Vrijdag 09/06/2023

Fraude in het voetbal

Pierre François moet Belgisch voetbal zuiveren, maar is zelf controversieel

Pierre François (r.) en makelaar Mogi Bayat in Luik, begin 2012. François was toen directeur van Standard. Ze lijken goed bevriend. Maar: “Ik ben nooit bij Bayat thuis geweest.” Beeld Photo News
Pierre François (r.) en makelaar Mogi Bayat in Luik, begin 2012. François was toen directeur van Standard. Ze lijken goed bevriend. Maar: “Ik ben nooit bij Bayat thuis geweest.”Beeld Photo News

Een raad van drie wijzen schrijft in opdracht van de Pro League nieuwe spelregels voor voetbalclubs en makelaars. Een van hen is Pierre François. Hij werd ooit beschuldigd in een dossier van frauduleus transferverkeer en was jaren de rechterhand van Luciano D'Onofrio. Is de stroper boswachter geworden?

SVB

Dimitri Dedecker, advocaat van Cercle Brugge en KV Oostende en tevens zoon van de nieuwe burgemeester van Middelkerke, haalde vorige week uit naar Pierre François (62). Dat François een van de wijzen zou worden in een raad die het voetbal opnieuw moet schoonmaken, wist hij nog niet. François is ook CEO van de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs.

"Die werkte bij Standard onder Luciano D'Onofrio. Moet ik daar een tekening bij maken? Hij zat vervolgens bij White Star, waarmee van alles mis was, dan bij het failliete Bergen. En die durft nu, naar aanleiding van de 'Operatie Propere Handen', te spreken van imagoschade voor het Belgisch voetbal?", vroeg Dedecker.

Pierre François: "Ik ben drie jaar geleden met unanimiteit van de stemmen aanvaard als CEO. Denkt u echt dat zoiets gebeurd zou zijn mocht ik me al die jaren met malafide praktijken hebben ingelaten? Wie zegt dat ik niet proper ben, liegt."

Standard

Toch roept het parcours van François vragen op. De advocaat raakte bij het grote publiek bekend als algemeen directeur van Standard. Hij bekleedde die functie van 2003 tot 2012 onder de vleugels van sterke man Luciano D'Onofrio, de gewezen spelersmakelaar die in 2004 vicevoorzitter van Standard werd.

D’Onofrio, vandaag ondervoorzitter en sportief directeur van Antwerp FC, was toen al drie keer veroordeeld wegens frauduleuze makelaarsactiviteiten, in 1997, 1998 en 1999. In 2011 werd een nieuw onderzoek naar fraude tegen hem geopend. Ook François zelf en Michel Preud'homme (technisch directeur van Standard in de periode die werd onderzocht) werden in hetzelfde dossier aangeklaagd. Alle drie regelden ze in 2012 een minnelijke schikking met het parket. Die van D'Onofrio bedroeg anderhalf miljoen euro.

François: "Ik ben de enige van de beklaagden die niet om een minnelijke schikking heeft gevraagd. Het parket heeft mij dat zelf voorgesteld om het dossier te kunnen afronden. Het ging om welgeteld één handtekening op een document, en dat dateerde uit de eerste maand dat ik op Standard werkte. Ik ben er nooit van verdacht ook maar één euro te hebben achterovergedrukt. Toen ik bij de club begon, stonden ze 20 miljoen in het rood. Toen ik er vertrok, zat er 10 miljoen in de kassa."

WS Woluwe/Brussels

Na het vertrek van D'Onofrio bij Standard bleef François nog één jaar onder de nieuwe voorzitter Roland Duchâtelet werken. In 2013 werd François CEO bij tweedeklasser White Star Woluwe, dat meteen daarna omgedoopt zou worden tot White Star Brussels.

Mogi Bayat bracht niet veel spelers aan bij de club, maar wel technisch directeur John Bico, de makelaar van Eden en Thorgan Hazard. Diens reputatie was toen aangebrander dan die van Bayat, maar Bico werd nooit officieel in verdenking gesteld. Bayat was wel geregeld op de club te zien en volgens verschillende bronnen onderhoudt François een vriendschappelijke band met Bayat.

François: "Ik ben nog nooit bij Bayat thuis geweest en hij nog nooit bij mij. Ik zeg vriendelijk goeiendag tegen hem, we slaan een praatje, maar wie in het Belgische voetbal doet dat niet? Ik zal u eens iets toevertrouwen: toen ik bij Standard werkte, heeft Bayat welgeteld 15.000 euro van ons gekregen, voor de transfer van Karim Belhocine. Meer niet. En bij White Star had hij twee, drie spelers, maar daar hebben we hem niet eens voor moeten betalen."

White Star Brussels werd onder het toezicht van François eigendom van Gulf Star Dynamics, een schimmig bedrijf uit Dubai zonder enige andere economische activiteit, dat bovendien nooit een gereviseerde jaarrekening heeft kunnen of willen voorleggen.

Volgens advocaat Martin Hissel, ingehuurd door voetbalclub Eupen, dat in 2016 in de plaats van White Star Brussels naar eerste klasse wilde promoveren, was Gulf Star Dynamics een witwasoperatie. Zo kocht het bedrijf voor 450.000 euro de portretrechten voor Afrika, Azië en het Midden-Oosten van de spelers van White Star. Een absurd bedrag, niet alleen omdat in die streken geen kat in een kleine Belgische club was geïnteresseerd, maar vooral omdat Gulf Star Dynamics voor geen enkel product reclame kon maken, aangezien het er geen enkel verkocht.

François: "Zes maanden na mijn aanstelling heb ik ontslag genomen bij White Star omdat ik zag wat er met de club zou gebeuren. Meer kan en wil ik daar niet over zeggen, maar ik heb me niet teruggetrokken zonder reden."

De advocaat van White Star was Laurent Denis, die nu in het kader van 'Operatie Propere Handen' in de gevangenis zit op verdenking van witwaspraktijken. In de zaak-Yé was Denis al veroordeeld omdat hij een rekening van de gokchinees beheerde, waarmee malafide makelaar Pietro Allatta spelers uitbetaalde.

François: "Denis was de advocaat van Bico, niet van White Star. Ik heb hem nooit betaald voor diensten."

RAEC Mons

Een paar maanden na zijn ontslag bij White Star dook François op bij RAEC Mons als algemeen directeur. Onder zijn bewind ging Mons in februari 2015 failliet. De voorzitter van de club, Domenico Leone, werd in 2015 voor de rechtbank gedaagd omdat hij 1,2 miljoen euro subsidies van het Waals Gewest frauduleus zou hebben gebruikt. Hij werd een jaar later vrijgesproken.

François: "Ik heb bij Mons gedaan wat ik kon om de club te redden, maar het was te laat. Het failliet valt zeker niet op mijn rekening te schrijven. Alles wat me wordt verweten, is gebaseerd op leugens, op halve waarheden en foute veronderstellingen. Als CEO van de Pro League kan ik dat niet tolereren en ik zal stappen ondernemen tegen iedereen die me nu nog verdacht probeert te maken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234