Vrijdag 29/05/2020

Pikante kiekjes

Het fotorolletje was amper uitgevonden of er stonden al naaktbeelden op. Tja, de aard van het beestje. Maar welke foto's uit hun eigen collectie vinden deze fotografen zélf het meest prikkelend? Zet de kindjes wel even bij grootmoeder voor u aan dit artikel begint.

Lara Gasparotto

Belgische kunstfotografe van amper 23 jaar met een palmares om U tegen te zeggen. Documentaire stijl, veel naakte jongedames in de vrije natuur.

-

Wat vind jij de meest erotische foto?

"Dit beeld van mijn vriendin Sidney, omdat ik op de foto verschillende reacties kreeg dat het erg erotisch zou zijn. Ikzelf vind eigenlijk van niet. Ik zie Sidney niet vaak en toen ik haar eindelijk nog eens ontmoette, besloten we een foto te maken. Als lichtbron nam ik een badkamerlampje en de rest is de magie van de fotografie.

"Wat ik wel heel erotisch vind: het beeld 'Calla Lily' van Robert Mapplethorpe uit 1986. Het is een zwart-witfoto van een bloem, een witte aronskelk, in feite een zeer conventioneel symbool van de erotiek."

Zit er erotiek in jouw werk?

"Er zit zeker naakt en dus ergens ook erotiek in mijn werk, maar dat is niet mijn insteek om een foto te maken. Waar ik op doel, is de terugkeer van de mens naar de bron: de natuur. Vandaar dat mijn lichamen vaak naakt zijn, zonder schaamte. Al mijn modellen zijn trouwens vriendinnen. Met hen heb ik geen erotische band."

Hoe verliep je eerste naaktfoto?

"Dat is al even geleden. Ik was 15 en fotografeerde mijn lief. Maar het ging mij meer om het licht dan om zijn naaktheid."

Athos Burez

Wie? Fotografeert voor letterlijk ieder vooraanstaand magazine in België. Bekend om zijn schilderachtige stijl. Vooral mode. Werd al besproken in het internationale magazine Dazed & Confused.

-

Wat maakt deze foto de meest erotische uit je werk?

"Dit is een foto die ik toevallig met een vriendin gemaakt heb op een saaie zondagavond, zonder een echte aanleiding. Om een of andere reden zat de sfeer net goed. Erotiek gaat voor mij dan ook eerder om een bepaald soort sfeer dan om naakt. De gelaatsuitdrukking en de houding van het model doen mij denken aan een verraste nachtnimf. Ik hou ook erg van de nachtsfeer. Die heeft een grotere mystiek, iets onbereikbaars, alsof er andere regels zijn dan overdag."

Hoe belangrijk is erotiek voor jou?

"Ik hou vooral van verhalen brengen. Bij interactie tussen twee modellen is erotiek soms een niet te vermijden thema. Die erotiek kan in verschillende gedaantes voorkomen. Het kan zowel stijlvol klassiek zijn als speels en grappig. Ik hou sowieso niet van naakt puur voor de shock. Het moet passen in de sfeer, anders ziet het er te 'gemakkelijk' uit."

Projecteer jij persoonlijke seksuele fantasieën in jouw foto's?

"Ik projecteer wellicht ál mijn fantasieën in mijn foto's. Je moet maar eens aandachtig naar mijn beelden kijken." (lacht)

Ed Templeton

Samen met Larry Clarke zowat dé Amerikaanse fotograaf van de alternatieve jeugd. Ed maakt ruwe beelden die het leven van skaters documenteren en mijdt naakt allerminst.

-

Wat is jouw meest sexy foto?

"Ik vind slechts enkele van mijn foto's echt opwindend. In dit beeld ligt mijn vrouw in de woonkamer net nadat wij seks gehad hebben. Op de achtergrond zie je onze kat voorbij wandelen. Je ziet ook nog wat dozen, een stoel en de draad van een lamp. De foto handelt over suburbia en een vaste relatie die al wat jaren op de teller heeft, waarbij seks op de minst verwachte momenten plaatsvindt. Ik vind het echt een vreemde foto, maar ook zeer erotisch."

Is erotiek belangrijk in je werk?

"Niet zozeer, maar seks maakt wel deel uit van het leven. Iedereen die het leven aandachtig documenteert, zal op een zeker punt ook seks fotograferen. Het gewone straatleven kan trouwens ook best erotisch zijn. De foto's die ik genomen heb van kussende mensen op straat zijn een vorm van voyeurisme. De foto op zich is misschien niet zozeer sexy, maar de daad van het fotograferen wel."

Wat was je eerste naaktfoto?

"Mijn eerste naaktfoto nam ik ook van mijn vrouw Deanna. Zij was 18, ik nog maar 15. We maakten enkele 'smaakvolle' naaktfoto's in haar kamer, terwijl haar vader een verdieping lager aandachtig luisterde of wij niets stouts deden. Dat hij op ieder moment zou kunnen binnenvallen, maakte het extra spannend."

