Maandag 20/01/2020

Peter Van den Begin en Stany Crets wekken het revuetheater weer tot leven

Opnames dramaserie en film 'Oud België' gestart in Antwerpen

Achttien maanden was Peter Van den Begin pas toen hij voor het eerst in Oud België kwam, het Antwerpse variététheater waar zijn vader speelde. Meer dan veertig jaar later goot hij zijn jeugdherinneringen samen met spitsbroeder Stany Crets in een zesdelige dramaserie voor Eén en een film. De opnames gingen deze week van start.

Door Sarah Theerlynck

BRUSSEL l Oud België is geen historische reconstructie, maar een fictieve ode aan de revue van toen, met naast Van den Begin en Crets zelf acteurs als Els Dottermans en Geert Van Rampelberg. De bioscoopversie komt eind april in de zalen. Daarna zendt Eén de tv-serie uit, maar wanneer precies, ligt nog niet vast.

Peter Van den Begin en Stany Crets hebben hun liefde voor de revue nooit onder stoelen of banken gestoken. Al in hun periode bij de Blauwe Maandag Compagnie speelden ze in, of schreven en regisseerden ze 'volkse' stukken als Wilde Lea en Vrijen met dieren en in tv-programma's als Debby & Nancy en Sketch à gogo grasduinden ze met volle overgave in het genre. Met Oud België willen de heren nu, aldus Van den Begin, "tonen waar die liefde vandaan komt".

Uit de prille jeugdjaren van de acteur, zo blijkt. In de jaren zestig was Gaston Berghmans de grote publiekstrekker van Oud België. Zijn aangever toen heette Wim Van den Begin, vader van. "Ik ging al mee naar de revue toen ik achttien maanden was", vertelt zoon Peter. "Voor mij was dat een magische wereld. Elke week was er een nieuw spektakel en tijdens de pauze mocht ik altijd met Germaine, de souffleuse, mee naar de loges om mijn vader goedendag te zeggen. Op mijn vijf jaar had ik al beslist dat ik later acteur zou worden."

De herinneringen aan Oud België bleven zo intens dat Van den Begin er wel iets mee moest doen. "Ik loop al twintig jaar rond met het idee voor een tv-serie. Bovendien hebben we al van bij het begin dat we voor tv werken de ambitie een dramaserie te maken. Bij de overstap van VTM naar VRT hebben we dat de bazen ook meteen duidelijk gemaakt." En dus gingen de heren aan de slag. Van den Begin bracht zijn ideeën en herinneringen aan, Crets dramatiseerde en structureerde ze. "Oud België is geen historische reconstructie", beklemtoont die. Van den Begin vult aan: "De opzet is nooit geweest om een natuurgetrouwe weergave te brengen van de mensen die in Oud België werkten of de gebeurtenissen die er zich hebben voorgedaan. Het is niet de bedoeling dat kijkers Bob Benny of Gaston Berghmans in onze personages herkennen. Op die manier waren we toch maar in moeilijke situaties terechtgekomen. Nee, alleen de atmosfeer die ik mij herinner: die moest kloppen."

De serie vertelt het verhaal van de teloorgang van Oud België eind jaren zeventig. Door de opmars van de tv, de ouderwetsheid van het theater dat gebracht werd en de strengere veiligheidsvoorschriften, dreigde de sluiting. Bovendien kregen variététheaters als Oud België concurrentie én kritiek van tempels van de 'hogere', gesubsidieerde cultuur zoals de toenmalige KNS. Crets: "Ik heb het altijd absurd gevonden dat een klein cultuurlandschap als dat van Vlaanderen zo nodig opgesplitst moest worden in clubjes. De club van het gesubsidieerde theater, de club van het amateurtoneel, de club van de VRT, de club van VTM... Eindelijk is daar nu verandering aan in het komen. Laat Oud België dan ook een pleidooi zijn voor passie voor alle vormen van cultuur: theater, revue, televisie, film..."

Van den Begin vertolkt de rol van orkestleider Marcel, Crets die van zijn sidekick Willy. Daarnaast acteren ook klassebakken als Els Dottermans, Geert Van Rampelberg en Warre Borgmans mee. Aanvankelijk zou Stijn Coninx regisseren, maar omdat de opnames vorige zomer met een jaar uitgesteld werden, moest die verstek laten gaan. Indra Siera, de man die de twee K3-films maakte, nam zijn plaats in.

De opnames gingen maandag van start in Antwerpen. In de oorspronkelijke zaal zal niet gefilmd worden: daar is nu een jeanssupermarkt gevestigd. Het is de Vooruit in Gent die dienst zal doen als Oud België. De heren genieten alvast met volle teugen van de eerste draaidagen. En ze hebben er een bijzonder goed oog in. Van den Begin: "Het ruikt misschien sterk naar hybris, maar wat tot nog toe is opgenomen, is nog beter dan de serie die ik in gedachten had."

Peter Van den Begin:

De atmosfeer die ik mij herinner: die moest kloppen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234