Woensdag 21/08/2019

Pierre-Dominique Schmidt steeds meer in het nauw

De fax van Fortis met een vervalste handtekening, die aan de basis lag van de moeilijkheden van de gewezen Belgische ambassadeur in Parijs, Pierre-Dominique Schmidt, werd verstuurd vanuit de residentie van de ambassadeur "via een niet open en niet geregistreerde lijn". Zo blijkt volgens Le Soir uit het onderzoek bij France Télécom.

Op de fax, die als garantie moest dienen voor een persoonlijke lening van 75.000 euro, werd de handtekening van het hoofd van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken vervalst.

Als gevolg van de zaak werd Pierre-Dominique Schmidt naar Brussel teruggeroepen door de minister van Buitenlandse Zaken. Schmidt ontkende dat hij de handtekening vervalst had. Hij had het over een complot om zijn reputatie te schaden.

Toen de inspecteurs die door minister De Gucht naar Parijs gestuurd waren de zaak nagingen bij France Télécom, bleek dat de fax verstuurd was via een nummer dat niet voorkwam op de officiële listing van de ambassade en de residentie van de ambassadeur. Het bleek te gaan om een nummer dat toegewezen was aan de residentie als reservelijn die door de ambassade betaald werd.

Dit weekend raakte bekend dat Schmidt op eigen verzoek wegens gezondheidsredenen ontheven werd uit zijn functie. Eerder had hij zijn terugroeping uit Parijs succesvol aangevochten bij de Raad van State. (belga/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden