Zaterdag 11/07/2020

Peter Goossens is terug van nooit echt weggeweest

'Een eigen stijl ontwikkelen is het allerbelangrijkste. En nooit aan jezelf twijfelen', zegt topchef Peter Goossens vastberaden. Hof van Cleve krijgt deze week na een korte afwezigheid opnieuw een plek bij de vijftig beste restaurants ter wereld.

Er zijn jaren geweest waarin topchef Peter Goossens niet van het scherm was weg te slaan, met tv-programma's als Mijn restaurant of als dragende kracht van kookkanaal Njam!. Iets te veel hooi op de vork, zo bleek in het persoonlijke rampjaar 2012. Goossens worstelde met een depressie en kreeg het parket van Oudenaarde over de vloer in het kader van een fraudeonderzoek.

De felle spotlights hebben sindsdien plaatsgemaakt voor een plekje in de medialuwte van hippe sterrenchefs als Sergio Herman, Kobe Desramaults of Gert De Mangeleer. Maar Hof van Cleve pronkt wel als enig Belgisch restaurant in de top vijftig van het Britse magazine Restaurant. "Wat er op persoonlijk vlak speelde, heeft nooit een invloed gehad in de keuken", vindt Goossens.

Na twee jaar van Belgische afwezigheid komt Hof van Cleve opnieuw binnen op de vijftigste plaats. Wel nog een stuk lager dan de 17de en 15de stek die hem in respectievelijk 2010 en 2011 te beurt vielen. "Kijk, het blijft een hele eer om met een restaurant in 'klein Vlaanderen' door te wegen op wereldniveau. Zulke lijsten worden steeds belangrijker in het digitale tijdperk. Toch blijven traditionele gidsen als Gault-Millau en Michelin voor mij het zwaarst doorwegen", zegt de chef.

Klassiek

Sinds Hof van Cleve in 1992 in de handen van Goossens belandde, is de opgewaardeerde boerderij in het landelijke Kruishoutem eigenlijk nooit van de internationale radar verdwenen. De koers van 19,5 op 20 in Gault-Millau wordt al sinds 2004 zonder wankelen bevaren, een jaar voordat de intussen vastgeroeste derde

Michelinster erbij kwam.

In tegenstelling tot hippe conceptrestaurants als The Jane hangt aan het Hof van Cleve eerder het etiket vast van de klassieke, gastronomische ervaring. "Klassiek? Ik weet niet zo goed wat daarmee bedoeld wordt en van het woord 'concept' houd ik al helemaal niet. Wij proberen hier gewoon erg lekkere gerechten te maken met topproducten, waar mensen van kunnen genieten in een ambiance die zowel professioneel als los aanvoelt."

Dat bevestigt ook culinair recensente Agnes Goyvaerts: "Goossens weet zijn personeel zo te coachen dat je als klant helemaal op je gemak bent. Op het bord is hij een meester in het samenstellen van smaken. Dat blijft uiteindelijk wel de essentie van een restaurant. De kunstjes die andere restaurants naar voren schuiven in hun verhaal heeft hij niet nodig. Net daarom is het zo'n straffe prestatie dat hij tussen al die topnamen staat."

Ongeveer 10.000 culinaire kenners over heel de wereld verlenen hun stem aan The World's 50 Best Restaurants. Het resultaat mag dus best representatief genoemd worden. "Of het er allemaal rechtvaardig aan toe gaat, kan ik niet zeggen, maar het is zeker een mooie eer", zegt Goyvaerts. "Zoiets gaat de wereld rond en dat heeft wel een belangrijke impact. Als ik bijvoorbeeld naar Peru reis, is het dankzij dit soort lijsten dat ik weet waar ik naartoe wil om te genieten van een topgerecht."

Magie aan tafel

Frank Cops, foodie bij de blog Be-Gusto, ging eind vorig jaar nog op bezoek bij het Hof van Cleve. "Van het moment dat je door die poort rijdt, klopt echt elk detail. De ambiance is niet stijf, maar toch chic. De samenhang die Goossens creëert op het bord is gewoonweg subliem. Er hangt echt een mythisch gevoel rond het Hof van Cleve."

"Voor mij en vele andere klanten is een bezoek aan het Hof van Cleve geen dagelijks activiteit, integendeel", vertelt Cops, die het verdwijnen van de persaandacht net positief vindt." Beeld je in dat de chef tijdens die ene unieke avond eigenlijk bezig is met een tv-programma. Ik vind het goed dat Goossens opnieuw focust op zijn restaurant, want zijn aanwezigheid zorgt voor de magie die je aan tafel nodig hebt."

Het is iets wat Goossens maar al te goed beseft. "Je moet niet koken voor de inspecteurs of de recensenten, maar voor de klanten die elke dag in dit restaurant zitten. Als zij met een smile naar buiten gaan en meteen plannen maken om terug te komen, dan ben ik een gelukkig mens."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234