euro voor een cola, maar hier op het Zuid in Antwerpen willen we geen drie euro neertellen. De klanten doen eigenlijk niet moeilijk over de prijsverhoging. Ze zijn blij met de herwonnen vrijheid en willen genieten van het leven.”

Kritische klanten

Bij Jonas Van Tornhout (32) zijn de klanten iets kritischer. Hij baat al acht jaar het gezellige cafeetje Kapitein Cravat uit in Gent en sinds kort ook Café Damberd. Zijn prijzen zijn met 8 procent gestegen. In Damberd kost een pintje nu 2,80 euro, 20 cent meer dan voor corona. “Je moet het maar gaan uitleggen aan de klanten waarom je plots meer rekent”, zegt de cafébaas. “De meeste mensen begrijpen het wel, maar sommigen reageren gefrustreerd. Ik snap dat. Het is financieel een zwaar jaar geweest voor iedereen. Onze prijzen moesten omhoog; niet alleen omdat er nog veel rekeningen liggen te wachten, maar ook omdat de brouwers nu meer vragen voor hun bier. We moeten het hoofd boven water houden.”

Intussen vindt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, dat het allemaal best meevalt met die prijsverhogingen. “Uit een enquête, die we vlak voor de opening van de terrassen op 8 mei gedaan hebben, blijkt dat 47 procent van de horecauitbaters helemaal niets aan de prijzen zal veranderen. Iets meer dan de helft (53 procent) zal de klanten wel meer aanrekenen. Meestal gaat het om prijsstijgingen van 3 tot 5 procent. Het hangt echt van zaak tot zaak af, van elke specifieke situatie.” Dat wil niet zeggen dat uitsluitend in de wat hippere zaken, zoals die van Wim Van der Borght in Antwerpen, het eten en de drank duurder worden. Ook in dorpscafé ‘t Paradijs in het West-Vlaamse Staden worden de pintjes 10 procent duurder. Twintig jaar lang was de prijs 90 cent, maar nu vragen de zeventigers die het cafeetje openhouden, toch één euro voor een pintje. De reden? Er is sinds corona ook een terras op de koer, waardoor de uitbaters vaker heen en weer moeten lopen.

Corona zal er trouwens niet alleen voor zorgen dat we meer gaan betalen op café en restaurant. Er zullen ook heel wat zaken verdwijnen. Want wie de rekeningen echt niet meer kan betalen, zal gewoon sluiten. “Op zich is dat geen probleem”, meent professor Ghislain Houben (UHasselt), gespecialiseerd in horeca. “De horecasector heeft een vrij lage instap- en uitstapdrempel. Er zullen zeker een aantal uitbaters uitstappen, maar anderen zullen weer instappen. Dat komt goed, zo gaat het leven nu eenmaal. Af en toe is er een shock, zoals corona, en dan panikeren we daar even over, maar uiteindelijk zal het aantal zaken weer nivelleren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234