Zondag 02/04/2023

NieuwsCovid-19

‘Pil tegen covid halveert aantal ziekenhuisopnames en overlijdens’

Het medicijn zou ziekenhuis­opnames kunnen vermijden. Beeld Photo News
Het medicijn zou ziekenhuis­opnames kunnen vermijden.Beeld Photo News

De farmareus Merck zegt dat zijn experimentele pil tegen Covid-19 het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens halveert bij besmette risicopatiënten. Het bedrijf zal de virusremmer binnenkort voor goedkeuring voorleggen aan geneesmiddelenautoriteiten wereldwijd.

TB

Wie het geneesmiddel Molnupiravir binnen de vijf dagen na het optreden van symptomen inneemt, heeft 50 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden en om te sterven, zo blijkt uit tussentijdse resultaten. De pil zou zo de eerste orale virusremmer voor Covid-19 kunnen worden, als ze wordt goedgekeurd.

“Het medicijn overtrof alle verwachtingen in deze klinische studie”, zei dr. Dean Li, vicevoorzitter van Merck Research. “Wanneer je een vermindering ziet van 50 procent in het aantal ziekenhuisopnames of overlijdens, spreken we van een substantiële klinische impact.”

Lees ook:

Heilige graal onder de medicijnen zou er eind dit jaar moeten zijn

Meer dan 770 volwassen covidpatiënten met milde tot matige klachten en met onderliggende aandoeningen namen aan de studie deel. Van de deelnemers die Molnupiravir genomen hadden, werd 7,3 procent na dertig dagen opgenomen in het ziekenhuis of overleed. Bij de controlegroep was dat 14,1 procent. Na die periode van een maand waren er geen sterfgevallen meer bij de patiënten die het middel kregen, terwijl er in de placebogroep nog acht mensen overleden.

Naar aanleiding van deze sterke eerste resultaten heeft een onafhankelijke groep van medische experts aanbevolen het onderzoek vroegtijdig te stoppen. Directieleden van Merck zouden nu gesprekken voeren met de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit Food and Drug Administration (FDA) voor een noodgoedkeuring van de coronapil. Ook zouden de resultaten van de studie binnenkort ter beoordeling worden voorgelegd.

In de studie, waaraan patiënten over de hele wereld deelnamen, werd Molnupiravir elke twaalf uur gedurende vijf dagen ingenomen. Uit een eerdere studie blijkt wel dat Molnupiravir geen effect had voor coronapatiënten met ernstige klachten die al in het ziekenhuis waren opgenomen. De pil is dus een van de weinige medicijnen in de pijplijn die ziekenhuis­opnames zou kunnen voorkomen.

Coronapil als heilige graal

Een coronapil ontwikkelen is geen sinecure, lichtte viroloog Johan Neyts (KU Leuven) eerder in deze krant toe. Zijn team werkt intensief aan antivirale middelen en volgt de internationale ontwikkelingen op de voet. Als een vaccin ontwikkelen tegen een nieuw virus al moeilijk en complex was, dan geldt dat des te meer voor een goed werkend geneesmiddel.

Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) volgt de internationale ontwikkelingen op de voet. Beeld ID-Jonas Lampens
Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) volgt de internationale ontwikkelingen op de voet.Beeld ID-Jonas Lampens

“Alleen al het oraal beschikbaar maken, in een pilletje bijvoorbeeld, is meestal een hele oefening”, zei Neyts. “Je moet ervoor kunnen zorgen dat met de inname van enkele pilletjes per dag de werkzame stof voldoende lang in het bloed aanwezig blijft. Zo’n middel moet ook uitermate veilig zijn.”

De Europese Commissie heeft recent een lijst opgesteld met vijf beloftevolle nieuwe medicijnen die door het Europees Geneesmiddelenbureau worden onderzocht. Vijf andere producenten staan te popelen om met een medicijn op de lijst te geraken. Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides maakt zich sterk dat er minstens drie nieuwe covidmiddelen vergund moeten kunnen worden tegen het einde van het jaar.

▶ Bekijk: Coronapil zorgt voor halvering hospitalisaties en doden

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234