Zondag 22/05/2022

Petercam stapt in hefboomfondsen

Beurshuis Petercam heeft een meerderheidsbelang genomen in de Londense hedge fund-specialist Concerto. Het had al een minderheidsbelang. Nu heeft Petercam "een werkbare meerderheid", zoals Dirk Van den Broek het namens Petercam omschrijft. Petercam was al sinds 1993-'94 actief met hedge funds of hefboomfondsen. In de pionierstijd waren dergelijke fondsen moeilijk om te volgen. "Hefboomfondsen zijn nu veel van hun geheimzinnigheid verloren", stelt oprichter Jean-François Buisseret van Concerto. Een vijftiental jaar geleden konden grote namen als George Soros of Julian Robertson ongeveer beleggen naar eigen goeddunken. Hun klanten kwamen pas achteraf te weten wat er met hun geld gebeurd was.

Nu handelen de fondsen meestal vanuit een duidelijk vooraf bepaalde stijl. De buitenwereld weet welke soort beleggingen ze doen en er wordt bijvoorbeeld vooraf bepaald hoeveel risico er genomen wordt. Vanuit die aanpak kunnen fondsen veel beter opgevolgd worden. Maar het blijft wel specialistenwerk. Daarom deed Petercam al langer een beroep op Concerto als adviseur.Wereldwijd zouden zo'n 6.000 hefboomfondsen bestaan. Concerto volgt met tien mensen de werking van 500 van die fondsen. "Neem maar aan dat we dagelijks een gesprek hebben met twee tot drie fondsbeheerders", zegt Jean-François Buisseret. Concerto volgt fondsen die vanuit Londen en New York opereren. Maar er is toch een grote voorkeur voor Londen. Het Britse toezicht is veel strikter. Concerto zelf staat onder toezicht van de FSA (Financial Services Authority). Maar ook de fondsen zelf zijn aan dat toezicht onderworpen. Concerto beveelt zijn klanten portefeuilles op maat aan die aan hun risicoprofiel beantwoorden. "Sommige hedge funds zijn zo risicomijdend dat ze eerder het profiel van een cashfonds hebben", merkt Dirk Van den Broek op. Klanten die het beheer van hun vermogen aan de specialisten van Petercam overlaten, zullen doorgaans voor 5 tot 15 procent in dergelijke fondsen beleggen. Het belangrijkste attractiepunt is dat er zeer weinig samenhang is tussen hun prestaties en die van de beurs. De klanten van Petercam realiseerden vorig jaar zo'n 5 à 6 procent op hun hefboomfondsen. Dit jaar staat het rendement voor 5 procent in het rood. Maar dat is nog altijd veel beter dan de beurs. Petercam maakt zich sterk dat het voor Concerto een veel grotere markt kan openen via zijn netwerk. "Zie het als een relatie tussen een fabrikant en een distributeur", stelt Dirk Van den Broek. Een fonds voor het grote publiek zit er voorlopig niet in. De Belgische regelgeving laat dat (nog ) niet toe. Wie toch dergelijke fondsen bij het grote publiek wou plaatsen, maakte een omweg via de Controledienst van de Verzekeringen. Die staat immers wel toe dat zulke fondsen gekoppeld worden aan levensverzekeringen.

(RoM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234