Dinsdag 28/09/2021

InterviewPieter Timmermans

Pieter Timmermans (VBO) over soepelere werkuren: ‘Er rust een syndicaal veto op nachtwerk’

Pieter Timmermans.
  Beeld BELGAIMAGE
Pieter Timmermans.Beeld BELGAIMAGE

Nacht- en weekendwerk blijven heilige huisjes op de Belgische arbeidsmarkt. Tijd om die neer te halen en soepelere werkuren te omarmen, pleit VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. “De vakbonden zouden zich een positieve rol kunnen aanmeten, in plaats van een veto te stellen.”

Buurland Nederland is ‘kampioen flexwerk’, ons land bengelt in Europa helemaal achteraan, blijkt uit recente cijfers van het Steunpunt Werk (KU Leuven). Waarom blijft flexibiliteit in België zo’n vies woord?

Timmermans: “Ons jargon en onze wetgeving zijn vastgeroest in arbeidsrelaties die stammen uit de jaren 50 en 60: contracten van onbepaalde duur, nine to five en van maandag tot vrijdag. Dat is er zodanig ingepompt als ‘het normale’, maar we zijn intussen wel geëvolueerd naar een dienstenmaatschappij. Langs werkgeverszijde is het ontzettend belangrijk geworden om wendbaar te zijn, langs de zijde van de consument is ‘vandaag besteld, morgen geleverd’ intussen logica geworden. Daar spelen we als economie simpelweg onvoldoende op in door bijvoorbeeld zondag nog steeds als rustdag te beschouwen.”

Welke kansen lopen we daardoor mis?

“Iets meer dan de helft van de onlineaankopen gebeurt in het buitenland. De koopkracht die hier gegenereerd wordt, vloeit dus weg, omdat e-commercebedrijven zich aan de andere kant van de grens vestigen. Onze buurlanden hebben zich wel aangepast aan de realiteit. In het begin van deze eeuw ging elke winkel in Duitsland op zaterdag om 12 uur dicht, maar die mentaliteit hebben ze resoluut weggegooid. Nog zoiets: de nacht begint volgens de arbeidswet in Nederland om 24 uur, in België al om 20 uur.

“Het gevolg is dat je overal busjes van Post.nl ziet rondrijden, met alle mobiliteitsconsequenties van dien. We moeten de grendels op die flexibiliteit afbouwen als we eigen firma’s een kans willen geven om concurrentieel te zijn.”

Een bedrijf dat zich aan nachtwerk wil wagen, heeft vandaag het fiat van de vakbond nodig. Is dat een van die grendels?

“Het is alleszins geen voordeel. Bij veel van onze leden hoor ik: er rust een syndicaal veto op nachtwerk. Er zijn bedrijven die intern een onlineverkoopdienst willen opzetten, maar noodgedwongen eindigen met een afspraak bij een buitenlandse firma. Dat is toch tegen alle logica in? We weten dat er door flexibilisering voornamelijk jobs komen voor laaggeschoolden, die nu misschien flirten met de armoedegrens en opgetild kunnen worden binnen de arbeidsmarkt. De vakbonden zouden zich een positieve rol kunnen aanmeten in plaats van a priori een veto te stellen.”

Is hun tegengas niet waardevol? In Nederland toont flexwerk keerzijden: weinig kwaliteitsvolle jobs, hyperflexibele nulurencontracten of Oost-Europese uitzendkrachten die de lonen onder druk zetten.

“We vragen geen extremen, dan ga je als bedrijf op de lange termijn ten onder. Maar met de huidige status quo win je sowieso niets. We willen vooral dat bedrijven kunnen experimenteren met proefprojecten: een tweetal jaar aan de slag gaan met werknemers die vrijwillig openstaan voor die extra flexibiliteit. Om daarna – hopelijk – draagvlak te vinden bij alle partners. Het zal inderdaad zaak zijn om excessen onder controle te houden, maar laat ons eerlijk zijn: het is ook niet dat de leidende landen in dit verhaal slaven aan de slag brengen. Wel heel veel mensen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234