Vrijdag 24/05/2019

BREXIT

Petitie nieuw EU-referendum rondt kaap vier miljoen

Beeld REUTERS

Groot-Brittannië is een week na het brexit-referendum nog helemaal in de ban van de onverwachte uitslag, die het land in principe uit de EU zal doen stappen. De officiële online petitie voor een tweede volksbevraging rondde inmiddels de kaap van vier miljoen Britse ondertekenaars. Hun filosofie is dat bij een opkomst van minder dan 75 procent van de stemgerechtigde bevolking een overwinning met minder dan 60 procent een nieuw referendum vereist.

De Britse regering moet op alle petities reageren die minstens 10.000 handtekeningen krijgen. Bij 100.000 ondertekenaars moet de petitie in het parlement besproken worden. Het stond al heel snel vast dat het laatste inderdaad zou gebeuren.

De petitie ijvert voor een 60 procent-regel in het geval dat minder dan drie kwart van de stemgerechtigden komt opdagen. Bij het EU-referendum lag de opkomst op 72,2 procent en won het leave-kamp nipt met 51,9 procent van de stemmen. Onvoldoende dus, als de nieuwe regel van toepassing zou zijn. Een tweede referendum dringt zich in die optiek dan ook op, zo vinden de ondertekenaars.

En die zijn inmiddels al met zo'n 4,1 miljoen, of ongeveer een kwart van zowel wie voor 'remain' stemde (16,1 miljoen) als voor wie voor 'leave' koos (17,4 miljoen). De kans dat al die 4 miljoen stemmen uit het bremain-kamp komen is gering. Ook heel wat brexit-stemmers, die spijt hebben van hun keuze, zouden een tweede volksbevraging best zien zitten om iets goed te maken.

Wettelijk gezien is het Britse referendum niet bindend en hoeft de regering er dus ook geen gevolg aan te geven. Maar voorlopig zijn de politici in het VK - onder wie ook premier David Cameron - echt wel geneigd om de Europese Unie de rug toe te keren.

Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.