Maandag 04/07/2022

Pieter Aspe

Blauw bloed

Politiethriller

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 6091 432 304 pagina's * 725 frank (17,97 euro)

De zesde Van In

Pieter Aspe is niet meer weg te denken uit de Vlaamse boekenkasten. De lezers van De Morgen BOEKEN vonden Het Dreyse-incident een veertiende plaats waard in de top-50 van 1999. Fred Braekman wees de lezer erop dat je Aspes thrillers niet in de eerste plaats leest voor de (barokke) plot, maar wel voor de boeiende personages. Blauw bloed is opnieuw een misdaadroman en voert voor de zesde keer de vertrouwde personages ten tonele: onderzoeksrechter Hannelore Martens en commissaris Pieter Van In. Hannelore krijgt op een dag een telefoontje van haar jeugdvriendje Valentijn Heydens met de vraag hem nog diezelfde avond te ontmoeten. Hannelore kan de roep van haar hart niet weerstaan en verschijnt op de plaats van de afspraak. Later zal blijken dat tijdens het gesprek de vader van Valentijn om het leven is gekomen. Dreigbrieven voeden de hypothese dat het om een geënsceneerde 'zelfmoord' gaat.

Hannelore valt steeds meer voor de charmes van Valentijn en Van In bijt zich van de weeromstuit vast in de zaak. Het boek krijgt een wel erg verrassende wending wanneer Hannelore ontvoerd wordt en Van In probeert om een klopjacht op haar ontvoerder te verhinderen. Van In wordt zelfs in het grootste geheim door de koning ontvangen.

Rechtbankthriller

J.F. Freedman

De verdwijning

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2906 645 8 427 pagina's * 722 frank (17,89 euro)

De bekende strafpleiter Luke Garrison verdwijnt uit de openbaarheid wanneer een man die hij tot de gaskamer heeft laten veroordelen, onschuldig blijkt te zijn. Zijn oude mentor wil echter dat hij een moordzaak aanneemt die het hele land in rep en roer heeft gezet. Een jaar eerder werd de tiener Emma Lancaster ontvoerd en vermoord. Haar vader, mediatycoon Doug Lancaster, heeft gezworen dat hij de moordenaar te pakken zou krijgen én ombrengen. Een jaar later wordt Joe Allison, een journalist, tegengehouden bij een routinecontrole. In het handschoenenkastje van zijn auto vindt men Emma's sleutelhanger. Een huiszoeking in zijn appartement levert nog heel wat bijkomend bewijsmateriaal op. Het lijkt erop dat de zaak opgelost is, maar Allison beweert dat hij erin geluisd is. Luke Garrison besluit 's mans verdediging op zich te nemen.

Een thriller zoals hij hoort te zijn, zo oordeelde de Amerikaanse kritiek: flitsende actie, verscheurende spanning, stomende seks en een opeenvolging van verrassende wendingen.

Misdaadroman

Colin Harrison

Afgebrand

Uitgeverij De Boekerij

ISBN 90 2252 725 5 431 pagina's * 668 frank (16,55 euro)

Charlie Ravich, een schatrijke zakenman én Vietnamveteraan, heeft het in zijn privé-leven niet getroffen. Zijn zoon is overleden, zijn dochter onvruchtbaar en zijn vrouw leidt aan Alzheimer. Om de toekomst van zijn elektronica-imperium veilig te stellen, moet Charlie voor nieuw nageslacht zorgen. Hij gaat op zoek naar een draagmoeder en laat zijn oog vallen op Christina Welles, die pas vervroegd vrijgelaten werd uit de gevangenis. Christina vreest dat de politie haar als lokaas gebruikt om twee medeplichtigen te klissen. Haar ontmoeting met Charlie betekent voor Christina een nieuw begin. De gewelddadige Vietnamveteraan slaagt erin het laagje beschavingsvernis van Christina weg te schrapen en stuit zo op een onderliggende honger die nog niemand heeft kunnen peilen.

Colin Harrison is redacteur van Harper's en schreef eerder al opmerkelijke thrillers zoals Bodies Electric, Manhattan Nocturne, en Break and Enter. Deze Afterburn is alvast geen voer voor weekhartige zielen.

Historische thriller

Frederick Forsyth

Het spook van Manhattan

Uitgeverij A.W. Bruna

ISBN 90 2298 484 2 176 pagina's * 395 frank (9,79 euro)

Frederick Forsyth is de man die zelfs de meest snobistische literatuurliefhebber verzoende met het thrillergenre. Dag van de Jakhals, Geheim dossier Odessa en Het vierde protocol behoren ongetwijfeld tot het westerse literaire canon.

Men kan zich dan ook afvragen wat Forsyth bezield heeft om Het spook van Manhattan te schrijven. Dit boek is een vervolg op The Panthom of the Opera van Gaston Leroux. Het kwam tot stand na een ontmoeting tussen Forsyth en Andrew Lloyd Webber die het krakkemikkige verhaal uit 1910 omvormde tot de wereldberoemde musical die in onze contreien furore maakte.

In Forsyths boek leeft het spook nog en belandt het in... Manhattan. Daar wordt het schatrijk, stampt het een opera uit de grond en nodigt er zijn 'vlam' Christine de Chagny uit.

Een goed gedocumenteerd, maar voor het overige vrij slaapverwekkend niemendalletje. De freaks van de musical verketteren dit 'heiligschennend vervolg' en de fans van Forsyth geloven hun ogen niet...

Misdaadroman

Luc Deflo

Bevroren hart

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 2231 549 5 296 pagina's * 725 frank (17,97 euro)

Luc Deflo verraste de thrilerwereld vorig jaar met zijn debuut Naakte zielen. Het boek stootte door tot de top-10 en werd genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Deflo werd meteen een 'in het oog te houden' Vlaams thrillerauteur.

Zopas verscheen zijn tweede misdaadroman, die opnieuw de speurders Jos Bosmans en Dirk Deleu uit Naakte zielen ten tonele voert. Zij zitten met de handen in het haar, want de zaak die ze moeten oplossen is wel érg ingewikkeld. In een Mechelse flat wordt in een badkuip een vrouwenlichaam gevonden. In het bad is opvallend weinig bloed aanwezig, wat erop zou kunnen wijzen dat het slachtoffer al dood was toen het in de kuip werd gelegd. Bovendien blijkt na intensief speurwerk dat er sprake zou kunnen zijn van een persoonsverwisseling. En dan wordt het lijk gevonden van een francofoon politicus... in de garage van een dure callgirl. Overleden aan een hartstilstand? Door dezelfde dader uit de weg geruimd?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234