Donderdag 30/06/2022

AchtergrondBeurs

Peter Vanden Houte over de dalende koersen: ‘Geen paniek. Beurzen gaan nu eenmaal op en neer’

Peter Vanden Houte: ‘Ik denk dat alles de komende tijd een beetje zal kalmeren, met koersen die lichtjes schommelen.’ Beeld Anton Coene Humo 2018
Peter Vanden Houte: ‘Ik denk dat alles de komende tijd een beetje zal kalmeren, met koersen die lichtjes schommelen.’Beeld Anton Coene Humo 2018

De BEL20 kleurde deze week opnieuw rood. De Belgische referentie-index verloor 1,35 procent, waar in de tien dagen ervoor nog dagelijks winst werd opgetekend. Ook in Azië en Amerika dalen de beurzen. Moeten beleggers zich zorgen maken en verkopen? Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, geeft antwoorden.

Sven Ponsaerts

De beurzen kleurden afgelopen week na lang opnieuw rood. Wat is er aan de hand?

“Na een goed tweede kwartaal rijst nu toch de vraag of het herstel even snel zal blijven toenemen. Het groeiverhaal waarop een deel van de beurshausse was gebaseerd, lijkt nu toch wat te haperen: er is de deltavariant die voor meer besmettingen zorgt, Nieuw-Zeeland dat in lockdown gaat en China dat vanwege uitbraken haventerminals moet sluiten. Dat doet het consumentenvertrouwen wankelen.

“Eerder deze week raakte bovendien bekend dat de Amerikaanse centrale bank eraan denkt een iets minder genereus beleid te voeren en de aankoop van staatsobligaties af te bouwen. Daardoor zal minder geld in de economie worden gepompt, waardoor de langetermijnrente opnieuw zou kunnen stijgen. Dat maakt de beurs iets minder interessant. Winstnemingen zorgen voor lagere koersen.”

Waren de beurskoersen te hoog opgelopen?

“We hebben natuurlijk een lange opwaartse rit gekend, met lange tijd goede koersen. Na de crash aan het begin van de coronacrisis volgde zowat anderhalf jaar van sterke beursprestaties, iets wat maar weinig voorkomt. Dan is een beetje afkoeling niet abnormaal. De waardering was hoog omdat men rekening hield met sterk toenemende winsten en rentes die nog lange tijd laag zouden blijven. Als het dan wat tegenvalt, gebeurt automatisch een correctie.”

Moet de kleine belegger nu zenuwachtig worden?

“Nee, nervositeit is niet aangewezen. Beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Weet ook dat de meeste beurzen vandaag nog steeds een royale winst ten opzichte van begin dit jaar etaleren – de Bel20 staat ongeveer 17 procent in de plus. Beursbeleggingen moet je op een langere termijn zien: een evaluatie maken kan pas na vijf, misschien zelfs tien jaar. Je kan er bovendien van uitgaan dat de economie over tien jaar groter zal zijn dan vandaag. En zelfs als de koersen niet stijgen, zal je nog positieve dividenden van momenteel rond de 2 procent genieten.”

Het is niet het moment voor winstneming?

“Als je het spaargeld niet echt nodig hebt, zou ik niet uitstappen. Als je verkoopt, sta je daar met je geld. Wat er dan mee doen? De veiligere staatsobligaties kampen momenteel zelfs met negatieve rentes. Daarom worden ze momenteel gewoonweg niet eens meer uitgegeven. Nogmaals: aandelen zijn een goede beleggingsvorm op langere termijn.”

Hoe ziet u de situatie evolueren? Verwacht u nog een verdere daling?

“Niks is onmogelijk, maar om nu te zeggen dat de beurzen de dieperik zullen ingaan... Naar mijn idee zal de zaak de komende tijd een beetje kalmeren, met koersen die lichtjes op en neer bewegen. Ik kan me moeilijk inbeelden dat de Amerikaanse centrale bank gezien de nog onzekere toestand met het toenemend aantal besmettingen in de VS de situatie op de spits zal drijven. Wellicht blijft ze voorzichtig met haar monetaire politiek. Volgende week is er een overleg in de VS en komt er mogelijk meer duidelijkheid.”

Is dit dan het moment om te kopen, om eventueel in te stappen?

“Het perfecte moment om te kopen kan je nooit bepalen. Veel mensen willen wel instappen, maar wachten tot de koersen zakken. Wanneer dat dan het geval is, aarzelen ze nog steeds, uit vrees dat die nog verder naar beneden zal gaan. Mijn tip: beleg om de zoveel maanden een beetje geld. Is je portefeuille na drie maanden in waarde gestegen: goed, dan maakte je winst. Is de koers gezakt, dan kan je voor hetzelfde budget meer aandelen bijkopen. Zo kan je de ups en downs wat uitvlakken.”

Welke sectoren kunnen interessant zijn om in te investeren?

“De laatste tijd lag het accent vooral op cyclische bedrijven, die in grote mate met de herstelgroei verband houden. Denk aan grondstoffenleveranciers en staalbedrijven, maar ook sommige technologie- en constructiebedrijven. Als de beurzen zich corrigeren, zie je de interesse in veiligere aandelen met een vastere winstontwikkelingen toenemen, zoals vastgoed, nutsbedrijven en telecom. Dergelijke defensieve aandelen zullen minder sterk zakken als het slecht gaat. Doet de beurs het goed, zullen ze echter ook minder stijgen.

“Daartegenover staan de beursgenoteerde toeristische bedrijven en vliegtuigmaatschappijen die een flinke klap kregen. Al zou ik zelf niet meteen een bepaalde sector mijden: wanneer het aantal besmettingen daalt, zullen ook de luchtvaartaandelen zich immers snel herpakken.”

Tot slot, wat is uw algemeen advies voor de kleine belegger?

“Spreid je beleggingen: het blijft een gouden raad. Zorg voor een brede selectie, in verschillende sectoren. Zo vermijd je dat je hele portefeuille de dieperik ingaat. Wie er niet zelf constant wil mee bezig zijn, kan zijn toevlucht zoeken in beleggingsfondsen of de passief beheerde beurstrackers, waarbij sowieso in een breed gamma van aandelen wordt belegd. Alles wat te maken heeft met duurzaamheid geniet interesse en doet het ook nog eens goed.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234