Vrijdag 17/09/2021

Pieter Aspe

Brugge en omstreken zijn de komende weken weer het toneel voor de opnames van een nieuwe Aspe-reeks. Vanaf februari 2006 starten dertien nieuwe afleveringen van de succesvolle misdaadserie. Nieuw is dat de scenario's niet meer van Vlaanderens best verkopende misdaadauteur komen. Om Pieter Aspe te vervangen was een negenkoppig team nodig.

laat zijn tv-kind op eigen benen staan

Brugge

Van onze verslaggever

Armand Plottier

Met een ijzeren zelfdiscipline bouwt thrillerauteur Pieter Aspe voort aan een flink uit de kluiten gewassen oeuvre: "In oktober komt mijn volgende boek uit en daar werk ik vier uur per dag aan." De televisieserie heeft hij echter uit handen gegeven. "Eigenlijk is een boek schrijven iets helemaal anders dan een televisieserie maken", vertelt Aspe. "Nu treden mijn personages op in verhalen die ik zelf niet heb geschreven. In feite kan iedereen een verhaal bedenken, maar mijn personages moeten wel gerespecteerd worden. Als de hoofdpersonages Pieter Van In (Herbert Flack), Guido Versavel (Lucas Van Den Eynde) of Hannelore Martens (Francesca Vanthielen) maar lijken op de originelen uit mijn boeken ben ik tevreden. Ik heb dus niet het idee dat ik mijn boeken afsta."

Tot nu toe heeft Aspe - tot zijn grote tevredenheid - vijf scenario's van de nieuwe reeks gelezen. "De scenaristen proberen zelf om binnen mijn lijnen te blijven en een eindredacteur, die mijn werk zeer goed kent, houdt ook nog een oogje in het zeil." Een vaste bezoeker van de set wil Aspe niet worden. "Maar als ik in de buurt ben, wil ik zeker wel een kijkje nemen."

Heel dikwijls gebeurt het niet, maar telkens als Aspe acteur Herbert Flack tegen het lijf loopt, wordt er wel - hoe kan het anders? - over Pieter Van In gesproken. "Elke keer opnieuw merk ik dan hoe goed Herbert zijn personage kent. Hij waakt er zelf ook over."

Flack geeft grif toe dat er wel een Van In in hem schuilt. "Ik werd, samen met anderen, voor die rol gecast en ondanks dat ik behoorlijk wat Aspes had gelezen, zag ik mezelf aanvankelijk niet als Pieter Van In. Na drie weken belde men mij en bleek dat de keuze op mij was gevallen. Maar toegegeven, er zit een soort beer in mij... (lacht)"

Pieter Van In is een dankbare rol, stelt Flack beslist: "Het is heerlijk om je tanden in hem te zetten. Het is een personage dat voortdurend op zoek is naar de waarheid. En hij zoekt op een onorthodoxe manier. Hij heeft lak aan protocol en is bijzonder eigenzinnig. Zowel privé als in zijn werk leidt dat tot heerlijke conflicten. Daarnaast zit er in de serie nog een brok romantiek: zijn relatie met Hannelore, die op het werk zijn chef is. Met haar heeft hij een gezin en twee kinderen. Het is mooi om zo'n 'beer met brute poten' kwetsbaar te maken."

Voor zijn Van In heeft Flack zich laten inspireren door de echte Van In, het hoofd van de Brugse opsporingsdienst Jacques Dysers. Flack : "Voor mijn Van In is Dysers, die ondertussen een vriend is geworden, heel belangrijk, omdat hij een bewonderenswaardige man is. De passie van Jacques voor zijn job is voorbeeldig. Bovendien houdt hij van mensen en slaagt hij erin om misdadigers te begrijpen. Dat is ook het schone aan Van In: dat hij begrijpt wat sommige mensen bezielt om tot zulke extreme daden als moord over te gaan. Dan bloedt Van Ins hart en doet hij iets voor hen. In die zin 'klikken' wij, zeker weten.

"Ondertussen hebben we ook heel veel bijgeleerd. Bij het draaien van deze nieuwe Aspes moeten we de boeken niet meer getrouw volgen en is het meer groepswerk. Brugge komt weer mooi in beeld. We gaan ook iets doen met Brugge als voetbalstad."

Voor zijn rol moet Flack ook opnieuw roken, een gewoonte die hij nochtans had afgezworen. "In televisieseries wordt roken niet aangemoedigd, hoor. Maar we spelen normale mensen, hé. Van In rookt, punt. En hij drinkt Duvels. Ook dat moet ik erbij nemen, maar dat is niet echt een probleem. (lacht)"

Gelukkig is Van Ins partner Hannelore niet echt een bitch. "Pieter is de man van haar leven", zegt Vanthielen. "Ze wil heel veel water bij de wijn doen, maar toch zijn er voor haar grenzen. Dat aspect moet je duidelijk maken, zonder Hannelore als een nagging wife neer te zetten. Ze gaan trouwen, hoor, alhoewel er een kink in de kabel komt. De trouw wordt heel belangrijk, daar zal het lang over gaan. Meer kan ik daarover echt niet vertellen."

Het grote verschil met de vorige serie is volgens Vanthielen dat een aflevering nu vijftig minuten in plaats van negentig duurt. "Het moet sneller worden verteld. Ik denk wel dat het voor Herbert slopend is."

Aspe, dertien wekelijkse afleveringen, met in de hoofdrollen Herbert Flack, Lucas Van den Eynde, Francesca Vanthielen, Maaike Cafmeyer, Erik De Backer, Michel Van Dousselaere en Herman Boets, vanaf voorjaar 2006 op VTM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234