Vrijdag 18/06/2021

Update

Peter Van Rompuy gecoöpteerd senator CD&V

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Peter Van Rompuy, zoon van Herman Van Rompuy, zetelt in de komende legislatuur als gecoöpteerd senator voor CD&V in het rode pluche van de Senaat. Na vijf stemrondes in de schoot van de algemene ledenvergadering haalde Van Rompuy het nipt van uittredend senatrice Els Van Hoof.

"Ik ben heel fier dat ik van mijn partij de kans krijg om als gecoöpteerd senator te zetelen en ik zal er alles aan doen om mijn mandaat heel zinvol in te vullen", zo reageerde Peter Van Rompuy opgetogen vlak na zijn aanstelling als gecoöpteerd senator door de algemene ledenvergadering van CD&V.

Van Rompuy kreeg in de vijfde en laatste stemronde 56 stemmen, tegen 54 voor Els Van Hoof. De komende legislatuur wil hij zich toeleggen op thema's zoals staatshervorming en begroting. Ook wil hij via zijn toekomstige politieke werk jongeren aanspreken. Op 20 juli legt hij de eed af in de Hoge Vergadering.

"Beloning"
Van Rompuy ziet zijn aanstelling als een beloning voor zijn inspanningen van de afgelopen jaren. "In 2006 stelde ik me voor de eerste keer verkiesbaar (bij de gemeenteraadsverkiezingen nvdr.). Ik haalde toen 4.000 voorkeurstemmen". Een jaar later, bij de federale verkiezingen, rijfde hij vanop een onverkiesbare plaats (11e opvolger) zo'n 7.000 voorkeurstemmen binnen.

Hij was ook kandidaat (2e opvolger) voor de Vlaamse verkiezingen in 2009 in de kieskring Vlaams-Brabant. Alweer ging hij vooruit in populariteit (10.081 persoonlijke stemmen). Bij de recente parlementsverkiezingen van 13 juni verzamelde Het 30-jarige stemmenkanon uit Sint-Genesius-Rode tot slot 54.949 voorkeurstemmen vanop de achtste plaats op de Senaatslijst.

Van Hoof erg ontgoocheld

Het Senaatszitje was gegeerd na de verkiezingsnederlaag voor de christendemocraten op 13 juni. Acht andere CD&V'ers die zich kandidaat hadden gesteld, grepen ernaast. Het gaat om Els Van Hoof, Etienne Schouppe, Pol Van Den Driessche, Els Schelfhout, Katrien Partyka, Elke Tindemans, Lieve Van Daele en Filip Lehoucq.

"Ik ben heel ontgoocheld, net omdat de uitslag zo nipt is", verklaarde uittredend senatrice Els Van Hoof na de algemene ledenvergadering.
"Het was hartverwarmend om te zien dat de stemmen voor mij er wel degelijk waren, maar ik ben ontgoocheld omdat slechts één stem de doorslag gaf."

De uittredende senatrice voelt zich slachtoffer van het coöptatiesysteem. "Het is een raar systeem. Je moet lobbyen voor je stemmen. Blijkbaar is je naam dan doorslaggevend", betreurt Van Hoof, al feliciteert ze Van Rompuy en gelooft ze dat hij veel potentieel heeft.

Maar volgens Van Hoof is de stemmingsuitslag geen correcte weerspiegeling van de wil van de kiezer. "De kiezer stemt steeds vaker voor vrouwen. De man/vrouw-verhouding in onze fractie is er nu een van 5 tegen 1 geworden". Sabine De Bethune is de enige vrouw in de CD&V-senaatsfractie. Als er voor regeringsdeelname gekozen wordt, ziet Van Hoof het als haar taak om ervoor te pleiten dat de vrouwelijke CD&V-verkozenen deel uitmaken van de regeringsploeg. (belga/dea/tw)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234