Donderdag 23/09/2021

Pig Gate

Pig Gate is slechts een tijdelijke afleiding voor rechtse kwantiteitsbladen

Dat de Britse premier in zijn studententijd blijkbaar geestig vond zijn genitaliën even in een dode varkenskop te steken, is even voer voor hilariteit, maar zijn imago schaden zal het nauwelijks. Beeld AP
Dat de Britse premier in zijn studententijd blijkbaar geestig vond zijn genitaliën even in een dode varkenskop te steken, is even voer voor hilariteit, maar zijn imago schaden zal het nauwelijks.Beeld AP

Lia van Bekhoven is correspondent in Londen voor de Nederlandse en Belgische radio en tv, en voor Elsevier Magazine.

Het waren opgewekte tijden gisteren in mijn time line. Niets kan een muisgrijze maandag zo opvrolijken als een onofficiële biografie over het losbandige, bevoorrechte leven van een Britse premier.

Dat David Cameron in zijn studententijd lid was van de superexclusieve Bullingdon Club, een eetvereniging die naam maakte door restaurants waar de leden dineerden in opzichtige, met de hand gemaakte kostuums kort en klein te slaan, was bekend. Er is ook niet veel voor nodig om Cameron voor te stellen als lid van een sociëteit waarvan de drijfveer was "te walgen van de armen". En de onthulling dat de premier wiet rookte in zijn universiteitsjaren, luisterend naar glamrock, stootte enkel op afkeur omdat hij Supertramp in de cassetterecorder had zitten.

Lia van Bekhoven. Beeld kos
Lia van Bekhoven.Beeld kos

Het enige wat verbaasde, alleen omdat dat het doorsnee-verbeeldingsvermogen te boven ging, was dat Cameron bij een van die bijeenkomsten van zo'n vereniging voor verwende, Engelse jongens zijn geslachtsdelen in de snuit van een dode varkenskop zou hebben gelegd. De rest van de dag bleven #piggate en #Hameron trending. "Nog nooit zo blij geweest vegetariër te zijn", twitterde partijleider van de LiberaalDemocraten Tim Farron.

Dat de bron achter deze bizarre ontmoeting met een varkenskop anoniem is, deed aan de opwinding niets af. Evenmin als het feit dat de foto die van dit onvergetelijk moment zou bestaan, onvindbaar blijkt. Sommige dingen, zoals de Sun ooit zei, zijn gewoon te goed om na te trekken.

Call me Dave, gepubliceerd in de Daily Mail, lijfblad van Midden-Engeland en bewaker van de Britse moraal, zal geen politieke aardverschuiving veroorzaken. Waar Lord Ashcroft, de man achter de onofficiële biografie, op uit is, is wraak. Michael Ashcroft, selfmade multimiljonair en nadrukkelijk niet zoals Dave met een zilveren lepel in de mond geboren, was penningmeester van de Conservatieve partij. Hij was ook een gulle donor die naar eigen zeggen de Tory-kas spekte met 12 miljoen euro. Hij deed dat niet voor niks. De Lord ambieerde een regeringspost die Dave hem voor de verkiezingen van 2010 zou hebben beloofd. De ministersbaan bleef uit en met Call me Dave komt Ashcroft de premier met een boksbeugel bewerken.

Wat Pig Gate wel doet is het faillissement van het Britse bestel blootleggen. Politieke partijen in het VK zijn, net als in de VS, afhankelijk van particuliere donors. De financiers worden vaak voor hun cheques beloond met een titel en een plaats in het Hogerhuis. Het is een van de redenen waarom de Britse Eerste Kamer met bijna 800 inzittenden het grootste wetgevende orgaan ter wereld is, op de Chinese na.

Zal Pig Gate Dave schaden? Nauwelijks. Zijn geprivilegieerde milieu en imago "meer geïnteresseerd te zijn in het behoud van zijn premierschap dan er iets mee te willen bereiken", zitten hem niet dwars. De kiezers waardeerden Cameron bij de verkiezingen in het voorjaar zelfs met een parlementaire meerderheid van twaalf zetels. Pig Gate is hooguit een tijdelijke afleiding voor de rechtse kwantiteitsbladen die zich binnenkort weer zullen storten op hun echte taak: het afbranden van linkse Labour-leider Jeremy Corbyn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234