Zaterdag 11/07/2020

Pineau-Valencienne ontspringt de dans voor rechtbank

Geen straf voor 'fijnzinnig strateeg' wegens overschrijding redelijke termijn

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Didier Pineau-Valencienne, de voormalige topman van de Franse industriële groep Schneider, is gisteren door de rechtbank van Brussel schuldig bevonden aan schriftvervalsing en oplichting ten nadele van de kleine aandeelhouders van enkele Belgische filialen van de groep. Maar DPV krijgt daarvoor geen straf omdat de gepleegde feiten te lang geleden zijn.

Met dit milde vonnis komt er een einde aan een financiële rechtbankthriller die zich tijdens tachtig zittingen en gedurende meer dan een jaar ontrolde voor de 49ste kamer van de correctionele rechtbank. Voorzitster Laurence Massart oordeelde dat de feiten waarvoor Pineau-Valencienne en zijn vijftien medebeklaagden terecht stonden, te lang geleden gebeurd zijn om hem nog een straf op te leggen.

DPV werd vrijgesproken voor witwaspraktijken en verduistering. Omdat volgens de rechter de redelijke termijn werd overschreden, krijgt de hoofdbeklaagde geen enkele straf. De rechter weerhield enkel twee tenlasteleggingen, schriftvervalsing en oplichting, tegenover de vroegere topman van het Franse patronaat. Die misdrijven werden gepleegd tijdens het openbaar overnamebod dat de groep Schneider begin jaren negentig uitbracht op de kleine Belgische filialen Cofibel en Cofimines.

De Belgische minderheidsaandeelhouders voelden zich destijds gerold door Schneider en stapten met hun klacht naar het gerecht. Sommige kleine aandeelhouders beweerden ook dat de Franse groep de Belgische dochters had leeggemolken en misbruikt voor duistere en illegale praktijken.

Het openbaar ministerie, dat werd waargenomen door advocaat-generaal Jean-François Godbille, had vier jaar celstraf met uitstel gevorderd voor DPV. Maar die mening deelde de rechter dus niet. Godbille vroeg ook de verbeurdverklaring van ongeveer 150 miljoen euro, maar ook op dat punt werd hij niet gevolgd door de rechtbank. Het gerechtelijk onderzoek naar de ingewikkelde financiële affaire heeft tien jaar geduurd. De rechter oordeelde dat de beklaagden niet verweten kon worden dat het onderzoek "vertraging" heeft opgelopen.

De rechtbank heeft veertien andere beklaagden, onder wie Zwitserse bankiers en Italiaanse zakenlieden, vrijgesproken wegens onontvankelijkheid van de vordering, verjaring of gebrek aan bewijs. Slechts één beklaagde, Mahmoud Tiar, kreeg bij verstek een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Hij trad destijds op als bestuurder van talrijke offshorevennootschappen van de groep Schneider die behoorden tot het zogenaamde 'koninkrijk van het duister', de geheime oorlogskas van de groep die bestond uit een wirwar van brievenbusfirma's in exotische oorden. De man is bij geen enkele zitting van het proces aanwezig geweest.

De voorlezing van het vonnis begon donderdag en heeft, gespreid over twee dagen, vijftien uur geduurd. In het sterk gemotiveerde vonnis benadrukte rechter Massart vooral de verantwoordelijkheid van de Belgische bestuurders van Cofibel en Cofimines en de kaderleden van de groep Schneider. Ook zij werden evenwel vrijgesproken. Massart erkende de kwaliteiten van DPV als manager en omschreef hem herhaaldelijk als "een knappe en fijnzinnige strateeg". Maar toen hij vaststelde dat er vervalste documenten circuleerden, had hij moeten ingrijpen, zo meende de rechter. "Hij had toen de bezem moeten halen door het mierennest", zei Massart.

De Franse ex-topmanager, die voor deze zaak in 1994 een tijdje in voorhechtenis zat in de gevangenis van Vorst, reageerde opgelucht. "Ik ben blij dat de voorzitster van de rechtbank naar de feiten is teruggekeerd", verklaarde hij na de voorlezing van het vonnis. Hij verwees naar een passage uit de roman Les trois crimes de mes amis van Georges Simenon waarin de schrijver stelt dat de waarheid altijd heel moeilijk is en dat romans altijd veel overtuigender zijn. De borgsom van 375.000 euro die DPV destijds moest betalen voor zijn voorlopige invrijheidstelling krijgt hij niet terug, zo besliste de rechtbank. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234