Maandag 14/10/2019

Peter Bossu gaat een beetje dood in het Europees Parlement

Peter Bossu (SP) neemt ontslag uit het Europees Parlement. Bossu, zelf verkozen als opvolger van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke, voelt zich niet lekker bij de werkwijze en de omvang van het Europees Parlement. De West-Vlaming wordt opgevolgd door Kathleen Van Brempt, nu nog aan de slag op het kabinet van minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP).

Liever geen parlementslid dan een slecht parlementslid, luidt het motto van Bossu. "Ik kan niet goed functioneren op een plaats waar ik me niet optimaal voel", verklaart hij zijn plotselinge en snelle ontslag. Bossu begon aan zijn politieke loopbaan onder de vleugels van streekgenoot Johan Vande Lanotte, nadat hij enige naam maakte bij vzw Natuurreservaten. Vóór 13 juni werkte hij op het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Luc Van den Bossche. In Europa verwierf hij een eerste parlementair mandaat nadat lijsttrekker Frank Vandenbroucke een federaal ministerschap verkoos.

In de aanloop naar 13 juni profileerde Peter Bossu zich samen met de andere Europese opvolgers Kathleen Van Brempt en Said El Khadraoui tot de angry young (wo)men van de SP. Nieuwbakken SP-voorzitter Patrick Janssens steunde erg op het getalenteerde trio om de verjonging van de partij een gezicht te geven. Dat Bossu er na amper vier maanden al de brui aan geeft is een verlies voor die verjongingsoperatie, geeft Kathleen Van Brempt, die hem opvolgt, toe. "Maar ik heb alle respect voor de eerlijke beslissing van Peter."

Van Brempt zelf vertrekt "met een klein hartje en trillende benen" van het kabinet-Landuyt naar het Europees Parlement. "Dit is een hard beroep. Zeker in Europa geldt dat je niet alleen je dossier moet kennen, maar dat je het ook onder de aandacht moet weten te brengen." Toch heeft Van Brempt er wel zin in. "Europa mag dan wel een moloch zijn, dit is het parlement van de toekomst. Vandaar ook onze keuze, als jongeren, om destijds op de Europese lijst te gaan staan. Helemaal onbeslagen komt de Antwerpse SP-politica niet aan de start. Voor haar kabinetstijd was ze politiek secretaris onder de SP-voorzitters Louis Tobback en Fred Erdman en gaf ze mee vorm aan het vernieuwingsproject Rosa van Steve Stevaert. In Europa wil ze zich, naast milieu en jeugdzorg (de dossiers van Bossu), vooral toeleggen op werkgelegenheid, sociale zaken en stedenbeleid. (BE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234