Verkeersveiligheid
'Ping' moet Brussel veilig maken voor fietsers
Onze hoofdstad is niet bepaald een walhalla voor fietsers. Een bluetooth-knop moet dat veranderen.
Om de hoofdstad veiliger te maken voor fietsers, lanceert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de actie 'Ping if you care': het doel is om een gedetailleerde fietskaart van Brussel te creëren, om de onveilige zones zo te kunnen verbeteren.
Mobiel 21 en Bike Citizens, de organisaties die hun schouders mee onder het project zetten, zoeken nu 1.000 fietsende vrijwilligers om daarbij te helpen.
Met een bluetooth-knop op hun stuur of hun uitrusting kunnen gebruikers tijdens hun rit aangeven op welke plaatsen ze zich als fietser onveilig voelen. Die gegevens worden opgeslagen op de app die ze op hun smartphone kunnen downloaden. Achteraf kunnen ze online ook uitleggen wat er zo gevaarlijk is aan die plaats.
Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) wil op die manier de fietsers zelf een aanzet laten geven voor het fietsbeleid. Voor de actie trekt Bianca Debaets (CD&V), Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid, zo'n 125.000 euro uit.
Halsbrekende toeren
Met fietsstroken die in het niets verdwijnen, kruispunten waar fietsers geen oversteekplaats hebben en het gevoel dat automobilisten niet eens weten dat je bestaat, is Brussel immers niet bepaald een walhalla voor fietsers. Wie zich op twee wielen door de hoofdstad verplaatst, moet vaak halsbrekende toeren uithalen om zijn bestemming te bereiken.
Zo'n 76 procent van de vrouwen en 69 procent van de mannen vindt Brussel onveilig om te fietsen, blijkt uit een studie van Pro Velo. Volgens tellingen van het Brussels fietsobservatorium zou het aantal fietsers in de hoofdstad het afgelopen jaar met ongeveer de helft zijn toegenomen.