Woensdag 06/07/2022

Goesting

Peter Van de Veire: "Na een tijd kan je niet anders dan een beetje saaier te worden"

null Beeld Noortje Palmers
Beeld Noortje Palmers

Vanaf maandag staat Peter Van de Veire aan het roer van de nieuwe Eén-quiz M/V van het jaar. Ondertussen blijft zijn wekker hem gewoon om 3 uur 23 uit z'n bed rinkelen, ruim op tijd voor zijn ochtendschow op de radio, die inmiddels bijna tien kaarsjes kan uitblazen. Zelfs na een decennium vindt hij dat onmenselijk vroeg opstaan nog altijd een voorrecht, vertelt hij aan Goesting Magazine.

Kristina Rybouchkina

Als je om halfvier al aan je werkdag begint, om hoe laat is die dan gedaan?
"Eigenlijk beginnen we om vijf uur te werken. Dan komen we met het team samen en overlopen we de uitzending. Van zes tot negen loopt het programma, daarna doen we wat administratie en vergaderen we over de volgende shows. Rond de middag vertrek ik naar huis. Na een dutje ga ik verder met de voorbereiding, of volgt er een presentatieopdracht."

Veel tijd voor een sociaal leven is er niet.
"Zeker tijdens de week kom ik niet veel buiten, maar ach, op een bepaald moment kan je niet anders dan een beetje saaier te worden. Ik heb geen zin om zaterdagavond voor de zoveelste keer op café te gaan om me lazarus te drinken met vrienden. Ik heb die mop al gehad. Nu vind ik het heel plezant om op mijn Crocs naar mijn kieken te wandelen. Ik geniet echt van die kleine dingen. Ik neem mijn werk heel ernstig. 's Morgens vroeg opstaan hoort erbij. Het is een voorrecht."

Hoe ver moet jij 's morgens rijden?
"Anderhalf jaar geleden zijn we naar Temse verhuisd, dat is op een halfuur van de VRT. Daarvoor heb ik lang in Waarschoot gewoond, waar ik ben opgegroeid. Dat was echt ver, zonder verkeer is het al meer dan een uur. Nadien heb ik een tijdje in Gent gezeten, later in Antwerpen, dan in Leuven... Nu ik erover nadenk, ik ben de laatste tien jaar door omstandigheden acht keer verhuisd. Terwijl ik verhuizen eigenlijk haat."

undefined

"Ja, ik moet vroeg opstaan voor mijn werk. Maar dat is niet erg, het is een voorrecht.Beeld Noortje Palmers

GETRAUMATISEERD

Waarom voel je je zo goed in Temse?
"Eigenlijk zijn we er toevallig beland. Maar ik woon er heel graag omdat het zo een kleine, behapbare gemeente is. Alles is dicht bij elkaar. Je hebt genoeg winkels, maar ook veel groen. En er gebeurt amper iets. Alleen wat carnavaltoestanden. Ik kom al zo vaak op drukke plaatsen, dus ik hou echt van die rust. Ik heb vroeger altijd gedacht dat ik op het platteland zou gaan wonen. Ik heb hele fijne herinneringen aan mijn kindertijd in Waarschoot. Het lijkt alsof de zon altijd scheen en de zomervakanties eindeloos duurden. Ook omdat ik me regelmatig verveelde. Ik heb geen broers of zussen en ik was best vaak alleen thuis. Toen vond ik dat niet altijd plezant, maar nu zie ik dat als een godsgeschenk. Ik heb veel op mijn eentje in onze tuin gespeeld. Ridder. Met mezelf."

Dat is toch ook een beetje triest?
"Ik vind van niet. Het helpt me nu radio te maken. Ik heb er alleen maar voordeel van, ik ben niet getraumatiseerd of zo. Toen ik wat ouder werd, ging ik wel van alles doen."

null Beeld Noortje Palmers
Beeld Noortje Palmers

Hebben je ouders afgezien met jou?
"Er was een periode waarop ik iets lastiger was, maar het was nooit echt dramatisch. Ik ben wel eens in de bak beland, toen ik 19 was. Voor openbare dronkenschap. We waren met wat vrienden gaan kamperen in Blankenberge. We zijn daar uitgegaan, maar blijkbaar zijn we in een verkeerde discotheek beland. We moesten de buitenwipper fooi toestoppen om 's nachts weer buiten te mogen, maar we wilden dat niet doen. Uiteindelijk is er een vechtpartij ontstaan tussen die buitenwipper en een van mijn vrienden. Voor we het wisten, stonden er drie combi's om ons heen en mochten we allemaal voor een nachtje omdat we ook ambras zochten."