Diego Franssens

Fotograaf voor onder andere De Morgen. Bekend van zijn portretten van muzikanten en andere creatievelingen, van Alex Agnew tot Matthias Schoenaerts.

-

Wat is jouw meest sexy foto?

"Ooit had ik het idee om voor De Morgen een beeldverhaal te maken van een marathon die ik zelf zou lopen. Onderweg kwam ik een fantastisch mooie, zwarte Française tegen. Zij had het meest geweldige achterwerk. Ze liep zo elegant, als een hinde. Ik ben haar beginnen te volgen tijdens de marathon en heb een spontane foto van haar achterwerk gemaakt.

"Over het algemeen vind ik georkestreerde foto's met

haast bijbelse houdingen niet erotisch. Erotiek ligt in het spontane beeld. Toevallige beelden op straat bijvoorbeeld."

Zitten er seksuele fantasieën in jouw werk?

"Ik zit in een andere branche. Maar als ik een vrouw fotografeer en er is een goede connectie tijdens de fotosessie, dan kan dat toch wel zeer spannend zijn. Ja, opwindend zelfs. Voorheen kon zo'n sessie soms dagen in mijn hoofd nazinderen. Ik krijg van het fotograferen zelf rillingen door mijn lijf."

Hoe zou jij jezelf verkopen in een Lonely Hearts-advertentie?

"Euhm... Realistische dromer zoekt eigenzinnige dame. Haarkleur onbelangrijk. Litteken mag."

Marcel Van Der Vlugt

Nederlandse kunstfotograaf die eind vorig jaar op de Belgische radar verscheen door een expo bij Ingrid Deuss
Gallery. Gepubliceerd in BVLD MAN, LINDA., Vogue NL en andere tijdschriften.

-

Waarom heb je dit beeld gekozen?

"Ik vond het een moeilijke keuze, omdat er veel beelden in aanmerking komen. Deze foto komt uit mijn meest recente boek Buds. Tijdens de voorstelling was er best wat commotie rond. Het beeld speelt met het onzichtbare en de verwarring. Van een afstand vermoed je dat je iets anders ziet."

Wat betekent erotiek voor jou?

"Het is voor mij geen doel op zich maar komt er wel vaak automatisch bij kijken. Het is dus prominent aanwezig in mijn werk. Wat mij betreft, gaat erotiek eerder over verhullen dan onthullen: de fantasie van de kijker laten werken. Een erotische foto is voor mij dan ook eerder suggestief dan beschouwend. Een bloem kan even erotiserend zijn als een naakt."

Naakt blijft toch sexyer dan een bloem?

"Ik vind dat sexy verschilt van erotisch. Sexy is veel explicieter, uitdagender. Erotiek werkt meer op de verbeelding. De begrippen kunnen elkaar overlappen, maar het hoeft niet."

Jan Lemaire

God van de underground, cultureel verantwoorde, expliciete naaktfotografie in Antwerpen. Founding father van nudie-zine Poupi Whoopy.

-

Jan, voor jou moet het moeilijk kiezen zijn.

"Ik ga voor de foto van Murielle Scherre die ik nam op de parking van het Atomium. We werden spontaan benaderd door een Belgisch/Afrikaans koppel dat vroeg of ze mee op de foto mochten. Zij dachten dat wij een exhibitionistisch swinger-koppel waren en vonden dat wel interessant. Na het uitwisselen van nummers en e-mailadressen werd deze foto gemaakt."

Projecteer je je seksuele fantasieën op je foto's?

"Ik scheid heel bewust privé en openbaar vertoonbare afbeeldingen. In mijn openbaar gepubliceerde foto's zitten geen persoonlijke fantasieën vervat. Dan ben ik de eunuch. In de foto's uit mijn privéarchief zijn die fantasieën wel aanwezig. Daar ben ik de sultan."

Hoe zou je jezelf beschrijven in een Lonely Hearts-advertentie?

"Zijn die niet heel hard iets van het verleden? Ik zit gewoon op Tinder. Daar plaats ik een foto die het midden houdt tussen een mugshot van een blackmetalzanger en een IS-strijder. Vrouwen die dat liken zijn waarschijnlijk redelijk avontuurlijk. Die foto zorgt af en toe ook voor een extra fouilleersessie op de luchthaven. Ik beschouw dat als een compliment."

Mous Lamrabat

Modefotograaf voor verschillende magazines en modemerken. Founding father van alternatief modetijdschrift Crust. Fotografeerde al tal van sterren: Delfine Bafort, Jake Bugg, Stromae...

-

Waarom heb je dit beeld gekozen?

"Het was niet de bedoeling om het model, Eliza, op een sensuele manier te fotograferen. Maar zij voelde zich op dat moment zo en wie ben ik om haar dan tegen te houden! Het beeld prikkelt mij door de wijze waarop ze gehurkt zit, haar blik en de sfeer. Het was nacht en we bevonden ons op een prachtige locatie met welgeteld 84.894 sterren boven ons aan de hemel."

Wat betekenen seks en erotiek in de fotografie voor jou?

