Zaterdag 03/12/2022

Picasso kan nieuw record vestigen

De twee grote veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s organiseren vanaf vandaag de jaarlijkse voorjaarsveilingen in New York. Vooral Christie’s brengt een reeks topwerken op de markt. De veilingmarkt beleeft opnieuw hoogdagen en het optimisme scheert hoge toppen.

Optimisme bij start van voorjaarsveilingen Christie’s en Sotheby’s in New York

Algemeen wordt zelfs verwacht dat Picasso’s schilderij uit 1932 Nu au plateau de sculpteur een nieuw wereldrecord zal vestigen en dus duurder geveild zal worden dan 104,3 miljoen dollar (79 miljoen euro), het bedrag dat onlangs voor een beeld van Giacometti werd betaald.

Het is merkwaardig hoe in één jaar tijd de kaarten weer helemaal anders liggen. In mei 2009 kwam dit soort werk niet op de markt en zaten de prijzen in een neerwaartse spiraal. De twee duurste werken toen waren een beeld van Giacometti en een portret van Picasso. Geen van beide werd verkocht. De komende dagen wordt, behalve de genoemde Picasso, ook werk van Matisse, Giacometti, Munch, Rothko, Warhol en Jasper Johns en zelfs James Ensor en René Magritte op de markt gebracht.

Volgens experts zal het schilderij van Picasso Nu au plateau de sculpteur (‘Naakt, groene bladeren en borstbeeld’) zo’n gigantische som opbrengen omdat het alle kenmerken heeft waarop de meest vermogende kopers afkomen: het is groot (1,6 bij 1,3 meter), er gaat kracht van uit, het heeft alle karakteristieken van de beste Picasso’s, is rijk aan heldere kleuren en heeft ook zijn onderwerp mee: Marie-Thérèse Walter. Picasso was vijf jaar vroeger tot over zijn oren verliefd op haar geworden. Ook zij zou passioneel verliefd blijven op hem, ondanks alle andere relaties die hij had. Na Picasso’s dood pleegde Marie-Thérèse Walter zelfmoord.

Picasso schilderde dit werk in 1932, als eerste in een reeks van grootschalige doeken die steevast erg sensueel waren. Het werk werd tot nu toe maar één keer openbaar tentoongesteld, in 1951. De schattingen (53 à 68 miljoen euro) zijn eigenlijk aan de lage kant, maar algemeen wordt dus verwacht dat de uiteindelijke prijs hoger zal liggen. De recordhouder is op dit moment Walking Man I, een beeld van Giacometti dat eerder dit jaar door Sotheby’s in Londen geveild werd voor 104,3 miljoen dollar (79 miljoen euro). Maar van dit beeld zijn er in totaal 18 bronzen afgietsels gemaakt, waarvan er vijf nog in privéhanden zijn. Die kunnen dus nog allemaal op de markt komen. Van het doek van Picasso bestaat maar één exemplaar. Een vergelijkbaar schilderij van Picasso, Le rêve, eveneens uit 1932, zou in 2006 voor een topprijs verkocht worden. De eigenaar Steve Wynn had een overeenkomst met miljardair Steven A. Cohen om dat werk onderhands te verkopen voor 102 miljoen euro. Helaas stootte Wynn met zijn elleboog door het doek, waarna de verkoop niet doorging. Het werk is inmiddels gerestaureerd.

Picasso’s Nu au plateau de sculpteur is afkomstig uit de nalatenschap van vastgoedontwikkelaar Sidney F. Brody, die in 1983 overleed, en zijn vrouw Frances Lasker Brody. Zij stierf vorig jaar op 93-jarige leeftijd. De echtgenoten beheerden de verzameling decennialang in hun modernistische huis in de chique wijk Holmby Hills in Los Angeles.

Een ander topstuk uit de Brodycollectie is Matisses Nu au coussin bleu, wat wordt geschat tussen de 15 en 22 miljoen euro. Volgens Christie’s is dit het mooiste werk van Matisse uit de jaren twintig dat sinds lang op de markt komt. Ook wordt veel verwacht van Giacometti’s bronzen buste Grande tête de Diego. Dit werk moet tussen de 18,9 en 26,5 miljoen euro gaan opbrengen. Uit de Brodycollectie komt ook een werk van onze landgenoot James Ensor: Nature morte aux bibelots uit 1936, een laat schilderij van de Oostendse kunstenaar. De opbrengst wordt op 75.000 à 113.000 euro geschat.

Er wordt voorts werk geveild dat afkomstig is uit andere collecties. Het schilderij Fertility van Edvard Munch wordt geschat op 26 miljoen euro , terwijl een felrood schilderij van Mark Rothko 18,9 miljoen euro zou moeten halen. La constellation van René Magritte wordt geschat op 1,1 à 1,5 miljoen euro.

Uit de verzameling van modeontwerper Tom Ford komt een paars zelfportret van Andy Warhol (11,3 miljoen euro) en uit de kunstcollectie van filmscenarist Michael Crichton wordt Flag van Jasper Johns geveild. Dat werk wordt ook geschat op 11 miljoen euro, maar komende van een waar icoon van de popart zal de opbrengst vermoedelijk veel hoger liggen.

Ook Sotheby’s brengt vanaf morgen een aantal toppers onder de hamer, maar daar liggen de prijzen toch gevoelig lager. Het hoogst scoort een schilderij van Matisse: Bouquet pour le 14 juillet (13,6 à 18,9 miljoen euro). Voorts is er werk in de aanbieding van Monet, Kandinsky, Rodin, Picasso, Kees van Dongen en Modigliani.

De veilingmarkt beleeft weer hoogdagen en de veilinghuizen gaan ervan uit dat de welgestelde collectioneurs hun geld eerder in kunst zullen beleggen dan in de nog altijd onstabiele en onvoorspelbare financiële markten. Toch zijn de kopers prijsbewuster geworden, klinkt het bij Sotheby’s. Dat zou de reden zijn waarom de veilinghuizen hun prijzen 10 à 15 procent laten zakken. In elk geval rekenen Sotheby’s en Christie’s op de miljardairs uit Rusland, het Midden-Oosten en Azië.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234