Je hebt zelf drie dochters, hoe zou je reageren als zij zoiets uitsteken?
"Ik weet niet of ze het mij zouden vertellen. (lacht) Maar ik ben niet de strengste vader. Mijn opvoeding was vrij los. Er waren regels, ik moest bijvoorbeeld zorgen dat mijn schoolwerk in orde was, dat ik mijn diploma haalde. Voor de rest kreeg ik veel vrijheid. Ik probeer hetzelfde te doen. Ik wil dat mijn dochters leven. Vrijheid maakt je ook verantwoordelijk. Ik herinner me een klasgenoot uit mijn vierde middelbaar. Hij mocht niets, maar dan ook niets uitsteken thuis. Maar het was wel het grootste zwijn van het hele college, want zodra zijn ouders niet in de buurt waren, profiteerde hij van elk moment om kattenkwaad uit te steken."

VOETJES OP DE GROND

Op professioneel vlak ben je een soort vaderfiguur voor je sidekicks, jongedames die hun eerste stappen in de media zetten en naast jou De Ochtendshow presenteren. Wat is de belangrijkste raad die je hen wil meegeven?
"Dat je altijd met beide voeten op de grond moet blijven. Dat heeft eigenlijk niets te maken met de media, dat geldt voor alles in het leven. Het is een les uit mijn eigen verleden. Zeker in het begin had ik het daar soms moeilijk mee. Nadat ik een tijdje voor de regionale tv had gewerkt, ben ik overgestapt naar Ketnet. De zender was pas opgericht, met veel tamtam, want het was de eerste kinderzender in Vlaanderen. Ik was 26 jaar en mocht een van de gezichten zijn. Wij werden echt op een schavot gezet. Daar werkte ik mee aan Studio.Ket. Een informatief format. De voorloper van Karrewiet, maar dan stouter. Alleen zijn we er op een bepaald moment over gegaan. We hadden Samson in stukken gesneden op tv. We hadden een reportage gemaakt over een priesterwinkel, waarin we met het geloof lachten. Het was een beetje zoals De Ideale Wereld, maar op de verkeerde zender. Uiteindelijk is alles geëscaleerd tot een politiek debat. Er werd ons gezegd dat het programma opgedoekt kon worden, maar we geloofden er niets van. Dat kon niet, we waren te populair, we werden overal voor gevraagd. Tot de show plots wél werd afgevoerd, van de ene dag op de andere. Zo zie je maar dat alles plots gedaan kan zijn."

Binnenkort presenteer je een nieuwe quiz op Eén, M/V van het jaar. Daarin zal je de kennis van de kandidaten testen over actuagebeurtenissen. Zou jij daar goed in zijn?
"Ik weet er best veel over, maar ik vind het moeilijk dingen in de tijd te plaatsen. Het lijkt alsof het jaar voorbij is gevlogen. De aanslagen in Zaventem waren wel een érg intens moment. Eva Daeleman belde ons op tijdens de uitzending, vlak nadat de bommen ontploft waren. Zij was op de luchthaven. Eva is een hele goede vriendin. Ze was aan het huilen en bracht zulk verschrikkelijk nieuws, nog voor het echt bekend was. Heel heftig. De rest van die show heb ik verder gedaan op automatische piloot."

Op zo'n moment wordt het idee dat het allemaal op elk moment gedaan toch nog confronterender...
"Eigenlijk zit dat al heel lang in mijn hoofd. Niet dat ik er zo vaak aan denk, hoor. Maar er was toch ook al van alles toen ik opgroeide. Moordenaar Freddy Horion liep ergens rond. Je had de CCC, die aanslagen pleegden achter je deur. De raketten van de Koude Oorlog stonden klaar. Er zijn altijd dreigingen geweest. Maar je mag je niet laten verlammen. Ik ben een zondagskind. Ik probeer ondanks alles zoveel mogelijk het goede te zien."

Heb je voornemens voor 2017?
"Als ik er één moet opnemen, zou ik zeggen dat ik mijn ouders vaker wil opzoeken. Wij hebben een hele goede verstandhouding, maar ik ga er schandalig weinig langs. Af en toe lukt het om ze naar Temse te lokken. Ik koester die momenten, mijn ouders zijn fantastisch. Als iemand me vraagt naar wie ik opkijk, van wie ik fan ben, moet ik altijd aan hen denken. Zij hebben hun hele leven te hard gewerkt. Nu ze met pensioen zijn, kunnen ze eindelijk genieten van gewone dingen. Mijn vader werkt graag in zijn hof, mijn moeder gaat naar rommelmarkten. Ze zijn ook een heel goed koppel, volgend jaar zijn ze 50 jaar samen!"

null Beeld Noortje Palmers
Beeld Noortje Palmers
"Voor een tv-programma hebben we ooit Samson in stukken gesneden. Toen werden we echt op het schavot gezet."Beeld Noortje Palmers

Peter Van de Veire (45)

• Geboren op 1 december 1971 in Waarschoot,
• Woont sinds anderhalf jaar in Temse.
• Begon zijn mediacarrière bij regiozender AVS, maar ging tv al snel combineren met radio.
• Leidt elke werkdag De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM, samen met Julie Van den Steen.
• Presenteerde daarnaast tal van tv-programma's op Eén, zoals De Provincieshow, Peter Live, Eurosong
en M/V van het Jaar.
• Getrouwd en vader van drie dochters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234