Donderdag 22/08/2019

Staatsveiligheid

Pesterijen, ongewenste intimiteiten: intern onderzoek legt malaise bij Staatsveiligheid bloot

De Staatsveiligheid te Brussel. Beeld Filip claus

Een intern onderzoek bij het personeel van Staatsveiligheid schetst een dramatisch beeld van de inlichtingendienst. Dat meldt Knack.

Het rapport, dat dateert van 19 maart 2018, werd opgesteld door de Groep IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. IDEWE polste via een standaardvragenlijst naar het psychosociale welbevinden van de werknemers. 328 van de 641 werknemers namen deel. 

“Binnen de Staatsveiligheid is sprake van sterk verhoogde psychosociale belasting: met uitzondering van ziekteafwezigheid scoren alle (on)welzijnsindicatoren significant slechter dan de benchmark”, besluit IDEWE. Die ‘benchmark’ zijn de antwoorden van de gemiddelde Belgische werknemer.

“Ook op het vlak van ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk zien we veel aandachtspunten. Zo scoren pesterijen, ongewenste intimiteiten en discriminatie significant slechter dan de benchmark”, klinkt het. Over grensoverschrijdend gedrag zouden geen formele klachten ingediend zijn. IDEWE raadt Staatsveiligheid aan een traject uit te stippelen “om het psychosociaal welzijn van medewerkers te optimaliseren”.

Interne werkgroep

Volgens de Staatsveiligheid is inmiddels een interne werkgroep opgericht die een actieplan moet uitwerken. “Dat proces is volop aan de gang”, zegt woordvoerster Ingrid Van Daele, die de resultaten nuanceert. “Slechts 51 procent van het personeel heeft de enquête ingevuld. Bovendien is het werk bij de Staatsveiligheid erg specifiek en is een vergelijking met de gemiddelde Belgische werknemer niet altijd afdoend”, aldus Van Daele.

Vakbond Sypol neemt geen genoegen met die uitleg. Sypol beschouwt de werkgroep niet als een echte oplossing voor de malaise maar eerder als “een lapmiddel is om de indruk te wekken dát er iets gebeurt”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden