Woensdag 24/07/2019

Politiek

Pieter De Crem (CD&V) gaat niet in de Kamer zetelen

Pieter de Crem Beeld BELGA

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zal de eed als Kamerlid niet afleggen. Hij laat zich opvolgen door Jan Briers, de voormalige gouverneur van Oost-Vlaanderen. Dat deelt minister De Crem donderdag mee, kort voor de installatievergadering van de Kamer. Hij lijkt aan te sturen op het einde van zijn nationale politieke loopbaan.

De Crem was in de vorige regering staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Het zag er naar uit dat zijn carrière in de nationale politiek daarmee zou aflopen. Door de val van de regering na het vertrek van N-VA kwam De Crem opnieuw prominenter in beeld als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en werd hij ook lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor CD&V. Door de eed niet af te leggen, maakt hij de weg vrij voor Jan Briers, die de eerste opvolger op de CD&V-lijst was.

Aalter

De Crem zegt donderdag dat hij dat bij de lijstsamenstelling in het vooruitzicht heeft gesteld. “Onmiddellijk bij zijn aantreden als Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in december 2018, bevestigde hij dat hij uit plichtsbesef in de politieke crisis, ontstaan na het vertrek van de N-VA uit de federale regering, de verantwoordelijkheid van Veiligheid en Binnenlandse Zaken op zich nam, om aansluitend het burgemeestersambt van de nieuwe fusiegemeente Aalter op te nemen”, luidt het in een mededeling.

Dat laatste doet vermoeden dat De Crem zijn afscheid uit de nationale politiek aankondigt, al is hij nog minister in de ontslagnemende regering. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden