Woensdag 30/11/2022

Philippe Muyters: 'Daar stond wel een smiley bij'

Een dag na het uitlekken van nieuwe bezwarende e-mails blijft minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) zijn positie verdedigen. Een medewerker zegt in een mail nochtans zwart op wit dat Muyters het parlement voorloog over wat er in een rapport over de begroting stond.

Uw kabinet kampt met een groot probleem.

Muyters: "Dat is zo en dat besef ik ook. Ik had naar aanleiding van andere voorvallen al gezegd op het kabinet dat ik niet wil dat er per mail commentaar geleverd wordt op collega's, ook niet onder elkaar. Dit is echt ontoelaatbaar en een enorm zware fout. Een fout die gemaakt werd door iemand (raadgever Financiën en Begroting Wim Adriaens, avb) die toen nog maar net bij mij in dienst was en geen kabinetservaring had."

Een zware fout, dus er volgen sancties?

"Dat is duidelijk. Maar het lijkt me ook duidelijk dat dat iets is wat tussen werkgever en werknemer onderling geregeld wordt en niet in de openbaarheid. Bovendien heb ik veel ervaring in human resources, en die leert me dat het altijd wijs is om eerst na te denken. Uiteraard zal er vandaag (vrijdag, avb) een eerste gesprek plaatsvinden, maar beslissingen neem je niet in het oog van de storm."

U legt de nadruk op het taalgebruik in de mail, terwijl...

Dat is inderdaad zonder twijfel ontoelaatbaar. Dat soort taal past niet bij mij, niet bij mijn stijl en niet bij de mensen die voor mij werken." (Adriaens heeft het onder meer over 'de smeerlappen van onderwijs' en 'die lullo's van de meerderheid', avb)

...terwijl het grootste probleem toch is dat uw medewerker letterlijk zegt 'is gelogen', gevolgd door een smiley nota bene, wanneer hij verwijst naar uw tussenkomst in het parlement?

"U leest daarin dat ik beschuldigd word van leugens, ik zie dat anders. Ik heb destijds in het parlement exact verteld wat mijn kabinet en het departement voorbereid hadden. Als ik op dat moment ook maar gedacht had dat er in rapporten van het monitoringcomité iets anders zou staan dan wat ik daar vertelde, dan zou ik die rapporten toch nooit hebben vrijgegeven? Mijn voorgangers deden dat overigens nooit. Door de mail lijkt het nu alsof er toch tegenstellingen bestaan tussen mijn verklaring en de bevindingen van het monitoringcomité. Maar dat is níét het geval. Ik heb níét gelogen. Het gaat hier puur om een inschattingsfout van mijn medewerker die verkeerdelijk meende dat hij mij in bescherming moest nemen."

Dat op zich is toch al een gigantisch probleem? Uw medewerker denkt dat u liegt.

"Ik begrijpt dat u dat zegt, maar daar stond wel een smiley bij. Bovendien deed hij het uit bezorgdheid. Ik kende hem toen nog niet goed, maar nu wel, en ik ben er zeker van dat hij hier kapot van is."

Deze mail is niet de eerste oekaze voor u deze week.

"Ik heb het gevoel dat het hier om een stukje opgezet spel gaat. Van wie dat uitgaat weet ik niet en dat hoef ik niet te weten. Het kan inderdaad dat een en ander van binnen mijn partij gelekt werd, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wat ik wel weet is dat iemand die niet langer tot onze partij behoort, de mail ook ontvangen heeft."

U bedoelt voormalig jongerenvoorzitter Bas Luyten.

"Ik wil die man niet beschuldigen, ik heb daarvoor geen bewijzen en het doet er ook echt niet toe. Wat ik moet doen is zorgen dat er geen aanleidingen meer zijn en de problemen op mijn kabinet oplossen. Dat is wat ik ook zal doen."

Minister-president Kris Peeters (CD&V) verdedigde u tijdens de persconferentie. Kreeg u ook van de andere ministers voldoende steun?

"Absoluut. Ab-so-luut. Als ik u de sms'en zou tonen die ik vanuit de regering heb ontvangen, zou u me onmiddellijk geloven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234