"Ik ben enorm gefascineerd door vrouwen. Zij zijn het medium om schoonheid te creëren. Wel geef ik toe dat er in mijn hoofd nog altijd een soort onzekerheid heerst die mij niet toelaat te vragen aan een model om iets pikanters aan te doen. Ik denk dan meteen aan de stereotypering van fotografen: het zijn allemaal perverten. Dank je wel, Terry Richardson!" (lacht)

Zitten er stiekem persoonlijke fantasieën in jouw foto's?

"Ik doe voornamelijk modefotografie. Moest ik mijn dirty mind laten meespelen, dan zouden de foto's eerder in het laatje 'vrije artistieke expressie' passen dan in het laatje 'mode'."

Bieke Depoorter

De jongste Magnum-fotografe. Verwierf faam met Ou Menya, een fotoboek waarvoor zij in haar eentje Rusland doorkruiste. Dé ster in de docuwereld en steeds op reis.

-

Waarom heb je deze foto gekozen?

"De foto is genomen voor het project 'Images Singulières', waarvan nog geen enkel beeld gepubliceerd is. Ik heb niet de neiging om veel over de situaties van mijn foto's te vertellen, maar in elk geval: het is een tweeling die samen in een klein huisje in het stadje Sète in Frankrijk woont. De foto nam ik aan het einde van een leuke avond samen. Op een gegeven moment begonnen zij elkaar aan te raken. Het was bevreemdend, die situatie, omdat opeens de grens tussen zusterliefde en seksualiteit zeer dun werd. Nu, persoonlijk vind ik dit beeld niet erotisch maar misschien vinden anderen dat wel."

Je fotografeert weinig naakt. Hoe (on)belangrijk zijn seks en erotiek in de fotografie voor jou?

"Mijn beelden ontstaan op het moment zelf. Ik ga niet bewust of onbewust naakt fotograferen. Bij het project in Sète komt er duidelijk meer naakt bij kijken. Geen idee hoe dat komt. Als ik naakt fotografeer, beslist de gefotografeerde dat vaak zelf. Het gaat me ook eerder om de blik van de mensen en de sfeer dan om het naakt."

Zitten er persoonlijke fantasieën in jouw foto's?

"Mijn fotografie heeft helemaal niets met mijn persoonlijke seksuele fantasieën te maken."

Ulrike Biets

Underground fotografe, begon haar carrière bij Vice Magazine. Werkte veel voor The Word, een verfijnd en hip lifestylemagazine. Haar wapen is de point-and-shootcamera.

-

Waarom heb je deze foto gekozen?

"Voor mij zit het erotische bij deze foto in de gelaatsuitdrukking en de pose van het model, maar ook in de majestueuze locatie, de kleding en de make-up die de vrouw omtoveren tot een bevreemdend personage. Wie wil, kan haar associëren met rollenspellen, met femdom (female dominance, red.) of met Rothschild-achtige braspartijen. De fantasie wordt geprikkeld en dat is waar erotiek om gaat."

Je fotografeert veel naakt.

Hoe belangrijk zijn seks en erotiek in de fotografie voor jou?

"Mijn naaktfoto's zijn niet mijn meest erotische foto's. Mensen die zich uitkleden, geven zich niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk bloot. Samen met hun kleren ontdoen zij zich vaak ook van hun imago. Vandaar dat er in mijn naaktfoto's eerder emoties zoals angst en onzekerheid te zien zijn. Of humor."

Hoe zou jij jezelf beschrijven in een Lonely Hearts-advertentie?

"Gulden schede zoekt lichtgevoelige m/v +800 iso met telelens om te ontspannen, liefst met body, minstens 36mp, enkel met filter."

Lin Zhipeng (aka No. 223)

Chinese fotograaf met internationaal bekijks en een ietwat Japanse, open en seksuele stijl. Laatst nog uitgebreid beschreven in gerenommeerd fototijdschrift GUP.

-

Wat vind jij je meest erotische foto?

"Dat is Sticky uit 2008, toen ik nog single was. Ik nam de foto's net nadat ik gemasturbeerd had en mijn hand vol zaad kleefde. Eigenlijk had ik ook een ander beeld kunnen kiezen. Ik hou van alles wat porno is. Porno inspireert me."

Hoe belangrijk is naakt voor jou?

"Met de camera documenteer ik eigenlijk mijn eigen groeiproces als mens. Alles wat bizar en vreemd is, hoort daarbij. En naakt ook. Nu, naakt vind ik eigenlijk vrij 'normaal'. Mijn meeste naakten gaan vooral over de liefde, en niet over seks of erotiek."

Projecteer je je fantasieën in je foto's?

"Jazeker. Ik heb veel foto's genomen waar ik mijn fantasieën in botvier. Meestal gebruik ik close vrienden als model en vergroot ik hen uit in mijn fantasiewereld."

Beschrijf jezelf eens in een Lonely Hearts-advertentie?

"Nette Batman op zoek naar een superman. Leuke pterosaurus op zoek naar een tyrannosaurus. Of gewoon: ik ben een afvallige slet, maar wel aan de knappe kant."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234