Donderdag 25/04/2019

Advertentie

Pieter kreeg 20.000 euro cadeau om te beleggen

Pieter Baeten Beeld BinckBank

Iedereen kan beleggen, vinden ze bij BinckBank. Om dat te bewijzen, organiseert de online beleggingsbank de Binck Challenge. Drie beleggers, zowel beginnende als meer ervaren, krijgen elk 20.000 euro. Die mogen ze vijf maanden lang beleggen. Wat ze op 10 april op hun rekening staan hebben, krijgen ze mee naar huis. Dat kan dus meer zijn dan die 20.000, maar ook minder. Pieter Baeten is één van de drie bofkonten. Hoe pakt hij het aan? En vooral: hoeveel geld heeft hij al verdiend? 

Pieter Baeten
•41 jaar
•Woont in Leuven
•Werkt als regisseur voor de televisie
•Pieter bekomt van de stress met een potje tafeltennis of een lekker etentje
•‘Zelfbelegger’ (hij belegt zijn 20.000 euro helemaal zelf in aandelen)

Zo evolueerde de 20.000 euro van Pieter
Pieter is een zelfbelegger. Hij belegt zijn 20.000 euro in zijn eentje en op zijn eigen manier. December was een lastige periode, vanaf 1 januari brak de zon weer door de wolken. Tegen half februari zat Pieter al 3% boven zijn inleg.

Je belegt al meer dan tien jaar. Hoe waren je eerste ervaringen?
Pieter Baeten: “Niet zo best. Na de aanslag van 9/11 waren de beurzen in elkaar gezakt. Ik kocht toen een beleggingsfonds bij mijn bank, maar het rendement was ontgoochelend. In 2007 dacht ik een veilig aandeel te kopen. Een laar later kwam de bankencrisis en was mijn pakketje Fortis bijna niets meer waard. Ik heb toen alle mogelijke beginnersfouten gemaakt en ben blijven bijkopen. Tot mijn geld op was.”

Wat heb je van die episode geleerd?
Pieter: “Dat ik beter moest begrijpen waarmee ik bezig was. Ik ben kranten, boeken en nieuwsbrieven beginnen lezen en snap er nu toch al wat meer van.”

Wat is er zo leuk aan beleggen?
Pieter Baeten: “Je geld brengt meer op. Als je 1.000 euro hebt die je de komende jaren zeker niet nodig hebt, kan je er al mee beginnen. En je leert door een andere bril naar de wereld kijken. De beurs is een afspiegeling van de werkelijkheid. Als Trump iets geks zegt, heeft dat een effect op de beurscijfers. Dat fascineert me.”

In november steeg je budget met 1%, in december ging er zomaar eventjes 6% weer af. Wat dacht je toen?Pieter Baeten: “Dat de timing niet zo gelukkig was. De hele beurs deed het plots slechter. Waren we een maand later ingestapt, dan hadden we een goed geld verdiend. Dat is het nadeel van de Binck Challenge. Die duurt helaas maar vijf maanden , terwijl je beleggen op lange termijn moet zien. Verder heb je ook nog de media die altijd focussen op de momenten dat het plots slecht gaat. Als de beurs gedurende lange tijd stijgt, is dat blijkbaar geen nieuws”.

Was je bezorgd in december?
Pieter: “Neen, want heel de beurs ging achteruit. Mochten alleen mijn aandelen gedaald zijn, dan had ik me wèl zorgen gemaakt. Dan had ik een slechte keuze gemaakt.”

Je prijsbeest was het biotech-aandeel Mithra Pharmaceuticals.
Pieter: “Mithra heeft verschillende producten in de pijplijn zitten, waaronder anticonceptie voor vrouwen. Het aandeel was toen net sterk gedaald, omdat de goedkeuring voor een bepaald middel in de VS uitgesteld was. Dat leek me geen fundamenteel slecht nieuws. Maar de markt reageerde zoals vaak heel emotioneel. Ik heb op het goede moment gekocht, en het aandeel is snel weer beginnen stijgen.”

Sommige aandelen stegen, andere daalden. Over welke ben je het meest tevreden?
Pieter: “Het zijn allemaal mijn kindjes. (lacht) De meeste lopen in de pas. Bovendien heb ik een systeem om grote verliezen te voorkomen: als een aandeel onder een bepaalde bodemlimiet zakt, verkoop ik.”

Waarom koos je vooral Belgische aandelen?
Pieter: “Ik wil de bedrijven waarvan ik aandelen koop, goed kennen. Als ik niet snap wat ze doen en waarom, dan waag ik me er niet aan. Pas op, door de Binck Challenge ben ik mijn blik wel aan het verruimen.”

Op welke manier?
Pieter: “Ik ben me beginnen interesseren in Azië en Afrika. Van Afrika hebben we vaak een verkeerd beeld. Je denkt aan problemen en armoede, terwijl dat werelddeel zich snel aan het ontwikkelen is, met een sterk opkomende middenklasse. ‘Frontier markets’, noemen ze dat. Omdat veel beleggers die markten nog niet kennen, kun je daar vandaag nog koopjes doen die op termijn gaan boomen.”

Hoe vind je daar dan informatie over?
Pieter: “Dat is moeilijk. Daarom heb ik een ‘tracker’ op dergelijke Frontier markets gekocht. Zo’n tracker volgt niet één bedrijf, maar de index van een sector, een land of een werelddeel.”

Wat heb je tot nu toe geleerd van de Binck Challenge?
Pieter: “Het heeft mijn ideeën over beleggen bevestigd: het is bereikbaar voor iedereen die wat geld kan missen en op lange termijn durft denken.”

BinckBank gaf 20.000 euro aan drie mensen met een overtuigende goesting om te beleggen. Met dat bedrag begeven ze zich nog tot 10 april op de beurs. Volg ze op www.binckchallenge.be

Drie beleggers, zowel beginnende als meer ervaren, kregen elk 20.000 euro Beeld BinckBank

Deze informatie is afkomstig van derden en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico’s met zich meebrengt. BinckBank wijst u erop dat de dienstverlening Laten Beleggen bedoeld is voor beleggers met een beleggingshorizon die verder reikt dan de Binck Challenge en minstens 5 jaar bedraagt. De resultaten die in dit artikel worden weergegeven, zijn resultaten behaald in het verleden en vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.