Zondag 21/07/2019

Pfeijffer uit kritiek op 'Dichter der Nederlanden'

De aanstelling van Joke Van Leeuwen tot Dichter der Nederlanden ontlokt kritiek. Toch bij schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Van Leeuwen "accepteert dat de poëzie verwordt tot vehikel van propaganda voor nationalistische politieke doeleinden", zegt Pfeijfer in NRC Handelsblad. "Door deze functie te aanvaarden bekent Joke van Leeuwen zich tot het idee dat de Vlaamse cultuur meer gemeen heeft met de Nederlandse dan met de andere taalgemeenschappen in België. Van Leeuwen heeft zich voor het karretje laten spannen van de PVV en de N-VA en dient ertoe te worden opgeroepen om onmiddellijk afstand te nemen van de functie."

Nelly Maes, gewezen Volksuniepolitica en huidig voorzitster van het Algemeen-Nederlands Verbond, de organisatie achter de Dichter der Nederlanden, ontkent dat de functie iets te maken heeft met politieke propaganda. "Het ANV richt zich met zijn werking op het Verdrag van de Nederlandse Taalunie uit 1980 en wil gewoon de Nederlandse taal en cultuur helpen promoten."

Ook Van Leeuwen noemt de kritiek "ongefundeerde onzin." "Iedereen die mij kent weet dat ik niet nationalistisch ben, maar dat ik gewoon twee culturen in mijn hart en hoofd heb. Dit heeft niets met politiek, maar met poëzie te maken. Het is evenmin de bedoeling om Charles Ducal, de Dichter des Vaderlands in België, in de weg te lopen. Als Nederbelg doe ik iets anders."

Geen 'Game of Thrones'-boek in 2015

Game of Thrones-fans zullen nog een poos moeten wachten op nieuw leesvoer. The Winds of Winter, het fel geanticipeerde nieuwe boek in de A Song of Fire and Ice-saga van George RR Martin, zal dit jaar niet verschijnen. Dat schrijft The Guardian op basis van een bericht van de uitgeverij.

Martin zelf alludeerde er eerder op dat het vervolg op A Dance with Dragons (2011) in de loop van 2015 zou uitkomen, maar die deadline zal niet worden gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden