Donderdag 30/06/2022

Economie

Pinar Abay moet ING Nederland en België doen samenwerken: ‘Als iemand verandering kan brengen, is zij het’

Pinar Abay. Beeld ING
Pinar Abay.Beeld ING

Pas 43 is ze, de Turkse Pinar Abay. De jonge bankier maakt de overstap van ING Turkije naar de Benelux. Ze moet de bankactiviteiten van Nederland en België verder stroomlijnen. ‘Ze is gewend om kort op de bal te zitten. Haar geduld zal hier op de proef gesteld worden.’

Lieven Desmet

“Als je geen uitdaging hebt in je leven, heb je geen leven.” Dat staat te lezen op de Twitter-account van Pinar Abay. En die uitdaging heeft ze gekregen. Sinds begin dit jaar is ze aan de slag bij ING Benelux. Ze maakt de overstap van Turkije, dat goed is voor amper 3 procent van de groepsomzet. Neen, dan is de Benelux wel andere koek. De bankactiviteiten in onze contreien tekenen voor ruim 40 procent van de groepswinst. Dat de jonge Abay aan het hoofd komt van die belangrijke entiteit heeft ze volgens insiders te danken aan haar analytisch vermogen, strategisch inzicht en – ook wel – haar tomeloze ambitie.

Met haar aanpak in Turkije maakte ze naar verluidt indruk op de top in Nederland. Ze vormde ING Turkije om van een eerder conservatieve bank naar een vooruitstrevende uitdager. Maar vooral dat ze erin slaagde om het hoogste rendement op het eigen vermogen te boeken – 22 procent in het jongste kwartaal – maakte indruk, weet de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. Dat de bank niet nog meer doorgroeide, komt omdat Amsterdam zich niet te ver wilde wagen in de volatiele Turkse markt.

Nu mag ze het trucje overdoen, al is de markt hier helemaal anders. Zo staat het verdienmodel in de Benelux onder druk door de aanhoudende lage rente, heeft de bank een stevig getroebleerd imago door witwasperikelen en de graaiperceptie van topman Ralph Hamers, die in volle herstructurering stevige looneisen stelde – maar niet kreeg. Tegelijk moeten ING Nederland en België verder geïntegreerd worden.

Een stevige klus voor de dame die economie studeerde in Ankara. Istanbul was te ver voor haar ouders, die haar evenwel niet konden verhinderen dat ze daarna haar koffers pakte om in Silicon Valley te gaan werken voor consultant McKinsey. In Amerika behaalde ze haar MBA aan de prestigieuze Harvard Business School, leerde haar echtgenoot kennen, en zette intussen ook nog twee kinderen op de wereld.

In 2011, als prille dertiger, kwam ze terug naar haar geboorteland, om de Turkse bank te gaan leiden. Daar schudde ze de boel behoorlijk op, schreef Harvard Business Review. Ze begon met haar voeten in de modder. Bezocht alle lokale afdelingen, zat uren in het callcenter om te horen wat de klachten van klanten waren en bevroeg veel mensen naar de redenen waarom zaken op een bepaalde manier werden aangepakt.

In plaats van het kantorennetwerk uit te breiden koos ze voor een digitale strategie. Ze voerde een datamanagementsysteem in waarin iedere werknemer van de ander kan zien hoe die presteert. Het zorgt voor transparantie en maakt zaken meetbaar. Abay toonde zich ook een veeleisende baas, en mensen die minder presteerden vertrokken, of werden bedankt. “Ik verwacht van mensen dat ze hun grenzen verleggen”, zegt Pinar Abay zelf in een interview op de ING-site. “Misschien komt dat doordat ik zoveel om mensen geef.”

Het Financieele Dagblad citeert Erwin Olijslager, die in 2016 en 2017 Chief Financial Officer (CFO) was in Turkije. “Als zij zelf iets niet weet, spreekt ze dat gewoon uit. Ze stelt zich kwetsbaar op. Dat creëert een gevoel van veiligheid.”

Abay, die nu in Amsterdam is komen wonen voor haar nieuwe taak, konden we niet zelf aan de lijn krijgen. De persdienst schermt haar vooralsnog goed af. Ook haar aantreden bij ING Benelux gebeurde in relatieve stilte. Geen grote trom, noch uitgebreide media-aandacht.

Olijslager, nu intussen controller van ING Group, verwacht dat haar grootste uitdaging zal zijn dat de organisatie in de Benelux groter, en dus logger is. “Als Pinar vandaag iets verzint, gebeurt het morgen. Ze is gewend om heel kort op de bal te zitten. In de Benelux denken we wel drie keer na voordat we iets besluiten en doorvoeren. Haar geduld zal hier op de proef gesteld worden. Maar als iemand in staat is om verandering te brengen, is zij het.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234