Zaterdag 17/04/2021

Petros VII

undefined

1949 - 2004

De Afrikaanse missionaris van de Grieks-orthodoxen

Petros VII, de patriarch van Alexandrië die de dialoog tussen christenen en moslims preekte vanuit de bakermat van het christendom en die energiek de groei van het Grieks-orthodoxe geloof promootte in Afrika, is op 55-jarige leeftijd overleden. Hij kwam om het leven in een helikopterongeluk boven het noorden van Griekenland, tijdens zijn eerste trip naar de berg Athos.

Binnen de Grieks-orthodoxe kerk werd Petros beschouwd als de tweede man, na de patriarch in Istanbul. Hij werd in 1997 benoemd tot de 115de patriarch van Alexandrië en Afrika, een arm gebied dat als enige van de drie patriarchaten de Arabische wereld bedient. De meeste Griekse Egyptenaren ontvluchtten hun land in de jaren vijftig, ten tijde van het regime van president Nasser. Toen Petros op post kwam, waren er naar schatting nog maar 1.650 Grieken in Egypte, waardoor de interesse van priesters om missieposten te gaan bevolken in Afrika tanend was.

Niettemin slaagde Petros erin zijn patriarchaat gevoelig uit te breiden richting Oost-Afrika en hij wist zelfs gebieden in Zuid- en West-Afrika te bekeren. Het aantal Grieks-orthodoxen in Afrika groeide onder zijn patriarchaat uit tot 250.000 etnische Grieken en een stijgend aantal Afrikanen. Petros besefte maar al te goed dat zijn kerk een minderheidspositie bekleedde in Arabische landen en hij sprak gepassioneerd over de nood aan wederzijds respect tussen het christendom en de islam. "De wereld is moe van religieuze oorlogen en conflicten", zei hij ooit. "Christenen en moslims zijn gebonden om elkaars geloofsovertuiging te respecteren. Als we de wereldproblemen willen aanpakken, moeten we streven naar solidariteit."

Petros kwam in Afrika niet geheel onbeslagen ten ijs. In 1980 werd hij hoofddominee van Johannesburg in Zuid-Afrika en kwam hij aan het hoofd van de nieuwste kerk daar: de kerk van Panagia Pantanassa. In de daaropvolgende zeventien jaar bekleedde hij posten in Kenia, Oeganda en Tanzania en Kameroen.

Tijdens zijn werk als patriarch van Alexandrië benadrukte Petros vooral zijn missionariswerk. "Een van mijn belangrijkste doelen is de stem van het Grieks-orthodoxe geloof te verspreiden over heel Afrika, om mensen te bereiken die sterven van honger en ziektes en die nog nooit van Christus hebben gehoord."

De kerk beschouwt het patriarchaat in Alexandrië als de directe erfgenaam van de kerk die Marcus de evangelist stichtte in Egypte in 42 v.c. Een theologisch dispuut in de zesde eeuw zorgde voor een schisma dat leidde tot de oprichting van de Egyptische Coptische kerk, die eveneens beweert dat ze directe erfgenaam is van de kerk van Marcus.

Petros werd geboren in Sichari op Cyprus op 3 september 1949. Toen hij twaalf was, trad hij in in het klooster van Macheras. In 1969 werd hij diaken in het klooster en werd hij naar Alexandrië gestuurd om daar als diaken te gaan dienen onder patriarch Nicolaos VI. Petros studeerde aan de theologische school in Athene en werd tot priester gewijd in de zomer van 1978. Later dat jaar werd hij benoemd tot dominee die belast is met de patriarchale kantoren in Caïro.

In januari 2002 deed Petros een oproep aan president Bush tot vrede voor die het Amerikaanse leger Irak liet binnenvallen: "Vanuit de historische stad gesticht door Alexander de Grote en waar het christendom gepredikt werd door de evangelist Marcus, vanuit het land van de Nijl dat een modelstaat is voor de harmonie tussen christenen en moslims, doe ik een ernstige oproep tot uwe excellentie, om alle aanvallen op Irak af te wenden." Petros toonde zich een ware visionair: "Zulk een oorlog zal zeker worden beschouwd als een aanslag tegen de islam. Die impressie, hoe vals ook, zou onjuiste, verstrekkende en langdurige gevolgen kunnen hebben op religies, hun volgelingen en hun reputaties."

© New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234