Zaterdag 22/02/2020

Politiek

Peter De Roover nieuwe fractieleider N-VA: "De toekomst eindigt niet in 2019"

Peter De Roover.Beeld BELGA

Peter De Roover wordt de nieuwe fractieleider in de Kamer voor N-VA. Anderhalf jaar geleden moest hij die eer nog naar Hendrik Vuye laten gaan. De Wever schoof De Roover vandaag naar voren, tot een stemming over andere kandidaten kwam het niet. "Alles is zeer sereen verlopen", zegt De Roover.

Net als Vuye werd De Roover pas in 2014 in de Kamer verkozen. Nadat Jan Jambon en Siegfried Bracke respectievelijk minister en Kamervoorzitter geworden waren, werd De Roover getipt als nieuwe fractieleider, maar de keuze viel op Vuye. Nu die zich met een "communautaire denkoefening" gaat bezighouden, mag de 53-jarige De Roover alsnog de fractie leiden.

De Roover presenteerde zich pas bij de jongste federale verkiezingen voor het eerst aan de kiezer maar had al langer een N-VA-stempel. De jaren voordien verdiende hij zijn sporen als voorzitter en politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging. Als voormalig leraar in het technisch secundair onderwijs liet De Roover zich ook regelmatig opmerken in het onderwijsdebat.

Duidelijk Vlaams profiel

Sinds januari 2015 maakt De Roover als penningmeester deel uit van het dagelijks bestuur van de partij. Als fractieleider moet hij voortaan ook naar buiten toe een van de gezichten van de partij worden. Met de Vlaams-nationalist pur sang krijgt de 33-koppige fractie ook een duidelijk Vlaams profiel.

De fractie koos niet alleen een nieuwe fractieleider, maar ook een ruimer bureau dat hem zal bijstaan in zijn taak. Daarbij werd gelet op de regionale spreiding. Naast ondervoorzitster Inez Deconinck (Vlaams-Brabant) bestaat dat bureau uit Brecht Vermeulen (West-Vlaanderen), Wouter Raskin (Limburg) en Peter Dedecker (Oost-Vlaanderen).

De Wever beslist

De Roover was niet de enige kandidaat voor de functie van fractieleider. Ook de namen van Peter Dedecker, Zuhal Demir en vooral Sarah Smeyers circuleerden de afgelopen dagen. Maar tot een stemming kwam het deze ochtend niet op de fractievergadering. Voorzitter Bart De Wever nam de touwtjes strak in handen en schoof De Roover naar voren.

"Vanochtend is dat voorstel van de voorzitter in volle eensgezindheid aanvaard", vertelt een tevreden De Roover aan De Morgen. Dat hij nu ook de fricties binnen zijn fractie moet wegmasseren, wuift hij weg. "Er is veel geschreven, maar als je alles schrapt wat niet juist is, dan blijft er weinig hard materiaal over. Alles is zeer sereen verlopen. Je mag niet vergeten dat het hier om een fractie van meer dan 30 mensen gaat, dat is een stevige kmo om te managen. Maar het verschil met een bedrijf is dat hier voortdurend camera's op gericht zijn."

Ook de werking van de fractie ondergaat een metamorfose. Daar was de afgelopen maanden heel wat gemor over. Daarom wordt nu teruggekeerd naar het systeem dat toenmalig fractieleider Jan Jambon tot de verkiezingen van 2014 hanteerde: er komt een ruimer bureau om de voorzitter te ondersteunen. "Zo heb je meer voelsprieten om na te gaan wat er leeft", verwoordt De Roover het zelf. Een gedeeld leiderschap betekent ook meer mensen om eventuele klappen op te vangen, geeft een ander N-VA-Kamerlid mee.

Rolkraag

Of de fractie nu Vlaamser wordt, wil De Roover niet gezegd hebben. "Hendrik is een politieke vriend, waar ik inhoudelijk heel dicht bij aansluit. Ik denk dat je in onze partij ver moet zoeken om iemand te vinden die geen Vlaams-nationalist is." Al geeft hij toe dat hij, gezien zijn verleden bij de Vlaamse Volksbeweging, zichzelf niet zal verloochenen. "Weet u, ik geef wekelijks twee à drie keer lezingen, ook in Vlaams-nationalistische middens. En ik moet u zeggen dat men het sociaal-economische verhaal wel begrijpt, maar dat men het graag anders had gezien. Wij zijn een loyale regeringspartner maar we hebben natuurlijk wel ons eigen project. De toekomst eindigt niet in 2019."

De Roover maakte ook vestimentair een statement, vertelde hij. "Ik sta hier in rolkraag, net als Willy Kuijpers in de jaren zeventig. Hij is daar toen voor uit het parlement gezet. Maar zijn boodschap over de bevrijding van de volkeren kan ik volledig onderschrijven. Dat is een traditie waarbij ik wil aansluiten."

Penningmeester

Naast het fractieleiderschap staan er ook bij de interne partijwerking van N-VA nog wat veranderingen op til. De Roover stelde enkele weken geleden zijn post van penningmeester ter beschikking. Die functie is nog steeds vacant. De belangrijkste kanshebber om hem op te volgen is nu Sarah Smeyers. De partijraad moet in februari nog stemmen over het nieuwe dagelijks bestuur, maar niets lijkt Smeyers in de weg te staan. Op die manier kan de Aalsterse ook een belangrijke rol binnen de partij spelen en kan De Wever de kritiek counteren dat met De Roover alweer een man een prominente post wegkaapt.

Dat de vrouwen in de partij maar karig bedeeld zijn, erkent Smeyers. "Maar ik wil ook niet verkozen worden enkel omdat ik een vrouw ben", voegt ze eraan toe. "Bart zei me dat het voor het fractieleiderschap fifty-fifty was tussen Peter en mij, maar dat ik beter een rol kan spelen in het partijbestuur. Tot anderhalf jaar geleden maakte ik daar al deel van uit, en ik moet zeggen dat ik het verschil de afgelopen maanden echt wel merkte. Je bent van alles veel beter op de hoogte als je daar zit, en je kan mee de lijnen uitzetten."

Bovendien is Smeyers OCMW-voorzitter in Aalst, en wil ze dat ook de komende jaren graag blijven. "Een lokaal mandaat is combineerbaar met het fractieleiderschap, maar het is toch niet vanzelfsprekend", vertelt ze. De Roover is enkel Kamerlid, en kan zich dus volop op zijn nieuwe taak als fractieleider richten. En zo lijkt iedereen tevreden.

Peter De Roover met Sarah Smeyers, de gedoodverfde kandidaat om hem op te volgen als penningmeester.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234