Donderdag 20/01/2022

PinguinLutosa breidt fors uit

‘De Deprez-touch’ noemde iemand het gisteren. De opvallende ontbolstering van PinguinLutosa tot een van de topspelers in zijn sector is onlosmakelijk verbonden met de rol van Hein Deprez als aandeelhouder.

Niet alleen heeft de oprichter van het groente- en fruitconcern Univeg financieel zijn schouders gezet onder cruciale deals zoals de overname van de aardappelverwerker Lutosa in 2007 en Scana Noliko nu, hij ‘leest’ als het ware de markt en opent meer dan eens belangrijke deuren. Niet voor niets contacteerde de investeringsgroep Gimv zelf in het voorjaar van 2010 Deprez. Of hij niet geïnteresseerd om Scana Noliko te kopen? PinguinLutosa was op dat moment druk bezig met de overname van het Franse d’Aucy Frozen Foods, maar Deprez is er de man niet naar om een opportuniteit onbenut te laten. Kijk maar naar Univeg, dat hij via een reeks steeds grotere deals in dik tien jaar tijd uitbouwde tot een van de belangrijkste drie verdelers van verse groenten en fruit wereldwijd.

Na een reeks pittige discussies over de prijs begonnen de gesprekken en vorig weekend werd een akkoord bereikt. En dus breidt PinguinLutosa vanaf deze zomer zijn diepvriesaanbod uit met een assortiment groenten en fruit in blik en bokalen. Het bedrijf groeit naar een omvang van 750 miljoen euro omzet. Dat is zowat de helft van de merkenspeler Bonduelle, die actief is in conserven, diepvries en vers. ’s Werelds grootste diepvriesgroenteverwerker, het West-Vlaamse Ardo, tekent voor een omzet van 600 miljoen euro (nog altijd iets meer dan de diepvriesdivisie van PinguinLutosa).

Synergievoordelen

De indrukwekkende cijfers ten spijt kon de overname gisteren niet op de goedkeuring van de beurs rekenen. Gimv hield nog net stand dankzij de behoorlijke prijs die het opstreek voor zijn participatie, PinguinLutosa donderde bijna 5 procent lager. Op de strategische logica van de deal valt nochtans weinig af te dingen. Allereerst kan PinguinLutosa veel bijleren van de technologisch zeer geavanceerde productiemethode van Scana Noliko. De IT-kennis die vanuit Bree zal doorsijpelen, moet heel wat efficiëntieverbeteringen opleveren. Dan zijn er de inkoopvoordelen, door gezamenlijk verpakkingen aan te schaffen bijvoorbeeld, maar ook, en belangrijker, door samen te werken voor grondstoffen. Vandaag koopt PinguinLutosa vooral aan in de streek rond West-Vlaanderen, Scana Noliko neemt zijn producten af van boeren in Haspengouw en in Nederlands en Duits Limburg. Als ze samen inkopen bij de boeren uit dezelfde regio, kunnen ze meer teelten afnemen en dus een betere klantenrelatie opbouwen.

Tot slot zijn er mogelijkheden om de conserven van Scana Noliko internationaal op de markt te brengen via de verkoopkantoren van PinguinLutosa. “Scana Noliko verkoopt nu enkel in Europa. Maar Brazilië, het Verre Oosten en Rusland, dat zijn groeimarkten”, gelooft Deprez. “Met conserven kun je je voeding makkelijk verrijken, zonder dat je meteen moet investeren in een koelkast of diepvries, vaak in streken waar de elektriciteitsvoorziening niet betrouwbaar is.”

Behalve op de synergievoordelen met PinguinLutosa broedt Scana Noliko nog op de Europese groeistrategie. De groep verklaarde eerder al dat ze een voortrekkersrol wil spelen in de consolidatie van de Europese sauzen- en maaltijdconserven, een markt die nu vooral nog in handen is van kleine spelers. Die strategie onderschrijft Deprez, met zijn achtergrond als dealmaker, volledig. Al benadrukt hij dat er nog geen concrete dossiers op tafel liggen.

Waar zat gisteren dan het probleem bij de beleggers? Allicht stoorden ze zich aan de voorwaarden van de kapitaalverhoging. Deprez en het Gimv-XL-fonds tekenen in op 11,67 euro per aandeel, ruim boven de actuele koers van het aandeel en boven het gemiddelde koersdoel van analisten. Ze lijken er weinig voor te voelen zelf tegen die prijs mee te stappen. Deprez maakt zich echter geen zorgen. “Het zegt misschien iets over wat de belangrijkste aandeelhouders het aandeel waard vinden. En als het grote publiek niet op de rest van de tranche wil intekenen, zullen er wel andere kandidaten zijn.” Cecab, de verkoper van d’Aucy die vorig jaar ook al instapte tegen 11,67 euro per aandeel, zou bereid zijn mee te gaan.

Rest nog de speculatie over wat Deprez’ volgende stap is. Er werd al gespeculeerd dat hij PinguinLutosa kan gebruiken als vehikel om Univeg naar de beurs te brengen, als een exit van medeaandeelhouder CVC Capital zich opdringt. Dat hij, nadat hij als CEO een stap opzij had gedaan bij Univeg, nu de CEO-rol opneemt bij de nieuw op te richten groep boven Scana Noliko en PinguinLutosa, brengt dat idee weer naar voren.

Vervolledigt Deprez het aanbod door behalve conserven en diepvries ook vers in de groep te brengen, naar het voorbeeld van de structuur van Bonduelle? “Niet aan de orde”, klinkt het. “Dat is een totaal andere business. In vers veranderen de prijs en de oorsprong van de producten elke dag, diepvries en zeker conserven zijn stabieler. Ik zie geen combinatievoordelen. De enige link tussen de nieuwe groep en Univeg, dat ben ik.” Zijn rol als CEO van de nieuwe groep noemt hij ook tijdelijk. “Ik ga dit geen tien jaar doen.”

© De Tijd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234